Hoppa till innehåll

Amerikansk dokumentär ska berätta historien om Broder Daniel

Tom Cehlin Magnusson

Broder Daniels karriär är rockhistoria av ett slag vi sällan har skådat i Sverige. Visst, många band har knarkat och gjort bra låtar – men inget band har varit så självlysande som Broder Daniel: fanatiska fans, dramatiska avhopp och ett tragiskt avslut. Redan året efter bandets avskedsspelning 2008 på Way Out West släpptes dokumentären om … Continued

Broder Daniels karriär är rockhistoria av ett slag vi sällan har skådat i Sverige. Visst, många band har knarkat och gjort bra låtar – men inget band har varit så självlysande som Broder Daniel: fanatiska fans, dramatiska avhopp och ett tragiskt avslut.

Redan året efter bandets avskedsspelning 2008 på Way Out West släpptes dokumentären om nämnda spelning, Broder Daniel Forever, men i takt med att musiken har levt vidare (infoga valfri referens till den möjligen söndertröskade Shoreline-hajpen) och att Henrik Berggren har gjort bejublad comeback så har bandet nått nya fans.

Två av dessa är amerikanerna Amelia Trask och Sasha Hecht som tio år efter bandets avsked nu håller på att färdigställa en ny dokumentär om Göteborgs kanske största rockorkester genom tiderna. För fyra år sedan fick duon nys om bandet genom sitt arbete i musikindustrin.

Trask och Hecht menar att när de började göra research kring den mytomspunna gruppen så stod det klart för dem att det fanns brister i den berättelse som vi känner till om Broder Daniel, och beslutade sig för att vända på nya stenar under namnet I’ll Be Gone.

Henrik Berggren tillsammans med filmskaparna Amelia Trask och Sasha Hecht. Foto av Martin Norberg från filmens Kickstarter-sida.

Efter att ha träffat Henrik Berggren insåg man att man skulle behöva gräva djupare: efter att ha blivit diagnostiserad med kroniskt trötthetssyndrom var Henrik Berggrens minne inte längre vad det var, och filmskaparna har därför förlitat sig på fyra andra källor som ska ha en unik koppling till Henrik och bandet. Tillsammans började de måla upp en ny bild av den ikoniska berättelsen om BD.

https://www.youtube.com/watch?v=e10pCEJeOh0

Filmen befinner sig just nu post-produktionsläge, vilket innebär att man fortfarande håller på att sammanställa den färdiga filmen. På duons Kickstarter-sida har man söker man därför bidrag för att kunna slutföra projektet, och bjuder på ett klipp från filmen. Ett lovvärt initiativ tycker Café som hoppas på fortsatt BD-feber i framtiden.

Sugen på mer Broder Daniel?

Läs Klas Ekmans långa intervju med Henrik Berggren här!

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.