Andreas Kleerup: Jag har gjort alla fel man kan göra

Rockstjärnan om livet som pappa, nya lyxiga skivan, störande tourettes och befrielsen efter Så mycket bättre.

Markus Thunberg  |  Publicerad 2016-03-19 11:22  |  Lästid: 4 minuter

För två dagar sedan satt jag på en restaurang på Ringvägen på avtalad tid, klockan 13.50. Jag skulle intervjua dig, men du var på Lidingö. Vad fan höll du på med?

– Jag sov ut efter att ha spelat med Mauro Scocco och Tomas Andersson Wij.

Är du den enda svenska artisten som kan bete sig så här?

– Jag ber om ursäkt, jag hade faktiskt glömt bort det. Ibland råkar det bara bli så, att man behöver sova ut.

Är min tid inte värd något för dig?

– Jo, jag sa ju ursäkta! Ska jag säga något mer?

Visst får du frågan om hur du mår mest av alla artister i Sverige? 

– Jag får nog den frågan mest av alla personer generellt.

Så. Hur mår du?

– Svinbra! Förra året och i höstas var bland det värsta i mitt liv men när Lemmy dog tog jag ett beslut. Nu är jag nöjd med min kropp och det har jag aldrig varit i hela mitt liv.

Är det sant att du inte lagar mat?

– Jag är grym på att laga mat men jag lagar aldrig mat till mig själv, då kör jag proteinbars och blåbärspulver. Pulvret är nio gånger ett vanligt blåbär, så häller man det på yoghurt borde man klara sig.

”Det blir dans och pop, det blir skört och naket”, har du sagt om din nya musik. 

– Det blir lyxigt. Skivan låter som en uppföljare till min första skiva.

Trodde du att du någonsin skulle myssitta och dricka vin med Sven Bertil Taube när du växte upp med drömmar om rocklivet?

– I stället för att hålla sig kvar vid ett barns dröm har drömmen utvecklats. Alla grejer jag hoppats skulle hända har redan hänt tusen gånger – fast mer.

Du var aldrig rädd för att dö mysdöden?

– Det var inte ett dugg mysigt där. Man vill inte böla och så sitter man där och kan inte hålla sig inför någon miljon tittare. Men det är det jobbet är, att visa extra mycket känslor för de som inte kan göra det. Make grown men weep liksom.

Du deltog inte direkt i alla programmets lekar.

– Niklas och Miriam fick göra de jobbiga sakerna, som att cykla in till stan. Jag fick softa ganska mycket.

Vad för dekadent vana hade du när kamerorna stängdes av i Så mycket bättre?

– Ingen, om man inte räknar samlag som dekadent.

Va?

– Äh, jag skämtar bara.

Lisa Nilsson blev väldigt upprörd när tidningarna skrev om er som ett par. Hur var det för dig?

– Jag var singel så för mig spelade det ingen roll. Men hon gick igenom en skilsmässa så det var väl väldigt jobbigt.

Men var ni ett par då?

– Jag kollade på när vi körde Longing for lullabies i programmet och vi förtjänar varsin Oscar, för det ser ut som att vi bara spelar låten.

Vad slösar du pengar på?

– Förut var det inspiration, strippor och flipper men nu kör jag Playstation. Jag byter spel om nåt inte är kul och de där kostar rätt mycket.

Vad är det dyraste du köpt?

– En signerad replika av Slash gitarr från Appetite for destruction för 104 000 kronor som han hade när han spelade i Skavlan. Jag har haft dålig ekonomi i tre år och det har varit skitjobbigt men nu har jag gått igenom allt och kan njuta, det är världens roligaste liv.

Vem är Kleerups största fan?

– Mammor till pojkar, 17 till 25 år, som vuxit upp med Tourettes eller tics eller adhd och som mår bättre för att de haft en talesperson. Plus att mamman tycker om musiken.

Hur funkar Tourettes? Skriker du kuken på stan?

– Nej, jag har grov adhd och en mindre Tourettes. Men jag går på toaletten och ticsar av mig, det måste pysa. Psssst.

Det känns som att artister står på kö för att samarbeta med dig. Vem skulle du helst jobba med?

– Dr Dre eller Max Martin. Och Paul Stanley! Och Tommy Lee, men vi ska jobba ihop.

Din son Vincent är sex och ett halvt. Vad tycker du är jobbigast att göra med honom?

– Jag har honom ett dygn varannan helg då vi bor i olika städer så ingenting hinner bli jobbigt. Han slog mig tre gånger i schack förra veckan.

Lät du honom vinna?

– Nej! He kicked my ass fullkomligt.

Hur är du som pappa?

– Jag är grym! Det bästa jag vet är att somna med min son, det slår allt. Sen att vakna upp, det är en annan fråga. Det är inte i samma kategori.

Vissa tolkade det som att du inte tog ditt pappaansvar när du berättade i tidningen Mama om dina sovmorgnar till 12.00. 

– Ja, det där var det dummaste. Alla vet väl att barn vaknar på nätterna, det är ju inte så att man vaknar med en påklädd, nyfödd bebis.

Hur ser era morgnar ut nu?

– Jag gör frukost och slår på Barnkanalen. Jag frågar honom om jag får ta en nap och sen tar jag en nap. Sen går jag och skrotar. Men återigen måste jag ge en eloge till hans mor som har gjort ett fantastiskt jobb, för han är en guldklimp. Han är som jag fast snyggare och smartare.

Du gifte dig 2011 och nu ska ni gå isär. Hur känns det?

– Det är jättebra mellan oss men vi har inte skrivit på papprena än. Vi hörs med några veckors mellanrum och delar på ett hus på Gotland som vi kommer fortsätta göra.

Och du är kär igen?

– Ja. Det känns faktiskt jättebra.

Vem är hon?

– Det kan jag inte säga, men hennes r skorrar lite. Jag måste tassa omkring. Det är bättre så här, jag tror det har med åldern att göra. Jag tycker det är asskönt att vara vuxen.

Hur då?

– Jag har gjort alla fel man kan göra, lämnat en familj och varit gift och skilt mig. Only fools rush in, som de säger. Men det är mitt nyårslöfte att bli ansvarsfull. Att ta hand om de grejer man måste ta hand om och inte mörka bort dem.

Hur är du romantisk?

– Jag klämmer på punkter i tio minuter och springer iväg och hämtar cheesecake fast det är svinkallt ute. Tjejer är det bästa jag vet, jag tycker om deras väsen och blir helt förtrollad. ”The boss is a she and shall always be”.

Stabil ekonomi, romantiska gester och ny musik – och du har i intervjuer pratat om Kleerup 2.0, betyder det att du sköter dig nu?

– Jag har dragit ned på krökandet med 80 procent och äter medicin som gör att jag inte har någon ångest. Då blir det skillnad. Särskilt efter 22 år av att öppna bärs med tänderna.

Om polisen skulle haffa dig i dag, vad skulle det vara för då?

– För att jag har planterat en clown i din garderob när du kommer hem.

kleerup2

Namn: Andreas Per Kleerup

Född: Den 2 april 1979.

Familj: Sonen Vincent, 6,5 år, mamma, pappa och brodern Jonas Kleerup.

Karriär: Fick en Grammis för årets nykomling efter debutalbumet Kleerup 2008. Har samarbetat med Robyn, Lykke Li, Titiyo, Marit Bergman och Susanne Sundfør, släppt musik under namnet Me and my army 2011 och var med i 2015 års upplaga av Så mycket bättre i TV4.

Aktuell: ”Det kommer en singel, sen en singel, sen en singel och sen kommer ett album under 2016. Det har jag sagt i många år nu, men nu kommer det faktiskt. Nu rullar det på”, säger Kleerup.

[socializer-facebooklikeshare href="https://www.facebook.com/tidningencafe/" layout="standard" action="like" showfaces="false" share="false" width="320"]

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-08-31 14:35