Hoppa till innehåll

Apokalypspanikens mamma

Ungarna har miljödagar på förskolan. De plockar skräp, rensar upp, kollar på film om naturen, hur den fungerar, och hur känslig den är. De kallar sig miljöhjältar, de gör instrument av sopor och har konsert med dem. Min son gjorde någon sorts maraccas av en orange Pringles-tub, det låter förjävligt när den används men är … Continued

Ungarna har miljödagar på förskolan. De plockar skräp, rensar upp, kollar på film om naturen, hur den fungerar, och hur känslig den är. De kallar sig miljöhjältar, de gör instrument av sopor och har konsert med dem. Min son gjorde någon sorts maraccas av en orange Pringles-tub, det låter förjävligt när den används men är det finaste jag sett givetvis. De vet att det är dåligt att åka bil och flyg, de säger ”bra pappa” när man cyklar, de har ett miljötänk redan när de är 4 och 7, de ÄR miljöhjältar.

Samtidigt, i verkligheten, kommer den förmodade undergången allt närmare, ju. Polerna smälter, livsviktiga El Nino försvagas, ett sopberg stort som Frankrike flyter runt någonstans i Stilla Havet, stämningen i haven är allmänt pissig, utsläppen bara ökar trots olika avtal och ökad medvetenhet. Allt detta vet vi men det är så tråkigt att prata om – än mindre göra något åt. Politiker så sönderlobbade i fejjan av flygindustrin att de uppenbarligen inte kan se sig själva i spegeln eller sina barn i ögonen menar på allvar att vi ska GASA OSS UR KRISEN:

”Ge flygbranschen fortsatta subventioner så kommer de lösa hållbart bränsle för pengarna de tjänar!”

VI HÖRS.

Oljelobbyn i USA som pumpar in pengar i forskning vars mål är att starkt ifrågasätta klimatförändringarna, The Koch-brothers, som får superskurkarna i Marvelfilmerna att framstå som Labradorvalpar, sprutar in miljarders miljarder, musklerna är enorma, övermäktiga, globala.

Samtidigt, i den lilla världen, plockar ungarna skräp på Långholmen. Planterar små ”miljöskogar” på gården. Hjärtat brister. Hur fan ska detta gå? Deras insatser är, hur gulliga och fina och viktiga de än är, INGENTING. En piss i Mälaren. Hjärtskärande.

Tekniken kommer inte lösa det åt oss, politikerna kommer inte lösa det åt oss, VI kommer definitivt inte lösa det åt oss, det är för gott med kött, det är för skönt med semester, alla andra gör det ändå, det löser sig, det löser sig, jag vet hur jag själv tänker och så tänker de flesta – det är väl därför vi sitter där vi gör nu?

Vi behöver en politisk styrning som inte finns, det är för svårt, för stort projekt, för mycket pengar på spel. Det är kört? Hjälp.

Jag har ett evigt mantra i mitt huvud, en sorts desperat tröst populärkulturskadad som jag är; Jeff Goldblums forskare i Jurassic Park som förundrat men bergsäkert säger ”life finds a way”. (han pratar iofs om dinosaurier OCH HELA DEN BITEN, men ändå, meningen HAR NÅT) Jag tänker så när hopplösheten kryper sig på och när paniken över att ungarna kommer växa upp i en lågintensiv permafrostapokalyps blir för stor: ”life finds a way”. Jeff Goldblum är det bästa vi har och han kan inte ha fel. LIFE FINDS A WAY.

Bäst att det gör det hörrni, för våra lama politiker gör det inte.

Ändå, val i september. Vi kan åtminstone FÖRSÖKA svänga vänster och sakta in på en grönröd grusväg eller så vi kan fortsätta gasa högerut på ännu en stor motorväg. Visst, på kort sikt får vi det säkert bekvämare och bättre – bara det att i backspegeln, där står våra ungar och spelar på sina skräp-instrument högt, högt, högt för att vi ska höra och förstå, men vi hör eller ser inte. Det är för skönt med solsemester och för gott att grilla en jävla kossa.


Vill du att fler ska läsa den här texten? Dela den på Facebook!

Vill du läsa fler texter av Jerka? Scrolla neråt!


Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.