Café testar: Apples (prisvärda!) prylhittarbricka AirTag

Lystring slarvers! Apples prylhittarpryl AirTag är här. Café har testat – och vi gillar vad vi hittat.

Joel Ågren  |  Publicerad 2021-05-04 09:50  |  Lästid: 3 minuter

Tillhör du också personlighetskategorin som ägnar en ansenlig del av din morgonrutin åt att leta bortslarvade hemnycklar, gymväskor och plånböcker. Apple har lösningen och den stavas AirTag – ett smidigt och överraskande prisvärt sätt att hålla koll på dina favoritprylar. Café har testat enligt devisen Viktigt på riktigt.  

Vad är AirTag?

AirTag är en rund liten bricka i plast och polerat rostfritt stål som står emot både vatten och damm enligt kraven för IP67. När det kommer till repor klarar sig brickan dock något sämre och AirTag visar tecken på slitage redan efter en helgs användning, men man kan som bekant inte få allt. Sätt fast en AirTag på nyckelknippan och lägg en annan i gymväskan eller plånboken och få stenkoll på prylarna du använder mest. När AirTag väl är parkopplad med din iPhone visas den i appen Hitta, där du informeras om brickans nuvarande eller senast kända plats på en karta. Finns AirTag inom Bluetooth-räckhåll kan du använda appen för att spela upp ett lagom enerverande ljud från brickans inbyggda högtalare för att underlätta sökandet. Eller ännu hellre: be Siri göra jobbet. Har du en nyare iPhone (11 eller 12) har du även tillgång till precisionssökning som anger både avstånd och riktning till din bortslarvade AirTag i appen. Ett supersmidigt system, även om ljudsignalen gott kunde ha varit något högre.

Hur funkar den?

Tappar du bort din AirTag bortom Bluetooth-räckvidden, säg på krogen eller gymmet, tar du med fördel hjälp av Apples enorma Hitta-nätverk för att spåra den. Hitta-nätverket, som nu närmar sig en miljard Apple-enheter, upptäcker Bluetooth-signaler från försvunna AirTags och vidarebefordra platsen till dess ägare. Helt anonymt och krypterat, för allas säkerhet, såklart. Det enda som behövs är en internetuppkoppling. Försätt brickan i Förlorat läge och få notiser när AirTagen är inom räckhåll eller har upptäckts av Hitta-nätverket. Om du till exempel glömt dina nycklar på gymmet räcker det med att en internetuppkollad iPhone-användare är i närheten av brickan för att du ska få en uppfattning om var nycklarna befinner sig. Du kan inte se exakt var nycklarna är, eftersom enheten som upptäckte den av säkerhetsskäl själv inte kan veta det, men du kan i alla fall se att den ligger på eller i närheten av platsen där du själv befunnit dig tidigare. Kommer du själv över en förlorad AirTag, håll din iPhone eller någon annan NFC-kompatibel enhet mot brickan för att slussas vidare till en sajt där ägarens kontaktuppgifter står angivet (om ägaren varit förutseende nog och angivit det). Slå en signal och gör någons dag.

Hur installerar man den?

Här har ändå Apple överträffat sig själva. Håll bara AirTag nära den iPhone som du vill ansluta till, ge brickan ett namn och tryck på Anslut. Klart! På under 30 sekunder dessutom. Batteriet håller i ett år och är enkel att byta ut, och telefonen gör dig uppmärksam på när det är dags för batteribyte. Accessoarer som nyckelringar och bagagetaggar finns det dessutom gott om, och fler lär det bli.

Vad kostar den?

AirTag kan köpas i förpackning om en eller fyra för 350 kr respektive 1 195 kr, vilket gör den till ett av Apples mest prisvärda köp. Till och med den valfria gravyren på brickan är gratis om du handlar via Apples hemsida. Känner du att du kom lite väl billigt undan köper du med fördel till en handgjord nyckelring i läder från Hermès för 3 995 kr.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2021-05-04 09:50