Hoppa till innehåll

”Är det farligt att träna bakfull?” – Café krossar 6 myter om träning

cafevik

Tror du att kosten är lika viktig som träningen? Och att det är farligt att träna bakfull? Tänk om! Cafés tv-aktuella medarbetare Kalle Zackari Wahlström dödar sex myter om träning och hälsa. Här hittar du alla reportage av Kalle Wahlström. * * * Nu är det premiär för Kalle Zackari Wahlströms träningsprogram Svett och Etikett, … Continued

Kalle-Zackari-Wahlstrom-bodybuilder

Tror du att kosten är lika viktig som träningen? Och att det är farligt att träna bakfull? Tänk om! Cafés tv-aktuella medarbetare Kalle Zackari Wahlström dödar sex myter om träning och hälsa.

Här hittar du alla reportage av Kalle Wahlström.

* * *

Nu är det premiär för Kalle Zackari Wahlströms träningsprogram Svett och Etikett, programmet som visar att träning kan vara kul. Se första avsnittet på SVT Flow här. Café bad honom lista sex vanliga myter om träning – och krossa dem.

1. ”Kosten är lika viktig som träningen”

– Sluta tänk att du måste äta på ett speciellt sätt för att få träna. Det går att komma i form helt utan att vara noga med maten. Det går självklart att optimera resultatet av träningen med små plastbyttor med osaltade cashewnötter och kokt torsk, men det går att bli supervältränad på hamburgare och starköl också. Träna mer. Dieta mindre.

2. ”Det är farligt att träna bakfull”

– Det finns tusen ursäkter att inte träna. Att man är bakis är en av dem. Det är dessvärre bara larv. Jag sprang Lidingöloppet bakfull. Det gjorde ont, men det var inte farligt. Sluta löjla dig och visa kroppen vem som bestämmer. Detta gäller eventuellt inte om du har hjärtfel och så vidare.

3. ”Man måste ha mål med sin träning”

– Lyssna nu: träning har ingen början och inget slut. Träning bara pågår. Det är som tandborstning. Något man bara gör, vare sig man vill eller inte. Det finns ju ingen som har något mål med sin tandborstning. Eller finns det det, era sjuka jävlar?

4. ”Man får stora bulliga bodybuildarmuskler av att träna med skivstång”

– Så länge skivstänger har funnits har det funnits människor som varit rädda för att använda dem. ”Åhhh jag vill se ut som Brad Pitt i Fight Club, buhuuuu, jag vill inte få för stora muskler”, gnäller de. Lugn. Man får inte jättestora bulliga Arnold-muskler av att träna med skivstång några gånger i veckan. Det tar år av psyksjukt tränande för att få det. Det enda som händer om man kör marklyft och böj med skivstång är att man blir stark.

5. ”Det är coolt att ha toppluva på gymmet”

– Allvarligt, sluta ha toppluva på gymmet. Det är ohygieniskt och larvigt.

6. ”Lågintensiv träning bränner mest fett”

– ”Man tränar lågintensivt i en timme för att bränna kalorierna i EN Magnumglass” står det i en faktaruta i Aftonbladet. Alla börjar grina och sätter klockan på 04.00 och går ut och powerwalkar. Tänk såhär: om vi förutsätter att kroppen bara förbränner kalorier vid själva träningen är det möjligt att en sinnesjukt lång promenad är ett bra sätt att bli av med eventuellt fett. Men kroppen bränner alltid kalorier. När du sover. När du spelar World of warcraft. När du tränger dig fram för att försöka beställa i baren på Kåken. Har du styrketränat så du blivit stark så förbränner du den där Magnumglassen innan du hunnit säga ”en Pabst Blue Ribbon, tack”.

Berättat för Jonatan Loxdal

Foto: Nordisk Film TV

Svett och etikett har sändningsstart den 23 april på nya webb-tv-tjänsten SVT Flow.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.