Hoppa till innehåll

Är det rimligt att be dina vänner om flytthjälp? – Cafés vett- och etikettexpert reder ut

Det flyttas en soffa i tv-serien Vänner

Hur länge och hur ofta får du egentligen ha fest i din lägenhet och hur ska du bete dig när någon ”snott” din tvätttid är några av frågeställningarna Cafés vett- och etikettexpert Stina Vickhoff har svar på.

Cafés vett- och etikettexpert Stina Vickhoff har med fast Magdalena Ribbing-hand pekat den här tidningens läsare i olika riktningar när det kommer till frågor som snålhet, +1-problematiken och en slapp inställning kring nakenhet, företrädesvis på svenska gym.

Den här gången rycker Stina Vickhoff ut i rimlighetens tjänst i trassliga frågor kring boende. För Svensk Fastighetsförmedling svarar Vickhoff bland annat på frågor kring den eventuella rimligheten i att be dina kompisar om flytthjälp, om du måste ha inflyttningsfest och hur du ska förhålla dig till de ständigt debatterade lapparna i trapphuset. Ta rygg när Stina går igenom de viktigaste boendefrågorna!

Cafés vett- och etikettexpert har koll på vad som är rimligt beteende i grannskapet. Foto: Svensk Fastighetsförmedling

Kan du förvänta dig att vänner hjälper dig när du flyttar?

”Är man myndig och äger mer tillhörigheter än en 90-säng från IKEA och fyra tallrikar då har man förlorat rätten att kräva sina vänners hjälp vid flytt. Den uppmålat romantiska bilden som finns av att någon någonsin skulle tycka det är rimligt att bryta ryggen i utbyte mot en ljummen öl och en kall pizzaslice måste försvinna. Att både belasta sina vänners samvete – då någon sällan vågar säga ’straight-up-nej’ när hjälp bes – och deras ryggar är inte ett alternativ i vuxen ålder.

Det är såklart viktigt att ställa upp och hjälpa sina vänner, dit hör inte att tillbringa en hel dag med att konka någon annans säng och soffa med tillhörande divan upp och ner i ett helt våningshus – ibland utan hiss (!). Om ekonomin tillåter ska flytthjälp anlitas, så slipper vänner arbeta gratis. Är plånboken tom, bjud i alla fall på något mer näringsrikt och tidskrävande än pizza – förslagsvis en trevlig middag. Det här sker när boendet är iordning och maten inte serveras i en kartong från ett golv. Vänner är värdefulla, missbruka inte deras tillgivenhet.”

Är inflyttningsfest obligatoriskt?

”Inflyttningsfest är ett ypperligt tillfälle att fira att man förflyttat sig i livet, oavsett om det är framåt eller bakåt. Sen är frågan om man verkligen orkar, att ha fest är dränerande och en flytt i sig gör en utbränd.

Det finns en regel som står över alla andra när det kommer till att anordna kalas – generositet. Det lägger grunden för en lyckad fest, alltid. Bjud på dryck eller mat eller tilltugg eller alltihop. Ha alltid inflyttningsfest en lördag med starttid runt klockan 15.00, följt av öppet hus. Det är enklare att mingla om klockan inte är 23.30 och du har grovt stresspåslag för att dina gäster återigen misslyckas att ta de högsta tonerna i Shallow från A Star is Born och du som nyinflyttad vet att musiken måste, enligt föreningens stadgar, vara avstängd klockan 22. Bonus är också att en tidigare tillställning möjliggör för fler att delta, om de har andra kvällsplaner.”

Hur ofta och hur länge får man egentligen ha fest?

”Det är okej att ha fest till klockan 22, ibland är det är okej att ha fest till tre på natten med. Ett stort problem, som ligger till grund för merparten av alla grannkonflikter, är bristen på rak kommunikation. Om klockan är 01.34 och grannen för sjunde gången spelar Levels med Avicii, då får du ta dig i nattmössan och knacka på och be dem sänka eller ännu hellre – skicka ett sms. Att gå till föreningen och klaga är sista utväg, inte första. En bostadsrättsförening är en liten by, där det är upp till varje boende att ta ansvar för sin egen trivsel och samtidigt verka för ömsesidig respekt byborna emellan. Spelar grannen för hög musik? Prata med grannen, sätt inte upp en lapp. Samma gäller för grannen som spelar för hög musik. Hur ofta tycker du själv det är rimligt att lämna dina grannar sömnlösa en lördagsnatt? En gång är ingen gång och sen är det beroende på tillställning. Middagar är helt okej att ha ofta, där det enkelt går att knacka på eller smsa om det skulle bli för högljutt. En så kallad hemmafest med multipla deltagare och hög musik bör inte förekomma oftare än var tredje månad.”

Hur ska man förhålla sig till grannar?

”Behandla dina grannar som du själv vill bli behandlad – tillräckligt auktoritärt för att ingen ska våga köra över dig och samtidigt med ömsesidig respekt. Dina grannar behöver inte vara dina vänner, du behöver inte gilla dem men ni behöver samexistera då ni råkar bo på samma geografiska plats och era sopor delar rum. Dra på med det tunga artilleriet när du flyttar in, var trevlig och visa dig tillgänglig för dina nya grannar. Du sätter tonen och det kommer gynna dig vid framtida eventuella dispyter om du gjort ett gott första intryck.”

Lappar i trapphuset – ja eller nej?

”Det går inflation i lappar i alla trappuppgångar Sverige runt – var inte en lapplisa. Det skrivs lappar om fest, om ludd i tvättmaskinen, om renovering och om sopsorteringen. Sällan gör sig passiv aggressivitet så tydligt som en välformulerad, syrlig lapp och det kan skapa onödig irritation i grannskapet. Har en granne byggare som stämplar in i gryningen för att borra i väggen som gränsar till någons sovrum i två månaders tid, är en lapp en klen tröst. Jobba istället på att skapa en naturlig, direkt kommunikation. Informera när ni stöter in i varandra, via telefon eller i ett mail ut till alla grannar.”

Vad gör du när nån ”snott” din tvättid?

Tvättstugan, epicentret för alla föreningars största bråk – den stulna tvättiden. Få saker verkar uppröra folk så mycket som att bli snuvad på möjligheten att rengöra sina kläder. Men när situationen uppstår undvik att storma in och avbryta tvätten. Låt i alla fall maskinen tumla klart och försök sedan få kontakt med personen i fråga. Är man den personen som omedvetet tagit någon annans tvättid så får man lära sig hur en tvättavla funkar, om man snor tiden medvetet är det dags att flytta hem till mamma och pappa igen. Övrig kutym gällande tvättstugan är likvärdig med alla lappar som redan sitter uppe: ’ta bort luddet’, ’sno inte mina strumpor’ och ’sluta blek dina trosor i tvättmaskinen’.”

Här hittar du fler vett- och etikettips från Stina Vickhoff kring flytt- och boendefrågor.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.