Hoppa till innehåll

Skaparen till ”The Nightmare Before Christmas” avslöjar om filmen är en jul- eller halloweenrulle

Fiktiva spök-karaktären Jack Skellington
Markus Aamisepp
Markus Aamisepp

Det har varit ett mysterium sedan 1993.

Huruvida värnskatten faktiskt ska avskaffas eller inte, om bensin är för dyrt eller om vi borde äta mindre kött för klimatets skull är alla frågor som delar befolkningen på mitten. Men där det kanske råder störst skiljaktighet i är ifall kultrullen The Nightmare Before Christmas är en jul- eller halloweenfilm. Frågan har varit ett mysterium sedan vi först fick skåda huvudpersonen Jack Skellingtons långa och slimmade ben när filmen släpptes år 1993.

I och med att rullen handlar om en pumpakung som bor i en halloweenstad men sedan sugs in i en julvärld blir det tämligen paradoxalt. Något som skapar spänningshuvudvärk hos samtliga jul- och allahelgona-entusiaster – vem är det som ska få ta anspråk på denna klassiska film?

Cafés träningsbloggare Thomas Skoglund skulle antagligen tipsa protagonisten Jack Skellington att sluta bojkotta knäböj.

Nu har vi äntligen fått ett svar.

I en intervju med USA today berättar filmskaparen Danny Elfman att det inte är något annat än en halloweenrulle vi har att göra med, i alla fall för honom:

– Uppenbarligen är det en julfilm, men för mig är det en halloweenfilm. När jag växte upp var Halloween min favoritkväll på hela året medan julen var besvärlig. Den var som ett mörkt moln som följde med mig enda in på mina vuxna år i livet, något som antagligen kom från barndomen. Det var först när jag fick egna barn som jag fick en ljusare bild av julen, säger han till tidningen.

Julfilm eller inte. Jack och Sallys kärlekshistoria är minst sagt rörande.

Filmskaparen berättar även att han kände igen sig i protagonisten Jack Skellingtons svåra situation.

– Jag visste hur det var att vara kung över min egna lilla värld men samtidigt vilja komma ut ur den världen och ha något annat. Därför kände jag mig väldigt nära Halloween som högtid, men också nära Jack och vad han gick igenom.

Då har vi alltså ett svar. Vill man avnjuta The Nightmare Before Christmas på det mest autentiska sättet bör den ses vid sidan av pumpaverkstaden i hemmet 31 oktober. Men är man en envis julentusiast går det förstås, och bevisligen, lika bra att kolla på den under adventsdagarna.

Källa: USA today

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.