Hoppa till innehåll

Hyllade artisten Skott släpper ny singel – väljer 5 bästa tv-spelslåtarna för Café

Artisten Skott.

Häng med när Sveriges nästa pophopp väljer sina favoritlåtar från tv-spelsvärlden.

Skott, som egentligen heter Pauline Skött, är Rättvikstjejen som är relativt okänd på hemmaplan – men som rönt desto större framgångar och uppmärksamhet utomlands. Hennes tidigare singelsläpp har bland annat blivit twitterhyllade av världsstjärnor som Lorde och Katy Perry. Stort!

Nu är Skott tillbaka med ny musik. Singeln Bloodhound, som släpptes i september, tillsammans med färska singeln Midas markerade ett nytt startskott. Låtarna är släppta via hennes egen label Dollar Menu, och singlarna är de två första från kommande debutalbumet som släpps någon gång under nästa år.

– Jag tror aldrig jag skrivit en låt så snabbt. Jag kände mig nästan hypnotiserad medan jag skrev den, och i stort sett hela låten blev klar på under 15 minuter, säger Skott själv om den väldigt snabba skapandeprocessen bakom Midas.

Förutom musik är Skott ett stort fan av tv-spel – där musiken, precis som i filmer och serier, kan höja helhetsupplevelsen med både ett och två betygssnäpp. Själv har hon bland annat haft med sin låt Porcelain i Fifa 17. Fifa-spelen som ju är kända för att ha fingertoppskänsla i låtvalen.

För Café väljer Skott 5 favoritsoundtracks från tv-spelsvärlden – från midi-mästerverket i Monkey Island till Koji Kondos (spelsoundtrackens John Williams) majestätiska Zelda-låtar.

1. The Curse of Monkey Island Theme

Min första kärlek. Jag älskade den här låten redan första gången jag hörde den.

Den frammanar så mycket bilder i huvudet och skapar ett sug efter äventyr – precis som en låt om smugglare, pirater och mystiska förbannelser borde göra.  Den är ett utmärkt exempel på hur ett spelsoundtrack kan hjälpa till med att expandera och bygga upp världen inom spel.

Rent musikaliskt kanske den framstår som en väldigt lättillgänglig simpel låt, men det gömmer sig otippade vändningar i ackordföljderna inte helt olika de man hittar i svensk folkmusik, och taktarten är lite lekfull. Det finns helt enkelt många anledningar till att den är min min absoluta favorit.

2. Donkey Kong Country – Aquatic Ambiance

Perfekt musik att laga mat till. Eller köra bil till. Om min vardag skulle ha ett soundtrack skulle den här låten passa hur bra som helst.

Det var inte helt lätt att välja en enda låt från Donkey Kong, spelet är verkligen fyllt av bra musik. Men Aquatic Ambiance är ett av mina favorit-moods. Stickerbush Symphony är ett annan jag verkligen gillar.

3. Zelda – Lost Woods

När jag är hemma har jag ofta Zelda & Chill på som bakgrundsmusik. Det är en sån där mix på temat ”lofi hip hop study chill” som det finns massor av på Youtube, men just den här är helt uppbyggd kring Zelda-remixer av en tyska producent som heter Mikel, det är liksom allt som står i beskrivningen. Även denna är helt instrumental, alltså finns det ingen text vilket är perfekt fokus-musik att ha på i bakgrunden när jag jobbar med andra saker än musik.

Lost Woods är en klassiker från en av Nintendo’s långkörare. Koji Kondo har komponerat det mesta (om inte hela) Ocarina of Time-soundtracket. Just därför har det en lite quirky, mystisk ackordföljd och melodi och många av låtarna får mig att känna att jag är ute på någon typ av resa.

4. FIFA 17 – Porcelain (Skott)

FIFA har alltid haft rätt grymma sountracks till sina spel. De plockar oftast in några nya låtar från stora artister, så det var en stor milstolpe för mig när de frågade mig om de fick inkludera min låt Porcelain i deras spel.

En av mina drömmar är att någon gång få skapa soundtracket till ett helt spel, att få möjligheten att lägga ner tid och kärlek på en sån grej. En stor del av att göra just det handlar om att bygga upp en helt egen värld, ett tänk som jag faktiskt har med mig när jag skriver och komponerar musik till mig själv.

Först efter soundtracket till FIFA 17 hade släppts insåg jag att flera av mina kompisar också hade med låtar på det. Bastille (jag är kompis med Dan), Zedd, Phantogram som jag turnerade med förra året, och Grey som jag till och med släppt en låt ihop med som heter Crime.

5. The Legend of Zelda: Skyward Sword – Ballad of the Goddess

https://www.youtube.com/watch?v=23hJeaLotEw

Jag ville inte att hela listan skulle bestå av låtar från Zelda, men det var inte helt lätt måste jag erkänna.

Ballad of the Goddess är en symfonisk juvel från en av Nintendos långkörare. Det är en otroligt välgjord mix av fina melodier och mäktiga ackord, en otroligt vacker låt.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.