Annons

Badou Jack: ”Jag gillar mer att fajtas än att snacka”

Natten mot söndag slåss Badou Jack för att försvara sitt världsmästarbälte i boxning. Café träffade honom för ett drygt halvår sedan när han nyligen tagit mästartiteln. – Boxningen är inte så stor i Sverige. Men det hoppas jag att det blir ändring på nu, sade han då.

Olle Arnell
Badou Jack:

badou-jack

Den här intervjun publicerades ursprungligen i Café nr 7/2015.

Du har ett otroligt namn men det låter väldigt mycket som en populär dejtingsajt för människor som vill träffas och ha sex. Finns du på Badoo.com?

Annons

– Jag känner till den sajten, ja. Men jag finns inte där, haha!

Om du fanns där – hur skulle din beskrivning lyda på en sajt som Badoo?

– Jag är en silent killer. Jag snackar inte mycket trash, jag är inte den som vill synas och höras mest, men när jag är i ringen då har killer instinct. Jag gillar mer att fajtas än att snacka.

Gilla Cafe.se på Facebook

Den beskrivningen skulle nog ge dig mer titelmatcher än dejter. Men allvarligt – varför kände ingen i Sverige till vem den nya svenska världsmästaren i boxning var när du tog hem WBC:s världsmästartitel i supermellanvikt i våras?

– Boxningen är inte så stor i Sverige, det var därför jag flyttade jag till USA. Men det hoppas jag att det blir ändring på nu, inte bara för min egen del utan för alla andra boxare som sliter i Sverige.

Ingo, George Scott, Paolo Roberto, Armand Krajnc… Var i raden av kända svenska boxare placerar du dig?

– Jag är självklart bäst. Men de boxades i andra viktklasser än jag. Och Paolo Roberto kan jag inte jämföra mig med. Han är inte i världsklass. Men om man snackar talangmässigt så är nog George Scott den bästa.

Är WBC-titeln ditt livs lyckligaste ögonblick?

– Det kändes mer som en lättnad att få bältet efter allt slit. Det är en investering jag har gjort i min kropp och i min karriär. Jag ser inte att jag offrat någonting trots att jag undvikit fester och andra saker mina kompisar gjort.

Vart har du bältet?

– Hemma hos morsan här på Mariatorget.

badou-jack-mastare

Du boxades för Gambia under OS i Peking 2008? Varför?

– I det första OS-kvalet slogs jag för Sverige. Sen i det andra kvalet började jag fundera på om jag skulle boxa för Gambia för att göra min pappa stolt. Jag skickade efter ett gambianskt pass och fick det två veckor senare i brevlådan. Jag reste till Namibia, kvalade in och spöade upp alla och sen var jag klar för OS.

Du svek alltså Sverige för att göra din pappa stolt?

– Haha, nej inte bara för min pappa. Utan för hela Gambia eftersom de aldrig haft någon boxare i OS eller någon boxare överhuvudtaget för den delen.

Du såg en chans att bli nationalhjälte?

– Ja, och det blev jag. Det känns ju fantastiskt.

Århundradets boxningsmatch mellan din polare Floyd Mayweather och Manny Pacquiao blev århundradets antiklimax. Många utnämnde MMA som den riktiga vinnaren. Vad tycker ni boxare om MMA?

– Jag är inget fan. Jag gillar inte brottning och hur dem ligger på marken. Jag håller mig till den klassiska boxningen.

Boxning är lite finare än MMA, eller hur?

– Ja, det är klart att det är så. Jag har många kompisar inom MMA som provat på boxning och de säger att boxning är tusen gånger svårare. I MMA kan man ta till sparkar eller brottas om man blir trött. Vi har bara armarna att lita på. I boxning kör vi tolv ronder vilket gör matcherna lite längre också.

badou-jack-cafe

Ditt smeknamn är Jack the Ripper? Varför i hela världen tar man till ett smeknamn när man redan heter Badou Jack?

Många brukar fråga det. Men det var en tränare på mitt gamla gym i Stockholm som skojade och kallade mig för The Ripper och jag lovade honom att jag skulle ta det namnet om jag blev proffs. Namnet passar ganska bra eftersom jag slår mycket kroppslag – i like to rip people. Många i USA tycker faktiskt att det är det bästa smeknamnet inom boxning.

Det verkar finnas osunt mycket pengar inom boxning. Du har berättat i intervjuer att du siktar på de stora pengarna och bli ekonomiskt oberoende. Hur mycket är du ”in it for the money?”

– Det är en business och det är klart att man är slåss mycket för pengarna. Det handlar om att säkra framtiden för sig själv och sin familj. Jag har lagt ner så mycket tid och investerat allt i det här så det känns bra att de stora pengarna kommer nu. Samtidigt som jag givetvis älskar att boxas.

Men du skulle inte göra det gratis?

– Nej, verkligen inte. Särskilt inte på den här nivån.

Du är troende och bor sedan 2011 i syndens Mekka: Las Vegas. Spelar du mycket?

– Nej, det är inte min grej alls. Jag bara tränar och umgås med vänner, jag är sällan på The Strip eller inne på casinon. Det är klart att vi går ut ibland men jag dricker ingenting eftersom jag är muslim.

Hur utövande muslim är du?

– Jag tänkte fasta nu under ramadan innan jag börjar träna inför nästa match. Jag försöker hålla igång det så duktigt jag kan. Men det är svårt när man inte får äta och dricka när solen är uppe.

Ber du innan match?

– Jag ber både för mig och för motståndaren. Även om man vill knocka motståndaren så vill man inte att han ska få skador för livet.

Tackar du Gud för att du kommit så långt?

– Ja, verkligen.

badou-jack-boxare

Jag har förstått att du var nära på att ge upp drömmarna om att bli proffs innan du blev upptäckt av Floyd Mayweather?

– Han har betytt allting för mig. Min tidigare manager utnyttjade mig för att jag kom från ett annat land och inte kunde buisnessen med kontrakt. Han lurade mig på pengar och det är tyvärr något många boxare tvingas gå igenom. Men Floyd tjänar miljarder, är aktiv boxare själv och sköter om sina boxare. Han kommer alltid ha min rygg.

Boxningsvärlden känns i regel ganska rutten med svarta pengar och hala managers?

– Det är den smutsigaste branschen. Jag har upplevt det själv så jag vet. Många säger att den är smutsigare är musikbranschen. Se bara på exemplet Mike Tyson och Don King.

Varför blir det så inom just boxning?

– Det är en arbetarsport. I USA är det mest svarta eller latinamerikanska boxare som kommer från ghettot. Dem har aldrig haft några pengar men dem har en idrottstalang och då ville alla rika managers tjäna pengar på dem. Allt handlar om pengarna där borta.

Men hur ser du på den von Anka-rikedom som Mayweather så skamlöst badar i?

– Det är inte min grej riktigt. Men jag hänger med honom om han ringer. Stöttar han mig så stöttar jag honom.

Får man en klocka för en miljon kronor så har man på sig den?

– Ja, det är inte så att man tackar nej till en sådan klocka, men man får inte glömma vart man kommer i från.

Sover han verkligen med sina pengar i sängen?

– Ja, han lever verkligen det livet. Han har alltid sju stora livvakter med sig. Han har bilar som är värda hur mycket helst och han reser med private jets. Han kan få två hundra tusen bara för att dyka upp på en fest liksom. Hans gäng festar väldigt mycket men han dricker ingenting, det går inte om vill vara världens bästa.

Det händer att du träffar Mike Tyson också?

– Jag har lärt känna honom. Det finns en gammal boxare som hette Bow Jack och han brukar alltid kalla mig för det. På min tionde match stod han vid ringen och det kändes skitcoolt att ha en legend vid sin ringhörna.

Många känner nog bara till mediebilden av Mike Tyson. Den oberäkneliga humörmänniskan som pratar om att äta upp motståndares barn och biter av folks öron?

– Han är hur trevlig och ödmjuk som helst. Han är ganska tystlåten faktiskt.

Man vill ju ändå veta hur det är att hänga med Mike Tyson, har du någonting att dela med dig av?

– På hotellen i Las Vegas finns det valets som parkerar ens bil. En kväll när vi skulle parkera inför en boxningsgala blev bilar framför oss nekade eftersom parkeringen var full. När vi kom fram blev vi så klart också nekade, men då visade Mike Tyson upp sig och sa: ”They’re with me!” De bad tusen gånger om ursäkt och parkerade bilen på en gång.

Natten mot söndag slåss Badou Jack för att försvara sin VM-titel i boxning.

Annons

Dela (244)
Tweeta

Annons


Laddar