Snacka med barnen om terror? Så gör du

Den 7 april 2018 är det ett år sedan terrordådet på Drottninggatan i Stockholm. Här är ett par handfasta tips på hur du kan uttrycka dig inför barnen.

Margareta Gotthardsson | Foto Shutterstock  |  Publicerad 2018-03-06 15:38  |  Lästid: < 1 minuter

När tv-sändningar och tidningar fylls av ännu ett vansinnesdåd kan det vara svårt att som förälder veta hur du ska tala om dessa tragedier med barnen, eller om man helt enkelt ska undvika ämnet helt och hållet.

Läs också: BRIS 6 ledord efter attacken i Stockholm

Enligt Liv Svirsky, legitimerad psykolog och psykoterapeut, bör du som förälder anpassa informationen efter barnens ålder. När det gäller barn i dagisåldern bör du däremot hålla dig från att berätta något, så länge de inte själva frågar något eller råkat se något tv-klipp som skrämt dem.

– Om du ska prata med små barn om dessa ämnen, låt dem själva visa vilken nivå de vill prata på. Lyssna på deras frågor och svara på frågorna, så att du inte berättar mer än vad de faktiskt uppfattat. Det är också viktigt att få små barn att förstå att de allra flesta människor är snälla, säger Liv Svirsky.

Liv understryker även att det är viktigt att hålla de små barnen borta från blodiga bilder.

När det kommer till äldre barn som går i högstadiet och gymnasiet är det däremot viktigt att tala om alla dessa vansinnesdåd. Med barn i gymnasieåldern kan man i princip prata med som om de vore vuxna tipsar Liv, medan barn i hög- och mellanstadieåldern kan behöva mer anpassad information utifrån deras kunskaps- och utvecklingsnivå. De kan också behöva få höra att det finns människor som mår psykiskt dåligt, att det finns kriminalitet och terror, men att det inte finns någon anledning att vara rädd. 

– Eftersom äldre barn kan läsa om alla terrordåd själva är det viktigt att man talar med dem om det. Barn i den här åldern känner sig ofta tryggare av att pratar igenom jobbiga händelser hemma. Däremot är det viktigt att hålla sig borta från generaliseringar, berättar Liv.

Artikeln publicerades först på Femina.

Läs också: BRIS 6 ledord efter attacken i Stockholm

Läs också: 6 råd när du pratar näthat med barnen

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-10 14:01