Hoppa till innehåll

Så pratar du med ditt barn om attacken i Stockholm – 6 ledord från BRIS

Olle Arnell

Om vi vuxna har svårt att förstå kan man tänka sig hur det är för barnen.

Igår, ett par timmar innan arbetsdagens slut, angreps Stockholms allra centralaste delar genom en aldrig, i Sverige, tidigare skådad terrorattack. Du som skulle gå hem snart och inleda helgen med familjen. Barnen skulle ju bara hämtas från dagis eller komma hem från skolan och kanske skulle ni se ett dansprogram på tv, troligen skulle allt vara som en helt vanlig fredag.

Men allt blev inte som vanligt, och om vi vuxna har svårt att förstå det kan man föreställa sig hur barnen har det. En person tog alltså en lastbil och körde in den på en gata där massor av människor går, där ni har gått förut, och så kraschade han lastbilen i varuhuset Åhléns. När ditt barn frågar varför och vem och hur, kan BRIS tips och råd om hur du pratar med barn om händelsen i Stockholm vara till hjälp.

Så här skriver Bris:

Var lyhörd och observant!
Utgå ifrån att de flesta barn känner till det som har hänt, men utgå inte från att barnet är oroligt för sin egen del. De flesta barn visar på något sätt om de är oroliga. Ta reda på hur mycket barnet tänker på det som hänt, vad barnet vet om händelsen och vilka tankar och frågor barnet har.

Ställ konkreta frågor!
Vad har du hört? Vad vet du? Vad undrar du?

Uppmuntra och underlätta för barnet att ställa sina frågor!
Visa att du gärna pratar också om sådant som kan kännas svårt och även om du inte har svar på alla frågor!

Informera!
Barnet behöver få svar på sina frågor, känna en större kontroll och bli lugnad. Ge barnet den information barnet är hjälpt av. Även svåra och skrämmande fakta kan vara viktiga att få prata om. Svara ärligt på frågorna men berätta inte mer än barnet är hjälpt av att få veta, undvik till exempel att gå in på detaljer.

Överför inte din egen oro!
Det är viktigt att du inte lägger din egen oro på barnet eller utgår ifrån att barnet uppfattar saker på samma sätt som du. Det som väcker oro hos en vuxen behöver nödvändigtvis inte beröra ett barn på samma sätt.
Var uppriktig!

Lugna och inge hopp!
Berätta att händelsen som denna är mycket ovanlig, att det finns människor som gör allt vad de kan för ta reda på hur detta kunde hända och som tar hand om de som är drabbade.

Tänk på:
Att alla barn är olika och reagerar olika och behöver bli bemötta på olika sätt.
Att barnet hör hur diskussioner pågår över middagsbordet och på nyhetssändningar och drar egna slutsatser av dem. Att även vuxna kan behöva hjälp. Prata gärna med någon i din omgivning för stöd och råd.

Du hittar mer information från BRIS och kan skänka pengar till organisationen här.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.