7 bästa sorterna gin – att blanda en GT på eller dricka rent

Dags att uppdatera barskåpet med lite ny spännande gin? Cafés dryckesredaktör Andreas Grube tipsar om sju klockrena val.

Andreas Grube | Foto: IBL  |  Publicerad 2017-06-09 11:56  |  Lästid: 2 minuter

Gin. Så sjukt gott och användbart. För egen del är det definitivt den spritsort jag köper mest av och nu finns det en hel uppsjö intressanta och goda varianter med väldigt egna karaktärer och kryddprofiler.

Ett tips: de gin som står som beställningssortiment på bolaget finns även ofta att få tag i som tax free, så passa på att botanisera i butikerna om du är ute och flyger i sommar.

Här är sju av mina ginfavoriter just nu.

Sipsmith London Dry Gin (nr 87093, 460 kr, beställningssortiment). Grymt bra allroundgin med väldigt blommiga och sötfruktiga toner, tillsammans med stadig kryddbotten av enbär och torkade apelsiner.

Hernö Gin (nr 86927, 316 kr). Jajamen, svenska Hernö är värd alla priser som regnar över destilleriet. Det här är deras instegsvariant – enkel och ren i stilen med tydliga klassiska nyanser av enbär och citrus.

Caorunn (nr 87619, 419 kr, beställning). Faktiskt en gin från Skottland, vilket man ju inte så himla ofta stöter på. Har en väldigt tydlig ton av röda äpplen, så garnera gärna just med äpple för att förstärka smaken. Också riktigt god att dricka som den är, on the rocks.

Glendalough Wild Summer Botanical Gin (nr 85466, 495, beställning). Från ett litet irländskt destilleri som jobbar mycket säsongsbetonad gin. I just den här hittar man gott om citrus, jordgubbstoner, fläder och lite barrskog.

Hendrick’s Gin (nr 81679, 449 kr). Det här är en klassiker, men jag återkommer alltid till den när jag vill ha en riktigt fräsch och mjuk gin i glaset. Avrundad och harmonisk, med nyanser av torkad apelsin, gurka och blommor.

Opihr Oriental Spiced Gin (nr 80116, 449 kr, beställning). En gin som sticker ut rejält från den gängse ginfåran. Det här är som att gå på marknaden i Marrakesh: kummin, koriander, kardemumma och den typen av torkade kryddor dominerar. Kul gin! Serveras med fördel med apelsin istället för citron, gärna också tillsammans med svartpepparkorn.

KI NO BI Kyoto Dry Gin (nr 99919, 499 kr). Har redan tipsat om den här tillfälliga lanseringen, men eftersom det finns några pavor kvar är den värd att ta upp igen. Bjuder på fin kombo av klassiska citrus- och enbärstoner med kåda, tallbar och sanshopeppar.

Älskar du gin – och glass? Så här enkelt kan du göra supergod Gin & Tonic-glass hemma >

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-11-08 14:29