Hoppa till innehåll

Burköl, kycklingvingar och nachos – så dukar du fram den ultimata Super Bowl-kvällen

Bill Clinton käkar snacks
Robin Åberg

Årets mest USA-romantiska sportnatt förtjänar lika USA-romantisk mat och dryck.

Är det någon gång man ska leva ut sina äckliga drömmar är det under Super Bowl – den amerikanska fotbollens stora final som handlar lika mycket om vad som händer på planen som allt runt omkring. Här fokuserar vi på vad som händer på ditt soffbord och vad som stoppas i din mun.

Det här är din chans att leva som en ”riktig” amerikan för en natt. Häng med nu, för nu blir det fett!

Dryck

Det här är ingen fest för finsmakare. På Super Bowl ska ölen hållas enkel, amerikansk och kall. En eller annan IPA är godtagbar så länge den är amerikansk men här fokuserar vi på den lätta lagern och då finns det två självklara alternativ.

Nummer ett är såklart Pißwasser, nej förlåt, Budweiser – ”The King of Beers”. Den smakar inte så mycket men här handlar ju allt om känslan. Man kan inte vända sig till sin polare Chad och fråga efter en Pripps. Chad langar bara ut Buds.

Foto: Getty

Nummer två, Pabst Blue Ribbon, har lite sämre rykte men bättre smak. Enligt Systembolaget smakar den ljust bröd, citron och halm. Mm… Låter som West Virginia, mountain mama i mina öron.

MUMS! Foto: Getty

Det alkoholfria alternativet står uppstickaren Pepsi för. Att knäcka en burk iskall Pepsi-cola till The Weeknds Pepsi half time show är bara nyttigt. De slår även konkurrenten på fingrarna när det gäller Super Bowl-reklam.

Nachos

Amerikanernas favorit är nachos. Om du inte vill gå full-Cramby och göra egna är det helt okej att köpa en påse. Du får till och med köpa nachos med ost-smak! Antingen så äter du direkt ur påsen eller så kan du lyxa till det och göra en nachotallrik:

Släng ut nachos på en plåt, på med ost och kanske lite skivade jalapenos, sen in med plåten i ugnen (220°C) tills osten smält. Lätt som en plätt, men det visste du redan.

Redo för Super Bowl. Foto: Getty

Dipp

Man måste ju dippa nachos i nåt också. Här är salsan och guacamolen givna kort. Vill du ha ost-dip till dina ost-nachos så är väl det okej, det är ändå Super Bowl.

En personlig favorit är annars Five layer dip. Det är precis vad det låter som, en dipsås i fem lager bestående av: salsa, guacamole, gräddfil, ost och frijoles (eller refried beans). Allt på en gång, på amerikanskt vis!

Så här gör du den:

  1. Ta en bred form eller liknande med lagom kanter – allt ska få plats samtidigt som man ska få med allt i en dippning.
  2. Bred ut innehållet i tur och ordning: frijoles, crème fraiche, salsa, guacamole.
  3. Toppa med ett lager ost.
  4. Ät med nachos eller quesadillas!

Buffalo Wings

En favorit för gemene amerikan såväl som för Viaplays expert Philip Minja! Här är det helt okej att köpa frysta vingar som man bara slänger in i ugnen. Finns även rätt schyssta vegetariska alternativ i frysdisken, eller om du är ambitiös kan du göra de här.

Lite sött för att bryta av

Dooooonuts! Ett måste på varje soffbord på söndag. Har du ingen vagn som gör egna i närheten funkar de från affären. De i affären är inte lika juicy men de brukar ha de där småsnuskiga med rosa glasyr. Donutsen med socker mår bra av att kastas i en djup tallrik med strösocker innan servering.

Frank Sinatra njuter av en donut med stil. Foto: Getty

För den som inte tycker att donuts räcker för att väga upp det salta från chipsen och kycklingvingarna kan en amerikansk chokladkaka lindra suget. Snickers funkar alltid men för den som vill skoja till det med ännu mer jordnötschoklad rekommenderas Hersey’s eller Reese’s chokladkakor. De gömmer sig ofta i butikernas ”USA-hylla”.

Bli nu inte skrämda av denna lista, det kommer bli en lång natt och då är det viktigt att fylla på med energi!

Läs också: “Tampa tar det!” – Viaplays expert reder ut allt du behöver veta inför Super Bowl

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.