”Tack gode gud för att svenska destillerier börjat skapa whisky för den stora massan”

Svenska whiskyflaskor och Emil Åreng

Emil Åreng vaskar svenskt guld.

Emil Årengs blogg.
Emil Åreng  |  Publicerad 2020-01-17 10:15  |  Lästid: 2 minuter

Redan i slutet av 1800-talet började Göteborgs Jäst­fabriksaktiebolag göra whisky. En produktion som enligt utsago fortsatte till 1909. 46 år senare köpte det svenska spritmonopolet två pannor från Bladnoch som skulle läggas ner. 1961 lanserades till slut Skeppets whisky på Systembolaget. På en vecka sålde man slut på de första 130 000 litrarna. Tyvärr var spriten alldeles åt helvete för dålig för konsumenterna och kritiken lät inte vänta på sig.

Några år efter gjorde man om receptet för att kunna locka en bredare publik, men då var det redan för sent. Det var länge sedan man såg en flaska Skeppets på auktion, och skulle du lyckas hitta en så får du nog punga ut med minst 20 000 kronor.

Whiskyn var döpt efter regalskeppet Wasa, och redan där kanske man borde insett att det inte skulle bli någon succé? Mycket har hänt sedan dess, och även om vi inte har sett något större internationellt genomslag så finns det i dag ett gäng intressanta svenska whiskyproducenter att finna på Systembolagets hyllor.

En av anledningarna till att svensk whisky inte slagit så hårt som man kanske hade hoppats på är alla gubbar i kavaj och jeans som skrämmer bort vanligt folk när de står och gormar om det korrekta sättet att dricka whisky. Drick exakt hur du vill och håll snobberiet på dina whiskyforum, är mitt råd. Ingen är intresserad av att höra om vad du lärde dig på en golfresa till Skottland för nio år sedan.

Tack gode gud för att många av våra svenska destillerier har börjat blicka framåt och skapa whisky för den stora massan. Det är vägen framåt för det svenska guldet. Ödmjukhet och stolthet är svårt att kombinera utan att bli mellanmjölk men vi är på rätt väg och snart har vi vår alldeles egen ”whiskytrail” i det långa landet falukorv.

3 x väldigt bra svensk whisky


1. Mackmyra

När Mackmyra släppte sin första whisky i början av 00-talet var spriten, precis som jag, ung och outvecklad. Men åren gick och spriten mognade till sig. Att dricka Mackmyra i dag är en helt annan upplevelse: en välutvecklad whisky med en unik karaktär. Äntligen en svensk whisky att vara stolt över.  

2. High coast

Tidigare Box Whisky som fick byta namn efter bråk med Bacardi. Med inspiration från Kilchomans destilleri på Skottland och sina egna smaklökar fick master distiller Roger Mellander uppdraget att skapa en whisky som alla whiskynördar saknat. Något han med facit i hand lyckades alldeles utmärkt med. 

3. Spirit of Hven

Spritveteraner som producerat alltifrån vodka och gin till whisky. På senare år har man börjat göra rågwhisky, och herregud vad bra de är på att göra just det. Inget gör mig så glad som en riktigt vass rye från Sverige.


Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-01-17 13:15