Hoppa till innehåll

BBQ-skolan 4: Ribsapalooza!

Att BBQ:a riktigt goda ribs är betydligt enklare än man kan tro, du behöver dock lite tålamod, ett sexpack, lite musik och en brassestol medan du väntar. Om du gillar torra eller blöta ribs är en smaksak – jag gillar båda – men här kommer de i alla fall: de enda två ribsrecept du någonsin … Continued

Att BBQ:a riktigt goda ribs är betydligt enklare än man kan tro, du behöver dock lite tålamod, ett sexpack, lite musik och en brassestol medan du väntar. Om du gillar torra eller blöta ribs är en smaksak – jag gillar båda – men här kommer de i alla fall: de enda två ribsrecept du någonsin kommer behöva (plus några tillbehör).

ribs1

ribs2
ribs3
ribs4
ribs5

ribs6

Rendezvous dry rub ribs

Dry ribs är ett revben om grillats utan BBQ-sås i direktvärme men med en kryddblandning som masserats in i köttet och som konsekvens blivit knaprigare och segare än wet ribsen. Mycket, mycket gott. Stilen kommer från Tennessee och krogen Rendezvous i Memphis anses göra världens godaste dry rub ribs – något både jag och Nikola kan gå i god för. Trots att receptet på deras dry rub är hemligt så har ribsfantasten Meathead luskat ut hur man gör den.

Du behöver: Revben av fläsk – helst baby back ribs eller kamben. 2 deciliter vatten, 2 deciliter vinäger.

Till dry ruben: 8 matskedar paprikapulver, 4 matskedar vitlökspulver, 4 matskedar chilipulver, 3 matskedar malen svartpeppar, 3 matskedar salt, 2 matskedar hela sellerifrön, 1 matsked krossade sellerifrön, 4 teskedar gula senapsfrön, 1 matsked oregano, 1 matsked timjan, 1 matsked hela korianderfrön, 1 tesked malda korianderfrön och en matsked aromat.

Gör så här: Blanda ihop dry rubben – gör gärna stor sats, den håller länge och är fantastisk till all sorts grillad fläsk- och kyckling. Blanda vatten och vinägern och ett par matskedar av dry rubben. När kolen blivit grå är det dags att börja grilla. Dry ribs grillas med direktvärme – med gallret direkt över kolen – och ska ligga på grillen i en timme. För att de inte ska brännas vid använder du vinägerblandningen till att både möra, hålla saftigt och kyla ner köttet. Gör det konsekvent under hela grillningen och se till så att det inte bränns vid. Efter en timme häller du på rikligt med kryddblandning och serverar. Svinenkelt!

ribs7

Wet ribs

Riktiga BBQ-ribs har väldigt lite med ICA-revben att göra. De är fantastiskt goda, möra och saftiga men faller inte sönder i munnen. Visst, det tar lite tid men det är faktiskt varken särskilt svårt eller jobbigt. BBQ betyder att köttet tillagas med indirekt värme under lång tid – low and slow är ledordet. Försök absolut inte att fuska genom att förkoka köttet – det är det bara halvtaskiga svenska grillkrogar som gör.

Du behöver: Revben av fläsk – helst baby back ribs eller kamben. Dry rub – den kryddblandning du gjorde till dry ribsen. Olivolja och BBQ-sås, antingen färdigköpt (Sweet Baby Rays är absolut godast) eller så gör du en själv, som den här klassikern.

Gör så här: Gnid in köttet med kryddblandningen och oljan. Låt gärna stå i en timme (eller skit i det). Förbered grillen genom att lägga kol eller bricketter i halva grillen. Köttet lägger du i andra halvan med en skål vatten under. Ungefär så här:

ribs8

Att grilla med indirekt värme funkar förresten lika bra i en vanlig klotgrill. Kasta på ett par nävar mesquitespån eller liknande och stäng locket. Efter en halvtimme kastar du på ett par nävar till. Sedan får det räcka, en timme räcker för att köttet inte ska bli överrökt. Låt ribsen ligga på grillen tills köttet blir mört och saftigt – för stora revben räkna med 4 till 5 timmar. För kamben räcker det med 3 timmar. Fyll på med kol när det behövs och vänd lite då och då. Kom ihåg: kärlek. När köttet har fått en fin färg och verkar börja lossna från benen – lite tuggmotstånd ska dock vara kvar – så är det dags att pensla på BBQ-såsen och lägga gallret direkt över kolen. Grilla sedan med direktvärme i ett par minuter eller till BBQ-såsen karamelliserats. Skär upp. Ett perfekt BBQ:at revben ska vara knaprig på ytan, ha en rosa rand av röken och vara vit i mitten. Kolla:

ribs9

Tillbehör:

ribs11

Äpple- och vallmofrö coleslaw

Coleslaw är klassiskt tillbehör till ribs men ibland kan all majonnäs bli lite för mycket för oss känsliga svenskar. Detta är en lite fräschare variant.

Du behöver: Saften från en halv citron, 2 matskedar majonnäs, 3 matskedar olivolja, en matsked äppelcidervinäger, en matsked vallmofrö, en tesked salt, svartpeppar, 1 grönt äpple och cirka en liter riven rödkål.

Så gör du: Vispa ihop ingredienserna till dressingen i en skål, skär äpplet i tunna stavar, riv kålen och blanda. Låt stå i åtminstone en timme innan servering.

ribs10

Mexikanska majskolvar

Vill du inte bara servera de vanliga gamla grillade majskolvarna till ribsen kan du göra som i Mexiko – pressa lite lime, chili och creme fraiche över. Mycket gott.

Du behöver: Färsk majs, chilipulver, limeklyftor, salt och creme fraiche.

Så gör du: Grilla majsen i en tio minuter eller tills de verkar vara färdiga. Pressa över lime, ringla creme fraiche och salta och chilipeppra.

Rökig tomatsalsa

Passa på och gör kungen av salsor medan ribsen ligger på grillen – rökt tomatsalsa. Avnjutes som ett tillbehör eller till att dippa tortillachips i.

Du behöver: 6 grillade tomater, en grillad lök, en till två chilis, lite limesaft, en halv kruka koriander och salt.

Gör så här: Låt tomaterna ligga med indirekt värme i ett par timmar. Dra av skalen och mixa ihop med de andra ingredienserna. Smaka av med lime och salt.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.