Bekräftat: Dalarna bäst på att snusa mest i hela landet

Tony Rickardsson

Inte särskilt oväntat att dalmasarna är de som snusar mest, eller hur?

Jonas Fiskáare | Foto: Getty  |  Publicerad 2020-02-21 14:51  |  Lästid: 2 minuter

Snus är en produkt många direkt förknippar med vårt avlånga land. Från Ystad i söder till Haparanda i norr kan man se oräkneliga exempel som bidrar till myten om det flitigt snusande samhälle Sverige (med all rätta) ofta målas upp som. Men även om det snusas vitt och brett över hela landet är det såklart vissa områden som sticker ut mer än andra. Café tog en titt i Snusjournalens färska snusrapport över snusåret 2019 för att få svar på frågan: ”Var i landet snusas det mest?”.

Och statistiken visar att det, kanske inte helt överraskande, snusas mest i Dalarna, närmre bestämt i Malung-Sälen. Där säljs det i snitt tio dosor per vuxen och år. Tvåa på listan hamnar värmländska Storfors där siffrorna är åtta dosor per vuxen och år. Det kan jämföras med storstäderna Stockholm där det säljs 2,4 dosor per vuxen och år samt Göteborg och Malmö där samma siffra är knappt en dosa per vuxen och år. Ser vi ett mönster här, månntro?

Hur snus-kompatibla är killarna i Mando Diao?

Ja, att snusandet skiljer sig stort mellan landsbygd och storstad är ingen förhastad slutsats att dra. Men varför dalmasarna är mer benägna att stoppa upp en prilla i käften än någon annan är svårare att säga. Kanske bottnar det i ett arv från Gustav Vasas upproriska förflutna eller är förklaringen mer enkel: Speedway-kungen tillika Avestas mest kände snusläpp, Tony Rickardssons chef-engagemang i Swedish Match efter karriären? Eller är det för att snusandet ger en extra skjuts i skidspåret? Vem vet.

Tony Rickardsson.
Vad Glenn Strömberg gjort för snusandet i Göteborg har Tony Rickardsson gjort för snusandet i Dalarna.

Annars anmärkningsvärt i statistiken är att den totala snusförsäljning ökade mest i Västernorrland, plus 137 procent jämfört med året innan. Den bidragande orsaken är mycket sannolikt försäljningen av nikotinportioner som skjutit i höjden i området – en ökning på hela 874 procent.

LÄS OCKSÅ: Det här är svenskarnas favoritsnus

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2020-02-21 14:54