Hoppa till innehåll

Det här är svenskarnas favoritsnus

Frilagda snusdosor.
Joakim Almén

Tobaksfritt snus blir allt mer populärt, samtidigt som Knox är den populäraste snussorten.

Det går alldeles utmärkt att argumentera för att snus är en av Sveriges mest älskade produkter. Traditionen är stark: det som – högst eventuellt, men också högst troligt – började med att din pojk- eller flicklagstränare i fotboll tryckte upp en Ettan lös under läppan vid sidlinjen på en lerig sjumannaplan har utvecklats till ett flitigt portionssnusande samhälle, där smaksatt snus i dag samsas med tidlösa klassiker som General i snuskylen.

Snus engagerar svenska folket – och Caféredaktionen. Men vilka snussorter är populärast? Det vet vi nu tack vare Snusjournalens årliga snusrapport som de debuterade förra året.

Noterbart är att den prisvärda favoriten Granit, som toppade listan förra året, har fallit bort från topp fem. Märkligt kan tyckas, med tanke på vilken kanonsnus Granit är. Istället är det förra årets tvåa Knox som toppar, följd av årets försäljningsraket Lundgrens, du vet, det vita portionssnuset som är golfbollsräfflat (nåja).

LÄS OCKSÅ: Bekräftat: Dalarna bäst på att snusa mest i hela landet

För det tobaksfria snuset, så kallat vitt snus, råder det goda tider. Av hela snuskakan snusade i år 30 procent snussorter som Lyft, Nordic Spirit och Zyn – att jämföra med 11 procent 2018. Vem vet, nästa år kanske vi pratar om portionssnusdöden?

Lössnuset då? Ja, det säljer så försvinnande lite nuförtiden att det knappt är värt en mening i den här artikeln. Lössnusandet sjönk med 25 procent mot året innan. Din gamle P7-tränare är en utdöende snusart.

Så snusade svenskarna 2019


5 populäraste snussorterna i Sverige

 1. Knox
 2. Lundgrens
 3. LD
 4. One
 5. Xrange/XR

Tobaksfritt snus

 1. Lyft
 2. Zyn
 3. Nordic spirit
 4. Skruf super white
 5. On!

Seniorernas (65+) favoritsnus

 1. LD
 2. Offroad
 3. Kaliber
 4. Granit
 5. Kapten

De vanligaste styrkorna

Extra stark

 • Extra stark säljs mest i åldersgruppen 25-34 bland både kvinnor och män, minst i åldersgruppen 65+.

Stark

 • Stark säljs mest i åldersgruppen 25-34 bland både kvinnor och män, minst i åldersgruppen 65+.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.