Big Bang Theory-stjärnan får stenhård kritik efter Weinstein-text

Mayim Bialik skrev en krönika med anledning av anklagelserna mot Harvey Weinstein – men många läsare uppfattar texten som kritik mot kvinnor som inte är tillräckligt försiktiga.

Joel Linde  |  Publicerad 2017-10-16 12:26  |  Lästid: 2 minuter

Härvan kring mediamagnaten Harvey Weinstein tycks aldrig ta slut. Hollywoodmiljardären som byggt ett filmimperium tillsammans med sin bror, Bob Weinstein, föll från toppen till botten över en natt när tidningarna New York Times och The New Yorker publicerade vittnesmålen från ett dussintal kvinnor som hävdar att han sextrakasserat, våldtagit och förgripit sig på dem. Sedan dess har många andra kvinnor trätt fram med egna vittnesmål om liknande händelser.

Händelsen har satt igång en gigantisk debatt om härskartekniker, sexuellt våld, förtryckande jargonger på arbetsplatsen, maktmissbruk och mycket mer.

Ett inlägg i debatten om hur kvinnor utnyttjas i Hollywood har fått extra stor spridning. Det är skrivet av skådespelaren Mayim Bialik, mest känd för rollen som Amy Farrah Fowler i succéserien The Big Bang Theory.

I sin krönika, publicerad i New York Times, skriver hon att hon aldrig själv varit ”någon skönhet” och att hon sett fördelarna med det.

”Som en stolt feminist, utan önskan att syssla med dieter, plastikkirurgi eller att anlita en personlig tränare, har jag nästan ingen erfarenhet av att män bjuder mig till möten på sina hotellrum. De av oss i Hollywood som inte representerar den omöjliga skönhetsstandarden har ”lyxen” att bli förbisedda och, i många fall ignorerade av män…”

Mayim Bialik har fått hård kritik för sin krönika om Harvey Weinstein och sexuella trakasserier.

Därefter kommer hon till delen i texten som fått läsare och branschkollegor att ta kraftigt avstånd från texten. De menar nämligen att hon skuldbelägger offren, i stället för förövarna.

”Jag fattar fortfarande beslut varje dag som 41-årig skådespelare som jag ser som självbeskyddande och visa. Jag har bestämt mig för att mitt sexuella jag ska reserveras för privata situationer med dem som jag är mest intim med. Jag klär mig modest. Jag beter mig inte flirtigt med män, som policy”, skriver hon.

Därefter skriver hon att, i en perfekt värld, ska kvinnor så klart få klä sig och flirta som de vill – men ”världen är inte perfekt” och ”vi kan inte vara naiva inför den kultur vi lever i”.

Här är lite av den hårda kritik hon mött för sin text:

1. ”Hon skuldbelägger kvinnor…”

2. ”Våldtäkt handlar om makt och inte om åtrå…”

3. ”Människor kan se ut och klä sig hur som helst och ändå bli utsatta…”

4. ”Vill gratulera Mayim för att hon är för smart för att vara söt nog för att bli våldtagen…”

5. ”Jag klädde mig inte provokativt när jag gick hem från skolan som 12-åring och män onanerade åt mig…”

Mayim Bialik menar att de som kritiserar henne har tagit hennes ord ur sin kontext.

”Alla som känner mig och min feminism vet att detta är absurt och inte alls vad denna text handlar om”, skriver hon.

Foto: IBL

Artikeln publicerades först på Femina.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-10-17 14:59