Hoppa till innehåll

Café träffar Bill Skarsgård: ”Inget är så bra som gamla Sverige och en god portion jantelag”

Billskarsgård och Clownen Pennywise i filmen ”Det 2”.
Kristofer Steneberg

Efter succén med Stephen Kings filmatiserade skräckfilm ”Det” är Bill Skarsgård tillbaka som clownen Pennywise. Café träffar Sveriges stora Hollywood-hopp i samband med premiären av den efterlängtade uppföljaren – ”Det: Kapitel 2”.

Café hängde med Bill Skarsgård i Hollywood redan 2012. Då var han lillebror Skarsgård, en svensk barnskådis på praktik i den stora världen. Sju år senre, på Grand Hotel i Stockholm, får Café en pratstund med en avsminkad clown. Han senaste rollprestation som clownen Pennywise har blivit hyllad och skrämt folk på biografer världen över.

Du sa efter förra filmen att det kändes som om folk var redo att slå sönder din rollprestation med baseballträ. Nu blev Det en succé. Nu har Det: Kapitel 2 premiär – känns det annorlunda nu?

– Ja det känns lite annorlunda. men samtidigt har man alltid rädslan som skådespelare att alla är ute efter en.

Hur menar du? 

– Det finns de som tycker att den där jäveln har inte förtjänat allt han fått. Det blir så klart extra mycket eftersom jag kommer från en skådespelarfamilj.

Vad är det galnaste med Stephen King?

– Att han kan skriva 20 sidor roman om dagen och är en av de mest produktiva författarna någonsin. Det låter som galenskap för mig. Och med den sjukaste och vildaste fantasin är det inte konstigt att en bok som Det blir 1 300 sidor.

Vad har varit svårast med filmen?

– Det är en otroligt förvirrande och abstrakt bok som vi försökt att avkoda. Det har jag fått vara med att avkoda tillsammans med regissören. Jag representerar det ovetande, mysteriet som ska lösas. Det har inte alltid varit lätt. Samtidigt har det varit roligt och utmanande att karaktären är så ur kontroll, så väldigt spårad, en extremitet av ondska och galenskap.

Vissa skådespelare gör förberedandet inför roller till en konst, på gränsen till en pr-kampanj. Hur gör du?

– Ja, vissa behöver den masochistiska resan och kanske är det nödvändigt ibland. Ibland inte. Jag blev nog lite knäpp av att gå in i den här rollen. Som mobbare och förtryckare. Världen är full av det. Den här filmen öppnar med en vidrig scen, ett mycket verkligt homofobiskt hatbrott. 

Du är ständigt med på listan över Sveriges bäst klädda. Tycker du att du är välklädd?

– Nej jag är nog ganska svensk i stilen. Minimalistisk och enkel. Men visst, på premiären kan jag gå loss med större märken.

Vad har du för favoritmärken?

– Samsøe & Samsøe gillar jag, har jobbat en del med dem. Sen gillar jag svenska märken som Acne och Hope. Jag gillar när min klädshopping går snabbt. Jag har vänner som kan gå i timmar – där är inte jag.

Vilka är dina favoritskor?

– Mina Oliver Twist-boots från Hope som jag haft flera år. Det är en del Rasmus på luffen med dem. Men visst, sneakers går ju.

Bill Skarsgård fotograferad för Café under 2017. Foto: Johan Sandberg.

Vad tycker du om Hollywood?

– Det är dubbelt. Just nu är jag lite trött på Los Angeles. Jag tror att man lätt försvinner iväg om man bor där permanent. Det är en väldigt märklig plats där hela stan kretsar kring filmindustrin mer än någon annan plats på jorden. Man riskerar få uppfattningen att branschen är viktigare än vad den är och man själv är märkvärdigare än vad man är.

… Men Sverige håller dig på jorden?

– Det finns inget som är så bra som gamla Sverige och en god portion jantelag i det fallet. Här blir jag igenkänd på gatorna men ingen bryr sig. Man blir aldrig störd, de lämnar mig ifred och jag känner mig bara hemma här.

Bill Skarsgård är aktuell med skräckfilmen ”Det: Kapitel 2” som just nu går på bio.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.