Björn Hellberg om sin oändliga boksigneringsturné: “En ynnest!”

Sveriges okrönta signeringskung Björn Hellberg räknar med tvåhundra signeringstillfällen bara under senaste halvåret. Café frågar tennisoraklet om de omfattande turnéerna till bokhandlare runt om i landet.

Marlon Appelgren | Foto: IBL  |  Publicerad 2017-09-14 14:40  |  Lästid: 2 minuter

Falun, Mora, Leksand, Västervik, Kalmar, Kosta, Borgholm, Visby, Laholm, Ängelholm, Halmstad, Stockholm. Det är bara några av städerna som Björn räknar upp när han får frågan vart han hittills har signerat böcker i sommar.

– Jag har signerat böcker på cirka hundra olika platser i sommar och när året är över så blir det nog runt tvåhundra gånger. Jag brukar göra min sista signering för året dagen före julafton, berättar Björn Hellberg för Café.

Hellberg är i ohotad ledning när det kommer till totala signeringsstunder per år bland svenska författare, och i jul kan han komma upp till att ha gjort hela 200 signeringstillfällen, om schemat blir som han har tänkt sig.

– Jag signerar alltid hela andra halvåret, inte första. Boken brukar ju komma ut på sommaren och då signerar jag resten av halvåret. Det är stimulerande att träffa läsarna, Ibland kan man till och med få lite tips.

Han avslutar med att berätta att han hämtar kraft i signeringstillfällena i ett annars ganska ensamt yrke, trots att det inte alltid kryllar av folk under hans signeringsstunder.

– Någon sa en gång att författaryrket är det ensammaste av alla yrken. Man sitter där och brottas med sina neuroser, men det är just för att det kan vara lite ensamt som det kul att komma ut och träffa sina läsare och prata om böckerna. Jag tycker att det är en ynnest att få göra detta!

Mer Björn! Björn Hellberg: "Jag smugglade gin efter Björn Borgs Wimbledonvinst"

Tunga siffror med Björn Hellberg

Han har bevakat samtliga upplagor av Stockholm Open sedan 1969.

Tidigare i år besökte Björn Wimbledon för 51:a året i följd

När Swedish Open i Båstad hade 70-årsjubileum hade Björn varit på 59 av dessa.

Björn Hellberg är aktuell med sin senaste bok Likspett. Det blir hans 24:e deckare med detektiven Sten Wall i huvudrollen.

Mer Björn! Björn Hellberg: "Jag smugglade gin efter Björn Borgs Wimbledonvinst"

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-12 23:26