Black Mirrors IRL-betygsystem testas på riktigt i Kina

Den dystopiska tv-serien Black Mirror har förutspått vår framtid igen - denna gång gällande vår användning av sociala medier.

Marlon Appelgren  |  Publicerad 2017-12-19 14:20  |  Lästid: 2 minuter

Black Mirror är Netflix världshyllade tv-serie som drar dagens teknik några steg längre och ser hur de skulle kunna implementeras i en framtida verklighet, en verklighet som vår samtid inte alltid känns så långt ifrån. Tv-serien som tidigare har förutspått saker från avsnitt som “The National Anthem” och “The Waldo Moment” kan nu ha gjort det igen. Och denna gång är det minst lika skrämmande som tidigare.

I den senaste säsongen av Black Mirror, i avsnittet “Nosedive”, skildras en framtid där alla medborgare i samhället lever sina liv genom en app där man ger varandra betyg och rankas i popularitet. I avsnittet får vi följa huvudpersonen Lacie som under hela sitt vakna dygn gör allt för att kämpa sig upp i appens rankingsystem för att samla tillräckligt mycket poäng för en rad olika förmåner som exempelvis gratis hyrbilar och rabatt på hus i exklusiva kvarter.

Nu utvecklas en liknande idé under ett socialt experiment som pågår i Kina, skriver tidningen Wired.

Det är en app som kallas Zhima Credit som plockar fram data och information om vad en medborgare gör i samhället. Allt från vad man åt till middag till hur man beter sig bland sina vänner. Rankingsystemet kommer sedan möjliggöra för vissa personer med extra hög ranking att göra saker som att hyra bilar utan någon kostnad, medan andra som har en mycket lägre ranking kan bli bannade från olika företag.

Låter det för skrämmande för att vara sant? Se Black Mirrors regissör förklara avsnittet nedan.

Den fjärde säsongen av Black Mirror har premiär 29 december på Netflix.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-10 14:17