Hoppa till innehåll

Bob Dylan får Nobelpriset i litteratur – här är hans bästa låtar

Joel Linde

Och motiveringen lyder: För att ha skapat nya poetiska uttryck inom den storslagna amerikanska sångtraditionen.


Spekulationerna går alltid heta inför nobelprisutdelningen, och det är kanske inte så ofta vi gissar rätt. I år har namn som Anne Carson, Joyce Carol Oates, Ngugi wa Thiong’o, Adonis och Haruki Murakami ofta nämnts som troliga vinnare av litteraturpriset. Men det var nog färre än vanligt som gissade rätt 2016.

Det är nämligen den amerikanska legendaren, Bob Dylan, främst känd som musiker, som kammar hem priset.

– Han har skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen, av Svenska Akademiens sekreterare Sara Danius som motivering under presskonferensen.

Under en presskonferens 1965 fick Dylan frågan om han ansåg sig själv vara låtskrivare eller poet, varpå han svarade: “I think of myself more as a song-and-dance man.”

I omslaget till sitt andra album, The Freewheelin’ Bob Dylan, skrev han:

“Anything I can sing, I call a song. Anything I can’t sing, I call a poem.”

– Oj, MÅNGA tyckare där ute som med upplevd fyndighet konstaterar att the times they are A-CHANGIN’ just nu. Och rättmätigt så, antar jag. Dylan får Nobelpriset. Det är Max Martin får Polarpriset upphöjt i 61, säger Cafés nöjesredaktör Emil Persson.

Enligt Persson är Bob Dylan en av få artister som får lyssnare att känna sig smarta.

– Jag fattar att finkulturella blodtryck rusar medan vi pratar, men personligen tycker jag att han är en av de bästa textförfattarna som existerat; när stämbanden och konserterna devalverats är det lyriken som gjort att man alltid behållit en bottenlös fascination för människan Bob Dylan. Ungefär som med Tranströmer tror jag att han får lyssnaren att känna sig smart, snarare än att spela smart. Vem som helst kan liksom UTTOLKA Blowin’ in the wind, ta in och uppskatta dess mästerlighet på riktigt. Det är fan inte många som kan uttolka exempelvis Yayoi Kusama, oavsett vad man vill hävda på Instagram. Jag tycker det här är roligt. Om inte annat är Dylan den enda Nobelpristagaren som uppträtt med Mumford & Sons.

Bob Dylan föddes 1941 i amerikanska Duluth i Minnesota. Hans födelsenamn är Robert Allen Zimmerman.

Grattis, Bob Dylan!

RECAP av när SVT inte hade en aning om vad de skulle säga om Bob Dylan

Björn Werner: I år blev det inte bli som SVT hade tänkt sig.

Mer om Bob Dylan:

Klippet som verkligen bevisar vilken ordkonstnär Bob Dylan är

Bob Dylan är även konstnär – se våra favoriter här

Från poet till rockgud och tillbaka – här är Bob Dylans bästa låtar

Sno stilen från världens snyggaste 75-åring Bob Dylan

Sno stilen: Så blir du lika rockigt avslappnad som Bob Dylan

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.