Hoppa till innehåll

Bojan Djordjic: De som irriterar sig på mig är bara avundsjuka

Jonas Dahlquist
Jonas Dahlquist

Sveriges mest bombastiska tv-expert om självkärleken, sin lite skeva spelarkarriär och relationen till David Beckham.

bojan2
Bojan Djordjic förblir Sveriges kändaste ungdomsproffs – och han missar själv sällan en chans att föra sin sejour i Manchester United på tal: ”Varför skulle jag?! Det var världens bästa skola att lära sig fotboll på – och jag utsågs till bäste ungdomsspelare.”

Älskar du din egen röst?

– Jag gillar att prata mycket, jag gillar att diskutera, det kan bli högljutt och jag pratar snabbt. Även om jag låter hetsig eller arg så är det alltid med glimten i ögat, det är viktigt.

Älskar du dig själv?

– Ja, faktiskt! Jag vill kunna vakna varje morgon och titta mig i spegeln och känna att jag är nöjd med vad jag har gjort och att jag är stolt över vem jag är – och det gör jag. Det finns så jävla många wannabes som är bittra över att de inte blev vad de drömde om, det är nog de som irriterar sig på mig. De är avundsjuka.

Du känns kanske lite stökig?

– Nej, varför tror folk det?! Kolla i dag bara, vi sa att vi skulle ses på den här lunchen kvart över ett och jag var här kvart över ett. Jag hatar när folk är försenade och så, det handlar om respekt. Vänta lite – jag måste bara kolla bilen, jag står på en lastzon där.

Det var det jag menade, du har en rätt tydlig felparkeringsaura.

– Men det var för att jag skulle vara i tid, och prick kvart över ett var jag här.

Men om du hade varit här fem över ett så hade du hunnit hitta en riktig parkeringsplats.

– Lägg av.

Okej.

– Många utgår från att jag är stökig och kaxig, men jag passar tider, skötte alltid träningar, var förberedd, hjälpte de yngre spelarna så mycket jag bara kunde. Ordning och reda! Till och med sista året i Brommapojkarna – om det var B-lagsmatch en söndagsmorgon och buss ut i skogen någonstans så var jag där. Det finns det andra spelare som struntat i, som inte vunnit SM-guld eller spelat i Manchester United.

Där kom den! Du har gjort rätt mycket av dina minuter i United, alltså.

– Varför inte?! Jag var ju där! Världens bästa skola att lära sig fotboll på, där gick jag och blev utsedd till bäste ungdomsspelare! Det priset ger de inte till vem som helst, liksom. Det var sådan otrolig kvalitet på allt, jag tränade med helt otroliga spelare varje dag. Sedan nådde jag aldrig riktigt A-laget där, men jag har haft en bra karriär.

Fast en del verkar dissa din karriär ändå?

– Och det gör mig förbannad! Ligamästare i fyra länder, för fan! I de två klubbar jag bryr mig mest om, AIK och Röda Stjärnan, vann jag både ligan och cupen. Där var jag mer som en spelande supporter och jag gjorde bra ifrån mig. Det ligger väldigt nära hjärtat. Hur kan det vara ett misslyckande?

Om du träffade David Beckham i dag – skulle du behöva presentera dig?

– Nej, han vet vem jag är. Jag såg i en intervju som han gjorde med Aftonbladet att han nämnde mitt namn. Jag jobbar lite för MUTV, Uniteds egen tv-kanal, och så är jag med på Old Boys-matcher där ibland. Dwight Yorke och Andy Cole spelar också, Cole var och hälsade på mitt ungdomslag i Kista för ett tag sen.

Det verkar finnas två läger: de som verkligen gillar dig och de som verkligen ogillar dig.

– Ja. Min farsa brukar säga att antingen luktar man gott eller så luktar man illa, det finns inget mellanting. Folk verkar alltid ha en åsikt om mig och det är jag stolt över! Det betyder att jag har kommit någonstans, att jag är en person man kan ha åsikter om.

Försöker du vinna över gänget som verkligen ogillar dig?

– Nej, det är inget mål i sig. Jag försöker att bli en så bra expertkommentator och studiotyckare som möjligt, och om jag blir bättre på det så kommer kanske de som ogillar mig nu att tycka bättre om mig.

Vad behöver du bli bättre på?

– Allt! Kom igen, jag är bara 34 år, det kan inte ha funnits många som börjat i expertrollen så tidigt. Jag måste lära mig hur man presenterar saker på ett sätt så att tittarna kan ta det till sig, slipa kanterna lite. Åsikterna har jag, känslan och passionen har jag, det gäller bara att förmedla det så bra som möjligt.

Vad tror du att en tittare i övre medelåldern, vi kan kalla honom Lars-Göran från Skövde, tycker om det?

– Lars-Göran gillar nog inte det, alltså. Här kommer Bojan med Balkanstyle och kör med tydliga åsikter och en massa känslor, det är Lars-Göran inte van vid. Men det är sådan jag är och jag vill inte ändra på mig själv.

Ser du allt som en tävling?

– Jag vet inte. Det kanske är juggementaliteten? Man får betyg från att man är fem, sex år gammal där, det handlar om att man ska visa resultat, vara bra. Det är så jag har växt upp.

Blir du sur om du ser att du inte får den bästa matchen att jobba med en Premier League-helg?

– Nej, för fan. Alla matcher är bra att jobba med, jag försöker lära mig av allt. De mindre glammiga matcherna måste man egentligen göra ett ännu bättre jobb med. Jag har redan fått göra fantastiska saker på tv, som OS på plats i Brasilien. Helt otroligt!

Om du måste välja en kollega på Viasat att gå ut en helkväll med, vem blir det?

– Shit, jag gillar verkligen alla där. Ett grymt gäng människor. Men jag tar Bosse Petersson, han är så gammal att han skulle kunna fixa in mig på Stockholmsklubben Golden Hits! Erik Niva kan jag förstås inte gå ut med.

Varför inte?

– Det fattar du väl själv? Han pratar ju i evigheter – och jag är ännu värre! Det skulle ta fyra timmar att ta en öl. Den hade börjat mögla.

Bojan slog igenom som ungdomsproffs i Manchester United

Namn: Bojan Djordjic. Född: 6 februari 1982  i Belgrad, dåvarande Jugoslavien. Familj: Pappa Ranko, mamma Mira, syster Maja och flickvän Maria.

Karriär: Slog igenom som ungdomsproffs i Manchester United.  Spelade även i klubbar som Röda Stjärnan, Glasgow Rangers FC, Plymouth Argyle FC, Royal Antwerp FC, Chennaiyin FC och AIK – där han vann SM-guld. Aktuell med: Expertkommentator i Viasats Premier League-sändningar.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.