Den mest kända amerikanska whiskyen är bourbon som ursprungligen bara fick göras i Bourbon County i Kentucky. Bourbon måste ha minst 51 procent majs i mäsken och får bara lagras på nytillverkade fat av amerikansk vitek. Lagringstiden får inte understiga två år. I USA återanvänds inte fat, vilket har haft stor betydelse för övriga världens sprittillverkare, som mer än gärna köper loss och använder de begagnade faten.
Här är tre av mina favoriter.
Michter’s Bourbon
579 kronor (Artikelnummer: 587)
En legend i barskåpet och en smakupplevelse utöver det vanliga. Det finns en mystik över denna bourbon som är svår att sätta fingret på. Det är mäktigt och man gillar det.
Buffalo Trace
389 kronor (Artikelnummer: 595)
Sitter jag ensam hemma och drömmer mig bort till USA och NHL-hockey så har jag alltid ett glas Buffalo Trace i handen. En bourbon lika självklar i min barhylla som Hernö Gin och grön Chartreuse.
Woodford Rye
479 kronor (Artikelnummer: 83417)
Att dricka Woodford Rye är som att resa tillbaka i tiden. Så här smakade rye whisky före förbudstiden i USA. En bourbon som andas tobak och läder. Som tv-serien Yellowstone på flaska.