Hoppa till innehåll

Emil Åreng släpper apelsinlikör: ”100 procent en Cointreau-dödare”

Skal Emil Åreng
Joakim Almén

Efter kaffelikören KASK kommer apelsinlikören SKAL när cocktailmästaren Emil Åreng tillsammans med One Nine Spirits släpper ny smaksatt sprit.

Förra våren släppte Cafés dryckesexpert tillika redaktör Emil Åreng tillsammans med Blekingedestilleriet One Nine en kaffelikör. Nu är det dags för nästa smaksatta spritsläpp, när apelsinlikören SKAL släpps i Systembolagets beställningssortiment.

Café hörde av sig till Emil Åreng, som sedan han lämnade Cadierbaren i Stockholm bosatt sig på heltid i Umeå och öppnat cocktailbaren Facit Bar.

SKAL är den första svenskproducerade apelsinlikören någonsin. Är SKAL en Cointreau-dödare?

”Ja, till 100 procent. Men samtidigt är Cointreau det mest självklara alternativet för väldigt många bartenders så det lär dröja innan bartenders hemma och i barerna byter ut till SKAL, men det kommer ju såklart att ske. Folk är ju inte dum i huvudet.”

Varför just en apelsinlikör?

”För att det går att göra saker bättre hela tiden och SKAL är ju något annat om man jämför med andra produkter inom apelsinlikör-genren.”

Berätta om tillverkningsprocessen?

”Vi köper en pall ekologiska apelsiner från Spanien, en bit utanför Sevilla växer Lane Late-apelsinerna som ger SKAL dess helt episka smak. Sen ägnas en hel dag åt att skära upp alla apelsiner för att sedan dränkas med alkohol. Sen tillsätts socker och så får det ligga och gotta sig i fyra veckor och sen är det dags för filtrering.”

Kan du få in en hockeyreferens när du beskriver smaken?

”Det är som att bli crosscheckad rakt i ansiktet av den spanska hockeyspelaren Guillermo Betran.”

Hur låter smakbeskrivningen utan en hockeyreferens?

”Sjukt välbalanserad och doftar precis som odlingarna i Spanien, smaken är intensiv och du kommer fanimej önska detta var doften du hade som andedräkt.”

Vilken är din bästa fylla på apelsinlikör?

”Allt från Mimosas med extra SKAL i, White Ladies i ohemuliga mängder och sen avsluta med en Corpse Reviver.”

Den var tillfälligt slutsåld tätt inpå lanseringen. Hur långt räcker lagret egentligen?

”Det är ju en säsongsbaserad produkt men nu har vi dunkat på rejält så vi ska klara oss till sommaren i alla fall.”

Du har ju flyttat tillbaka till Umeå och var med och startade Facit Bar. Hur går baren?

”Det går väldigt bra och vi har verkligen fått det dit vi vill, nu gäller det bara att alla människor som är sugna på svenska cocktails rör sig till oss så de får en ny upplevelse.”

Vilken är den godaste drinken på menyn?

”Är väldigt svag för en svensk Old Fashioned – Facits egna rågwhisky, MACK by Mackmyra, Grönstedts Punsch och en bitter vi gjort med Hernö.”

Emil Åreng och One Nine Spirits nya apelsinlikör SKAL finns att beställa på Systembolaget nu (artikelnummer 37145). Flaskan kostar 329 kronor, rymmer 50 centiliter och har en alkoholhalt på 37,3 %.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.