Det här är världens godaste bourbon enligt bourbonproffset

Jim Beam Sean Connery ad

Anrika bourbonmärket Jim Beam är ett av världens mest sålda bourbonmärken. Café fick en pratstund med Fred Noe, den sjunde generationens Beam, när han nyligen besökte Sverige.

Joakim Almén  |  Publicerad 2019-11-27 16:45  |  Lästid: 3 minuter

De flesta som nån gång druckit whisky eller bourbon har förmodligen druckit Jim Beam. Kentuckyföretaget Jim Beam har producerat bourbon sedan 1795 och var när det begav sig ett av USA:s allra första företag. Idag är familjeföretaget inne på den sjunde generationen och ett av världens ledande bourbonmärken.

Café fick en kort pratstund med Jim Beams Master Distilller Fred Noe, en av Jim Beams ättlingar som för bourbonmärkets arv vidare, när han nyligen besökte Sverige för att marknadsföra sitt bourbonmärke.

Jim Beam-mannen Fred Noe reser världen runt och snackar om bourbon.
Jim Beam-mannen Fred Noe reser världen runt och snackar om bourbon.

Vad är egentligen skillnaden mellan bourbon och whisky?

– Bourbon är en majsbaserad produkt som åldras i nya fat som ger en träigare smak. Klimatet i Kentucky hjälper de nya faten att påverka vätskan snabbare vilket ger den mörkare färg och mer smak än jämfört med whisky som åldras i redan använda fat i det svalare Skottland.

Bourbon har ofta varit synonymt med en rock’n’roll-livsstil, om möjligt än mer än whisky. Vad är grejen med bourbon och rockstjärnor?

– Jag vet inte exakt varför så många rockstjärnor njuter av bourbon men jag vet att många av ställena som rockmusiker började spela på alltid hade bourbon i den bakre baren och sällan whisky. Dessa unga musiker hängde på klubbar som erbjöd bourbon-drinkar och de var där de introducerades till bourbon.

Rolling Stones.

Jim Bean är ett av världens mest ansedda bourbonmärken – vilken är din personliga favoritbourbon i ert utbud?

– Jag tycker om några av de produkterna som min familj har fört till världen. Jag tycker om Jim Beam Black som åldrats lite längre än Jim Beam och som tappas på något högre 43 %. Jag tycker också om Knob Creek, en bourbon som har åldrats i nio år och som tappas på 50 %. Knob Creek är en perfekt bourbon för klassiska cocktails eller serverad direkt på is. Den sista produkten som jag tycker mycket om är Booker's Bourbon som tappas direkt från fatet utan någon kylfiltrering vilket ger den en rik smak som jag njuter av ren eller med en iskub när jag tar det lugnt hemma.

Jim Beam bourbons.
Nioårigt lagrade Knob Creek (50 %) passar perfekt till klassiska cocktails eller on the rocks.

Pistol riktad mot ditt huvud: vilken är världens bästa bourbon eller whisky?

– Om en pistol var riktad mot mitt huvud skulle jag nog säga att Booker's Bourbon enligt min mening är världens bästa bourbon eftersom den tappas direkt från tunnan och är som bourbon brukade vara för några år sedan – och den kan reduceras till den styrka som är behaglig utifrån din personliga smak. Denna smakfulla bourbon har inslag av vanilj och dess varma finish är vad bourbon borde ha, enligt min mening.

Booker's Bourbon
Booker's Bourbon, om Jim Beam-mannen Fred Noe själv får välja.
Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-11-30 16:12