Hoppa till innehåll

Det behöver du för en perfekt hemmabar – Emil Åreng reder ut

Emil Åreng och Mad Men

Borta bra, men hemmabar bäst – Cafés dryckesexpert Emil Åreng guidar dig rätt till den perfekta hemmabaren.

Att bygga upp en vettig hemmabar har väl aldrig varit mer behövligt än våren 2020. Men det är lättare sagt än gjort. Baren får helst inte ta plats, samtidigt som den ska vara tillgänglig när väl festen drar igång. Den ska erbjuda ett hyfsat sortiment utan att för den delen ge intrycket av att man länsat någon gränsshop mellan Albanien och Kosovo. Så hur ska man då tänka? 

Det första man ska satsa på är utrustningen. Ska man hålla det riktigt enkelt så behöver man egentligen bara tre prylar: en shaker, en strainer och en barsked. En shaker funkar verkligen till allt i baren. Skakar du tillräckligt hårt så har du till och med gjort den klassiska blendern arbetslös. En barsked är också viktig om du ska röra cocktails. Vilket du ska. Utgå från den gyllene regeln ”är det juice i drinken så skakar du, annars rör du.” En strainer behöver du för att sila upp dina skapelser i ett glas utan att göra om hela köket till ett akvarium fyllt med whisky och socker. Krisar det så går det såklart att hitta stand-ins för de flesta barprylarna i köket: En termos kan bli en shaker, ett durkslag kan agera strainer och en sked är alltid en sked. 

När det kommer till spritmåsten så är det såklart mycket upp till tycke och smak, men för att kunna langa ut de mest klassiska drinkarna så behövs det gin, vodka, bourbon, rom, söt och torr vermouth och Campari. När denna grundstomme väl är på plats så kommer du att kunna slänga ihop de flesta drinkklassikerna utan att skämmas. Kom ihåg att alltid ha is nära till hands. Anledningen till att febervarma cocktails aldrig slagit igenom är för att det är så fruktansvärt äckligt. ”Ta det kallt, det är allt”, som Ola Magnell sa. Ingredienserna då?  Med citron, lime, socker, ägg och vatten i baren kommer du att överleva både en och två karantän-perioder. 

3 spritmåsten för hemmabaren


1. Gin

Ett absolut måste. Skippa det billiga tjafset och köp en gin som du kan stoltsera med, allra helst från Sverige. Mina favoriter: Stockholms Bränneri, Hernö Gin, LAB Distillery. 

2. Bourbon

En självklarhet i barskåpet. Är dessutom gott på egen hand, för dig som inte orkar röra ihop en Old fashioned på kvällskvisten. Mina favoriter: Knob Creek 9 yo, Buffalo Trace, Michters Bourbon.

3. Vodka

Det finns något imponerande över att lyckas få till smakrik sprit av väldigt få ingredienser och inte behöva lagra skiten ur dem. Mina favoriter: Grey Goose och Absolut Elyx.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.