15 julklappstips för foodisar från Cafés Jonas Cramby

Julklappar, mat

Caféredaktionen tipsar om de bästa julklapparna inför julen 2019.

Jonas Cramby | Foto: Jonas Cramby  |  Publicerad 2019-11-18 15:39  |  Lästid: 8 minuter

Julen kanske inte riktigt står för dörren än – men oavsett vad du tycker om det gör däremot julklappsinköpen det. Julklapsinköp är en aktivitet som berikar vissa personers liv, men som förmodligen mest orsakar visst ångest- och stresspåslag för majoriteten. Varje år, samma visa: vad fan ska man köpa?

För inspiration i julklappsletandet har Caféredaktionen satt ihop en lista – en artikel per redaktionsmedlem – med sina favoritjulklappar inför årets julfirande.

Här tipsar Cafés matredaktör Jonas Cramby om 15 julklappsgåvor till gourmanden.

1. Handtäljd träsked av Marie Eklund

Träsked och tallrik

Ibland är de små sakerna de största. Den här handtäljda träskeden av konstnären Marie Eklund kostar kanske en hel del, men är samtidigt inte särskilt dyr. Det är nämligen omöjligt att använda den utan att känna små pirr av lycka.  

Pris: 1 100 kr

Köp på: Manosshop.se

2. Matlitteratur

Japansk keramikkonst på böcker.

Shark’s Fin & Sichuan Pepper av Fuchsia Dunlop

Reportagebok från Sichuans heta, stickande kök. En modern klassiker.

Pris: 124 kr

Köp på: Adlibris.com


The Gastronomical Me av M F K Fisher

Rolig essäsamling av matlitteraturens moder. Klassisk klassiker.

Pris: 125 kr

Köp på: Adlibris.com


The Best of A A Gill

Samlingsvolym med världens bästa och roligaste krogskribent.

Pris: 95 kr

Köp på: Adlibris.com


Kitchen Confidential av Anthony Bourdain

Ett måste för alla som någonsin stått i ett kök.

Pris: 58 kr

Köp på: Adlibris.com


The Beauty of Everyday Things  av Soetsu Yanagi

Stillsamma, zeninspirerade essäer om vardagsföremålens magi.

Pris: 104 kr

Köp på: Adlibris.com


The Omnivore’s Dilemma av Michael Pollan

Lättfattligt, svindlande och roligt om vår uppfuckade matindustri.

Pris: 174 kr

Köp på: Adlibris.com


 3. Wilfa skärmaskin

Wilfa skärmaskin

En egen skärmaskin att skiva lövtunt med kanske låter som en ouppnåelig köksdröm – men en bra instegsmodell kostar ju faktiskt inte mer än en kniv. Den perfekta julklappen till alla som, liksom Kramer i Seinfeld, drömt om att skiva charkisar ”i så tunna skivor att man inte ens kan se dem”.

Pris: 1 299 kr

Köp på: Elgiganten.se

4. Stefan Anderssons keramik

4. Stefan Anderssons keramik

Krukmakaren Stefan Anderssons vackra och råa keramik bränns i en handbyggd vedugn hemma i Leksand och används av fancy restauranger som Hantverket och restaurang Frantzén. För oss vanliga ­dödliga har hans grejer dock varit svårare att få tag på, men nu har mode­butiken Nitty Gritty börjat sälja hans muggar, vaser och fat. 

Pris: Från 650 kr

Köp på: nittygrittystore.com

5. Chan chi kee cleavers

Chan chi kee cleavers

För knivfetischisten som redan har allt – inklusive våtslipningsutrustning – rekommenderas ett par kinesiska cleavers från legendariska Chan Chi Kee Cutlery i Hongkong (CCK i knivnördkretsar). Det var här Anthony Bourdain köpte sin Peking duck slicer i ett avsnitt av The layover. I samma avsnitt visade CCK upp sin största monstercleaver, specialgjord för att hugga huvudet av kossor med. 

Pris: ca 700 kr

Köp på: chefknivestogo.com

6. Kilner fermenteringset

Kilner fermenteringset

3-liters glasburk med två keramiska vikter som ser till att din kimchi håller sig under ytan samt ett vattenlås som håller bassilusker borta.

Pris: 479 kr

Köp på: kitchenlab.se

7. Kaikado tea caddy

Kaikado tea caddy

Denna japanska teburk skulle kunna vara förfriskningsförvaringens motsvarighet till en Rolls-Royce, nej, en handgjord Ferrari 250 GTO. Samma företag i Kyoto har gjort dem för hand sedan 1875, då tidens risiga kylmöjligheter krävde ett helt lufttätt lock. Än i dag är det en ren fröjd att se locket långsamt glida ner när man bryggt sig en kopp, och dessa burkar blir bara vackrare med åren. 

Pris: 2 000 kr

Köp på: Secondsunrise.se

8. Asiatisk bordsspis

Asiatisk bordsspis

Den mest magiska lilla maskin du kan köpa finns på närmaste asiatiska mataffär. Med en bordsspis förflyttar du nämligen matlagningen från köket till köksbordet – och vips blir allt tusen procent mysigare. Med en stekplatta, som på bilden, kan du bordsgrilla kött till yakiniku och Korean BBQ inomhus, med en gryta kan du göra goda hotpots, japanska donabes eller koreanska grytor.

Pris: Från ca 500 kr

Köp på: Asiatisk mataffär

9. Chiliolja

Chiliolja på träsked

För den speciella chiliafficionadon i ditt liv borde den ultimata hemgjorda julklappen vara en burk sichuanesisk chiliolja. Detta underbara kondiment passar att skeda på nästan vad som helst utom möjligtvis fil med flingor. Det livar upp dumplings och nudlar, passar på såväl frukost-ägg som en varmkorv och den gör mystiska, dekadenta grejer med din hämtkina. 

Recept:

5 dl kallpressad rapsolja
2 stjärnanis, hela
2 svarta kardemummakärnor, hela
1 bit hel kanel
2 lagerblad
1 röd lök, grovt skuren
3 salladslökar, grovt skurna
1 hel vitlök, grovt skuren
ca 5 cm färsk ingefära, grovt skuren
2 dl sichuanesiska chiliflakes från den asiatiska mataffären
1 tsk salt
1 tsk MSG

Gör så här:

Värm upp rapsoljan till strax under rykpunkten, max 175 grader. Lägg i hel stjärnanis, svart kardemumma, kanel och lagerblad. Låt småputtra i 15 minuter så att oljan tar smak. Lägg i lök, salladslök, vitlök och ingefära. Låt puttra tills löken får färg, i cirka 15 minuter till. Ställ av plattan och låt svalna i fem minuter, till cirka 100 grader. Häll chiliflakesen i en metallskål med salt och MSG. Sila av oljan samtidigt som du häller den över chilin, det ska fräsa gött men inte bli bränt. Låt svalna och häll över chilioljan i snygg burk att ge bort. 

10. Brod & Taylor jäskammare

Brod & Taylor jäskammare

Triggervarning: matnörderi på hög nivå, läsning kan irritera hipsterkänsliga. Denna  jäskammare håller en perfekt jämn värme för alla olika sorters jäskulturer, från bröd, ost och yoghurt till tempeh, miso och soja. Extra bra för alla som köpt Nomas fantastiska fermenteringsbok och drömmer om att göra egen koji, garum och svart vitlök.

Pris: 1 995 kr

Köp på: Matrevolution.se

11. Japanska bargrejer

Japanska bargrejer

Vill du göra the Tokyo hard shake hemma behöver du rätt bargrejer. På Barshopen.se finns något för alla budgetar: från billiga men extra stora isformar för whiskeydrinkar och longdrinks, via guldfärgade jiggers och barskedar till vackra rörglas i kristall från Ayoama Yarai eller den spektakulära guldpläterade Yukiwa-shakern, designad av den världsberömde bartendern Kazuo Uyeda.

Pris: 129-1 395 kr

Köp på: Barshopen.se

12. Supertunna ölglas från Shotaku Glass Company

Supertunna ölglas från Shotaku Glass Company

Det japanska företaget Shotaku Glass Company är en före detta glödlampsfabrikör som sadlat om till att producera glas så tunna att det känns som om ens dryck hålls på plats med magi snarare än nedsmält, stabiliserad kiseldioxid. De har en underbar drickkänsla och är de perfekta ölglasen för den där särskilda hantverksölsälskaren i ditt liv.

Pris: ca 600 kr/styck

Köp på: Zakkasine.com

13. Smågrejer

Massa matredskap på en träskiva.

13:1 Japansk sax

Liten sylvass trådskärare som används av kockar för att klippa gräslök och örter.

Pris: ca 60 kr

Köp på: Ebay.co.uk


13:2 Kinesisk fläsksvålpickare

Hemligheten bakom kinesisk krispig fläsksida: tusentals hål i svålen.

Pris: 50 kr

Köp på: Asiatiska matbutiker


13:3 Sesamkvarn

För att nymalda sesamfrön är ett måste på din hemmagjorda ramen.

Pris: ca 100 kr

Köp på: Asiatiska matbutiker


13:4 Handhållen juliennare

Skalkniv som gör julienne med precisionen hos en empatistörd Michelinkock.

Pris: ca 300 kr

Köp på: Asiatiska matbutiker


13:5 Japansksalladslöksstrimlare

För de där perfekta, krulliga salladslöksstrimlorna på dina hemmasashimi.

Pris: ca 150 kr

Köp på: Ebay.co.uk


13:6 Mexikansk limepress

För du vill väl inte pressa lime med händerna som en svennebanan?

Pris: ca 70 kr

Köp på: Ebay.co.uk


13:7 Japanska utstickare

För att inget gör en så glad som morotsskivor med smileys.

Pris: ca 100 kr

Köp på: ebay.co.uk


13:8 Minimandolin

Palla plocka fram den stora mandolinen när det finns så här små, fina.

Pris: ca 100 kr

Köp på: Ebay.co.uk


13:9 Äggpress

En press som formar nykokta ägg till Stormtroopers är som ni förstår ett måste.

Pris: ca 120 kr 

Köp på: Ebay.co.uk


13:10 Thermapen

Snabb, cool kökstermometer med sylvass spets – så lägg inte i medicinskåpet.

Pris: ca 775 kr.

Köp på: Kitchenlab.se


13:11 Higonokami

Japansk fällkniv perfekt att öppna förpackningar och skära kartong med.

Pris: ca 200 kr

Köp på: Ebay.co.uk


14. Honey mustard bourbon

Honey mustard bourbon i fin skål

Alla pappor älskar senap! Och att ha en alldeles egen senapsburk, hemgjord av hans avkomma, stående i kylen för månader av mackbredning måste väl ändå vara höjden av pappalyx. Varning: Att denna senap även innehåller whiskey kan få din pappas huvud att explodera.

Recept:

½ dl bruna senapsfrön
½ dl gula senapsfrön
5 dl vatten
1 dl äppelcidervinäger
1 dl senapspulver
3 dl honung
3 msk bourbon
2 tsk salt

Gör så här:

Blanda ingredienserna i en ren skål. Låt stå i kylskåpet och svälla i 8 timmar. Mixa grovt. 

Alla pappor älskar senap! De är tokiga i det! Och att ha en alldeles egen senapsburk, hemgjord av hans avkomma, stående i kylen för månader av mackbredning måste väl ändå vara höjden av pappalyx. Varning: Att denna senap även innehåller whiskey kan få din pappas huvud att explodera.

0.5 dl bruna senapsfrön

0.5 dl gula senapsfrön

5 dl vatten

1 dl senapspulver

1 dl äppelcidervinäger

3 msk honung

3 msk bourbon eller annan whisky

2 tsk salt

Blanda senapsfrön och vatten. Ställ i kylskåpet att svälla över natten. Tillsätt de andra ingredienserna och puttra tills det tjocknar. Mixa grovt. 

15. Kimchi

Kimchi i glasburkar.

Det finns inget som säger ”jag älskar dig” som en burk fermenterad koreansk kål som står och stinker ner kylskåpet. Att göra kimchi är dock inte så avancerat som de flesta tror. Det är bara att följa ett par grundläggande principer så sköter naturen resten – och på bara några dagar förvandlas en burk helt vanlig kål till en pysande, frustande, levande varelse som smakar så gott att det borde vara dåligt för en, men som i själva verket är väldigt nyttigt. 

Recept:

2 kinakål (ca 1–1 ½ kg)
1 ½ dl grovt havssalt
3 liter vatten
1 morot, finstrimlad
4 salladslökar, finskivade
ca 10 cm färsk rättika, finstrimlad

Risgröt

2 msk rismjöl eller vetemjöl
2 ½ dl vatten

Kimchibas

10 vitlöksklyftor, skalade
2 msk råsocker
1 gul lök, skalad
1 koreanskt eller japanskt päron, skalat och urkärnat
2 dl gochugaro,
koreanskt chilipulver
2 dl fisksås, gärna 
koreansk ansjovissås
1 tumstor bit ingefära, skalad

Så här gör du:

Det finns inget perfekt recept för kimchi, utan det är en sån maträtt som alla har sin version av. De flesta börjar dock ungefär likadant: genom att salta in salladskålen för att ge smak och döda dåliga bakterier. Jag tycker att det är enklast att lägga kålen i en saltlag. Detta gör du genom att skära ett snitt vid roten på salladskålen och sedan bryta upp den i två halvor som du sköljer av. Ta bort dåliga blad men se till att bladen fortfarande sitter ihop. Lös upp grovt havssalt i 3 liter kallt vatten i en stor bunke eller kastrull och låt kålen ligga där i ungefär 12 timmar i rumstemperatur. Det är så klart viktigt med hygienen när man gör kimchi, så tvätta händerna och använd väl rengjorda kärl.

Ta upp kålen och skölj av noggrant. Provsmaka.

Nu har det blivit dags att göra risgröten. Detta är för att kimchibasen ska fastna lättare på kålen. Vispa rismjölet i lite varmt vatten och låt koka upp under vispning tills det blir en gröt. Låt svalna lite. 

Mixa vitlök, socker, lök, päron, gochugaro, fisksås och ingefära till en vackert röd kimchibas. Rör ner rismjölsgröten och blanda i morot, salladslök och rättika. 

Smeta in kimchibasen i kålen. Lyft på bladen, peta in i varje skrymsle och se till att varenda kvadratcentimeter täcks. Vira ihop kålen till ett litet paket och packa i en stor glasburk eller plastbytta med tättslutande lock. Se bara till att snittytan ligger uppåt och att du inte packar för fullt – lämna alltid lite luft längst upp. Se till att kålen ligger nedsänkt under vätskan. Det är utan tillgång till syre som mjölksyrningen sker. Känns den för torr så vätskar den sig mer efter hand. 

Nu ska kimchin fermenteras. Och det är inte krångligare än att låta den stå framme i rumstemperatur tills det pyser när du öppnar locket och bubblor kommer upp från botten när du pressar lätt på kimchin med en sked. Om du provsmakar lite ska den heta såsen börja balanseras upp med syra, men dubbeldippa inte – fel bakterier kan förstöra hela satsen. Fermenteringsfasen brukar ta 1–3 dagar beroende på hur varmt och fuktigt du har det hemma. Flytta då din kimchi till kylskåpet där jäsningen saktar ner. Efter 5 dagar i kylskåp är kimchin färdig. Väl kyld håller kimchin i månader.


Den här artikeln innehåller affiliatelänkar via Apprl. Läs mer om hur Café jobbar med affiliatelänkar här.

Fler julklappstips från Café!

5 julklappstips från Cafés Tom Cehlin

10 spritiga julklappstips från Cafés Emil Åreng

6 julklappstips från Cafés Joakim Almén

5 julklappstips från Cafés Joel Ågren

5 julklappstips från Cafés Marlon Appelgren

5 julklappstips från Cafés Rasmus Blom

7 julklappstips från Cafés Kristofer Stenberg

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2019-11-26 12:34