Annons

Bourbontips: Old Ezra – en stöddig sjuåring med extra allt

En bourbon som kombinerar de klassiskt söta tonerna med rejäla muskler och alkoholdrag – Old Ezra 7 Years är en lite bortglömd pärla i utbudet, skriver Cafés dryckesredaktör Andreas Grube.

Andreas Grube
Bourbontips: Old Ezra – en stöddig sjuåring med extra allt

old_ezra_7_years

Jag är, vilket kanske framgått för dig som läst mig tidigare, en sucker för bourbon. Och för något halvår sedan dök Old Ezra 7 Years (nr 464, 491 kr) upp i Systembolagets fasta sortiment som en pigg nyhet som jag tycker det är värt att slå ett slag för så här lite i efterhand.

Här snackar vi en whiskey med alla de klassiska bourbontonerna: smörkola, vanilj, kanel och en hel del torkad tropisk frukt.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Men den har också betydligt mer muskler och krydda än bourbon vanligtvis har – framför på grund av den stöddiga alkoholhalten (50,5 procent).

Eftersmaken är lång och djup, och den lite tuffa alkoholen balanserar snyggt och känns väl integrerad, men det här är helt klart en whiskey som ska avnjutas i små klunkar. Kan även må bra av några droppar vatten – men skippa isen, om du frågar mig. Jag tycker kylan dödar för mycket av de fruktiga nyanserna.

Visste du att…
…det amerikanska systemet för att skriva ut alkohol – ”proof” – helt enkelt är det dubbla mot det vi använder i Europa, det vill säga volymprocent eller ABV (alcohol by volume) på engelska. Så, en amerikansk whiskey som är 80 proof ligger alltså på 40 procent. Eller som i det här fallet: 101 proof = 50,5 procent.

Annons

Dela (15)
Tweeta

Annons


Laddar