Hoppa till innehåll

Spelet för dig som älskar skräck, Twin Peaks och True Detective

TV-spelet Alan Wake 2.
Joakim Almén

Finska spelutvecklarna Remedy har överträffat sig själv med ”Alan Wake 2”. Ett tv-spel som inte liknar någonting du tidigare spelat.

Är du väldigt spelintresserad har det förmodligen inte undgått dig att nya tv-spelet Alan Wake 2 har fått ett mycket varmt mottagande av såväl spelare som recensenter. Men är du måttligt spelintresserad som främst investerar tid i tv-spelsmediet när Rockstar släpper ett nytt GTA eller Red Dead Redemption finns det överhängande risk att Alan Wake 2 gått dig förbi. Och det vore väldigt tråkigt, för finska Remedy – den innovativa spelstudion som skapade Max Payne-spelen – har nämligen gjort ett av årets bästa spel, alla kategorier.

Alan Wake 2 släpptes i slutet av oktober och bygger vidare på det första spelet som lanserades 2010, men förbättrar det i alla led. Historien kretsar kring den bästsäljande skräckförfattaren Alan Wake som efter 13 års frånvaro under mystiska omständigheter åter dyker upp i samband med en mordutredning med ockulta inslag, som påminner om både den första och den tredje säsongen av True Detective och hyllade SkyShowtime-serien Yellowjackets. Spelets huvudkaraktärer är nämnda Wake och FBI-utredaren Saga Anderson och du kan sömlöst byta mellan de två karaktärernas olika historier som sakta men säkert flätas samman ju längre spelets kapitelbaserade berättelse tar dig.

Spelmekaniken påminner en hel del om skräckspelen Silent Hill och Resident Evil 4 (ett av världens bästa skräckspel genom tiderna) där allting är mörkt, jävligt mörkt, och där ljuset och ditt väldigt begränsade ammunitionsförråd till dina vapen är din enda vän. Alan Wake 2 är äckligt läskigt mest hela tiden, med en gnagande obehagskänsla även när inga ondingar är i sikte. För helt plötsligt tar en jump scare-animation över hela skärmen som får dig att hoppa ur soffan. Bokstavligen.

I Alan Wake 2 spelar du som skräckförfattaren Alan Wake och FBI-utredaren Saga Anderson.

Men även om det hela tiden är spännande och kul att pussla ihop bevis som halvsvenska Dana Scully-aktiga Saga Anderson och förvränga historien med hjälp av Alan Wakes författarpenna är det berättandet och den ovanliga blandningen av tv-spel, skräckroman och film/tv-serie som gör spelet så unikt. I dagens kommersiella värld är det inte enkelt att göra ett AAA-spel utan att tumma på sin, i Remedys fall väldigt skruvade, vision, och det är nog det allra mest imponerade med Alan Wake 2. Den finska spelstudion har varit helt kompromisslösa i sitt genomförande och resultatet är att Alan Wake 2 inte bara är ett tv-spel. Det är, förlåt för högtravande ordval, ett konstverk.

Nyckelpersoner hos Remedy har nämnt Twin Peaks, När lammen tystnar, Coen-brödernas filmer och David Finchers bästa film Se7en som influenser. Faktum är att spelet är en perfekt storm av alla nämnda influenser och du som gillar när gränsen mellan verklighet och fiktion suddas ut à la David Lynch kommer att älska Alan Wake 2. En bisarr, fantastisk och oefterliknelig spelupplevelse som kommer att stanna kvar i dig länge.

”Alan Wake 2” är ute nu och finns att spela på PlayStation 5, Xbox Series X|S and PC.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.