Annons
Annons

den-svenska-bjornstammen-intervju

Skogskollektivet är tillbaka. Den svenska björnstammens breakade 2011 med superhiten Vart jag mig i världen, och idag släpps deras tredje album Country. Café tog ett snack med Klas Isaksson om recensioner, namnval och varför de gör en cover på Martin Svensson.

* * *

För en okunnig, vad är Den svenska björnstammen?

Annons

– Vi är ett slags konst – och musikkollektiv som bor i Norrköping. Men vi har en massa andra grejer på gång. Jag spelar synt, men jag har också gjort en bok och gör en del av våra musikvideor.

Gilla Cafe.se på Facebook

Vad kan vi vänta oss av den nya platta?

– Det gick snabbt. Vi skulle släppa en EP, men vi hade sån flax att det blev ett helt album. Det är rappare, punkigare, med hårdare beats och mer trummor än tidigare. Vi är sju personer i bandet med väldigt olika influenser, ingen har samma musiksmak. Jag lyssnar mycket på techno och house och försöker att inte lyssna så mycket på det vi själva gör.

Ni gör en cover på Martin Svenssons 90-talshit Du är så yeah yeah wow wow. Varför?

– Låten har en fin text som jag inte tycker att originalet lyfter fram, den är så hurtig. Men vissa rader träffar mig i magen och ger mig en helt annan innebörd. Den handlar om attraktivitet, människor som vet att de är attraktiva och deras roll i samhället. Folk hajar till när de hör att vi har valt den.

Känner ni en press att skapa fler hits?

– Nej, vi är inte intresserade av att göra om det. Vi vill bara göra mer musik och snarare åt det smalare hållet. Och det går ju inte att planera vad som slår, vi trodde inte alls att Vart jag mig i världen vänder skulle bli en sån låt.

Ni påminner en del om Doktor Kosmos.

– Kanske, men de är ju väldigt tydligt politiska.

Är inte ni det?

– Att göra konst är en politisk handling i sig, det finns ett statement i det hela. Om man inte är född med silversked i mun så måste man prioritera sitt skapande högt och på den vägen upptäcker man mer. Jag tror att alla som arbetar med kultur får en politisk medvetenhet. Sen är vi sju olika personer, och det är svårt att presentera en åsikt eller lösning. Tidigare har vi inte varit överdrivet tydliga med var vi står, men den senaste tiden har det hänt mycket. Samhällsklimatet har blivit mycket hårdare, och det tycker vi är jävligt tråkigt.

Jag läste att ni har infört ”medborgarlön”.

– Ja, vi får alla en månadslön från vårt gemensamma företag, oavsett hur mycket vi jobbar. Alla vill såklart leverera, men det är inget man gör på beställning. Pengar har inget att göra med kreativitet. Förhoppningsvis kan det här inspirera andra. Det händer väldigt mycket när man lever som vi gör, man konsumerar mycket mindre till exempel. Vi valde tidigt att köpa ett torp, typ det näst billigaste som fanns ute, och renovera upp det. Det är spännande, varje år bygger vi på det på olika sätt. I början var det tufft när det var typ minusgrader och inget rinnande vatten.

Har ni en stor fanbase?

– Ja, det finns många som vi kommunicerar med och som har blivit inspirerade att utveckla sina egna talanger. Det här en härlig känsla att få folk att tänka ”om jag satsar allt så lyckas jag med”. Vi bor ju på landet och turnerar inte så ofta, men vi har fullt av broderier och kaffekoppar och grejer vi har fått som påminner oss om våra fans.

Bryr ni er om recensioner?

– Nej, inte så mycket. Ofta är det lätt att lista ut vad kritikern har för musiksmak. Om de var insatta skulle det spela större roll, men om det är någon gubbe som gillar rock och långa gitarrsolon som tycker till så gillar han ju ändå inte vår grej.

Ni har ändå fått en del ettor och tvåor.

– Tvåor är sämre att få en ettor. Får vi en etta har vi i alla fall lyckats reta upp någon.

Förresten, vad har ni fått ert namn från egentligen?

– Vi hängde ett gäng i Norrköpings konsthall som vår dåvarande lokal hette. Björn i Slagsmålsklubben var där och klottrade sitt namn på någon skylt, och det blev en grej den veckan att vi la till ordet björn i olika sammanhang. Och det råkade vara samma vecka som bandet bildades. Det är mest roligt för att det är konstigt.

Hajar du till när du hör någon prata om den verkliga björnstammen?

– I början av vår karriär var det en stor debatt i medierna om björnstammens utbredning. Det knuffade ner oss rejält på Googles sökalgoritmer.

 

Jonatan Loxdal

Annons

Dela (8)
Tweeta

Annons


Laddar