Hoppa till innehåll

Café träffar stjärnskottet i storfilmen ”UFO Sweden”

Inez Dahl Torhaug och Jesper Barkselius i UFO Sweden

Årets största svenska juldagspremiär levererar påkostad sci-fi för hela familjen. Café träffar den 18-åriga huvudrollsinnehavaren Inez Dahl Torhaug inför premiären av ”UFO Sweden”.

2018 hade det drivna Norrköpingskollektivet Crazy Pictures första långfilm, den delvis kickstarter-finansierade Den blomstertid nu kommer premiär. På juldagen är det dags för det punkiga filmkollektivets andra långfilm UFO Sweden att gå upp på svenska biografer. Filmen beskrivs som ”en korsning mellan Stranger Things och Arkiv X rakt ner i den östgötska myllan”, två seriereferenser som torde få salivproduktionen att stimuleras hos sci-fi-romantikern.

Crazy Pictures-gänget har hämtat inspiration från den verkliga föreningen UFO Sverige, där ordföranden och DN-journalisten Clas Svahn bland annat kan stoltsera med ett av världens största UFO-arkiv i Norrköping. Nämnda arkiv och föreningslokal spelar också en central del av filmen som känns som en svensk äventyrsfilm med Spielbergska kvaliteter.

Filmen utspelar sig i 1990-talets Norrköping där den struliga tonårstjejen Denise (Inez Dahl Torhaug) vuxit upp utan sin pappa som försvann under mystiska omständigheter när hon var ett barn. Tillsammans med föreningen UFO Sweden, med den milde ordföranden Lennart Svahn (Jesper Barkselius) i spetsen, blir hon indragen i en spännande jakt på pappan som inkluderar övernaturliga inslag, kufig föreningsvärme och skurkfigurer från SMHI.

Filmens mest minnesvärda rollprestation gör den 18-åriga doldisen Inez Dahl Torhaug, som tidigare har en biroll i Det göms i snö som främsta merit. Café träffar det nya skådisstjärnskottet för att prata huvudrollsdebuten i UFO Sweden, tålamodskrävande Stranger Things-tittande och uppväxten i en riktig skådisfamilj.

Inez Dahl Torhaug är 18-åringen som får sitt genombrott i påkostade sci-fi-filmen ”UFO Sweden”. Foto: Mats Willner

Hur känner du inför det faktum att du har huvudrollen i årets största svenska juldagspremiär?

”Det känns bra och väldigt stort. Lite stressigt också, för man vet inte vad folk kommer att tycka. Och den pressen blir större desto större roll man har. Men hittills har jag bara hört väldigt fina reaktioner, så det känns bra.”

Hur gick det till när du fick rollen i UFO Sweden?

”Jag spelade in ett self-tape i sovrummet där jag berättade en historia om min pappa och när jag höll på att döda honom, det var det första jag kom på när jag började spela in.”

Du höll på att döda din pappa?

”Jag var sex år och vi var ensamma hemma. Vi hade köpt godis och så var det en jordnötsruta och han är jätteallergisk mot jordnötter och så höll han på att dö. Han fick åka till akuten och jag åkte hem till mamma.”

Din karaktär Denise är extrem målmedveten och har ett explosivt temperament. Var har du hämtat inspirationen?

”Från mig själv väldigt mycket. Sen har jag tagit mycket hjälp av Victor Danell (UFO Swedens regissör reds. anm.) när jag inte förstått grejer. Det som inte är tekniskt och svåra ord har jag tagit väldigt mycket från just mig själv.”

Som temperamentet?

”Det kan man säga. Den här morgonen var nog inte så rolig för min mamma…”

Vad hände?

”Jag skulle packa så mycket inför den här dagen, med röda mattan-premiär. Det var kaos och panik.” 

Vilka filmer och serier har du kikat på för att hitta inspiration?

”Jag har inte riktigt gjort det. VI fick se dokumentärfilmen Ghost Rockets som handlar om UFO Sverige. Men det är mest det. Och så hade jag sett lite av Stranger Things innan.”

När du gjorde din första tv-intervju med Tilde de Paula i Efter fem sa du att Stranger Things är bra, men att det är för långa avsnitt.

”Haha ja! Jag tycker det är jobbigt, jag kan bara inte koncentrera mig på timmeslånga avsnitt. Det är för mycket!”

Då går Arkiv X, en annan inspirationskällan bakom UFO Sweden, bort antar jag?

”Ja. Det hade jag hört inte hört talas om innan.”

Vad kollar du själv på annars?

”Mycket komedier som Modern Family, Friends, The Office och Sex and the City. Sen gillar jag serier med längre avsnitt också, men då måste jag kolla på det med folk.”

UFO Sweden baseras löst på den riktiga föreningen UFO Sverige. Hur mycket hängde ni med UFO Sverige-gänget?

”De höll föreläsningar för oss där de pratade om deras förening och vad de gör, samtidigt som vi snackade mycket om dem med filmteamet. Sen har vi fått träffa deras ordförande Clas Svahn mycket. Men det har mest varit under och efter inspelningarna.”

Du spelar främst mot Jesper Barkselius som spelar UFO Swedens ordförande Lennart Svahn som är baserad UFO Sveriges ordförande Clas Svahn. Hur lik är Jespers karaktär original-Svahn?

”Jag har inte sett Clas i sitt UFO-essä på fältundersökningar. Jespers karaktär Lennart är ganska barsk ibland. Den uppfattningen har jag inte riktigt fått av Clas. Båda är smarta och känns väldigt lika i sitt intresse för föreningen – både Lennart och Clas bryr sig väldigt mycket om föreningen, och att det ska kännas som en familj.”

Jesper Barskelius och Inez Dahl Torhaug under inspelningen. Foto: Wepix

Ni spelade in det mesta i Norrköping. Hur var inspelningarna?

”Nu när jag kollar tillbaka på det tänker jag bara ’wow, vad kul det var!’ Men där och då var det väldigt slitsamt. Det var kallt och vi spelade ofta in på natten och jag kände av pressen från mig själv att jag som huvudroll skulle bära filmen. Men samtidigt var det väldigt roligt också, det var väldigt häftiga scener som jag inte hade gjort förut. Och jag hade alltid kul med människorna i teamet.”

Det är ju din första riktigt stora roll i en större produktion. Hur var det att bära pressen?

”Det var ganska tufft. Jag hade inte ledigt, för jag gick samtidigt i skolan och jag åkte fram och tillbaka mellan Norrköping och Stockholm, och jag saknade mina kompisar. Det blev som en blandning av allt och ibland kunde jag känna att det inte kommer att gå. Att man låser sig själv. Jag kände att jag ofta klankade ner på mig själv och tänkte att filmen skulle bli dålig på grund av mig.”

Förutom pressen på dig själv, vad var svårast under inspelningarna?

”Det var mycket stunts och sånt, men jag gillade att hålla på och slänga mig lite.”

Du är en jävel på att köra crossmoppe i filmen?

”Ah… njae.”

Det är inte du som kör?

”Jag önskar att det var jag som kör, men det är det tyvärr inte.”

Du är uppvuxen i en riktig skådisfamilj, både mamma och pappa är skådespelare.

”Och bonusmamma!”

En extrem skådisfamilj till och med. Har det alltid varit självklart att du skulle bli skådespelare?

”Ja, det har det. Även om jag hade en kort period när jag var liten där jag kände att jag inte ville göra samma sak som mamma och pappa. Då tänkte jag att jag skulle bli brandman.”

Jag gissar på att du började med teater svintidigt?

”Nej, jag tror jag var 13 år första gången jag var på ett riktigt teaterläger och det var då jag fattade att det var det här jag verkligen ville göra.”

Har dina föräldrar uppmuntrat dig till att välja skådespelarbanan?

”Nej, jag har verkligen fått välja vad jag ska göra själv. Däremot har mamma hjälpt mig mycket, bland annat genom att starta konto på Filmcafé och söka roller – men aldrig något som jag själv inte velat. Sen har jag fått många tips inför provfilmningar: att man inte ska använda för mycket smink och bara vara sig själv. Sånt är svårare än man tror att komma på själv. Men också mjukare värden som hur man hanterar att inte få en roll, att det inte handlar om en själv utan andra grejer. Så man inte blir krossad. Man får tycka det är lite synd att man inte fick rollen, men sen får man släppa det och gå vidare.”

”UFO Sweden” nominerades nyligen för två Guldbaggar, bland annat för bästa visuella effekter. Foto: Wepix

Vilka skådespelare ser du upp till?

”Jag tycker om Aliette Opheim och Gizem Erdogan väldigt mycket. Utomlands har jag ingen skådespelare jag ser upp till riktigt, även om jag under en period älskade Amanda Seyfried. Men det var mest på grund av att alla sa att jag var så lik henne.”

En av de vanligaste frågorna ett nytt svenskt skådisstjärnskott får är: ”Siktar du på Hollywood?” Hur många gånger har du svarat på den?

”Jag har faktiskt inte fått den än.”

Får jag be om ett premiärsvar?

”Det skulle såklart vara jättehäftigt att jobba utomlands. Jag siktar inte på det, men om det blev så skulle jag absolut inte säga nej. Men jag tänker inte åka till USA och jobba på kafé och hoppas på att bli upptäckt.”

Har du någon drömroll?

”Jag gillade verkligen att spela en tuff roll som i UFO Sweden. Så antingen en polis eller en extremt rolig roll i en komedi.”

Det här är en fråga som hämtad från en anställningsintervju, men med tanke på din ålder och din tidiga yrkesmässiga framgång så känns den någorlunda rimlig. Var ser du dig själv om fem år?

”Haha! Vi hade en sån fråga i samhällskunskapen. En sån här budgetgrej. Om fem år har jag pluggat klart på folkhögskolan, jag har rest en del och kanske bott i ett annat land och sen så håller jag på med mina insökningar till scenskolan. Jag hoppas att jag har kommit in då, men jag vet inte. Utöver det söker jag en del roller och förhoppningsvis håller jag också på med teater.”

”UFO Sweden” har går upp på svenska biografer 25 december. Förutom Inez Dahl Torhaug ses bland andra Jesper Barkselius, Oscar Töringe och Sara Shirpey i bärande roller.


Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.