Café testar: Kan de här kompressionsstövlarna bota träningsvärken?

Bild på ett par kompressionsstövlar och en bild på en fotbollsspelare som testar dem

Fotbollsproffs använder dem men är ett par kompressionsstövlar en värd investering för oss som inte är elitidrottare? Vi har testat Therabodys nya JetBoots.

Robin Åberg | Foto: Therabody  |  Publicerad 2022-02-16 22:46  |  Lästid: 4 minuter

Namnet Therabody kanske inte säger dig mycket, men du kanske sett ett fotbollsproffs eller fitnessguru hamra sina muskler med en massagepistol? Therabody tillverkar den vanligaste av dessa pistoler, Theragun, och har jobbat hårt för att sprida sina produkter till folk som borde synas med dem. Bland deras ambassadörer märks profiler som Christiano Ronaldo, Kevin De Bruyne och Maria Sharapova och de har även avtal med klubbar som PSG, Real Madrid och Dallas Stars.

Nu skickar Therabody ut den andra generationen av deras kompressionsstövlar RecoveryAir och är tidigare beteende något att gå efter så kommer dessa snart att dyka upp i ditt flöde. De tre nya RecoverAir-modellerna kommer i tre utföranden: JetBoots, PRO och Prime, alla med lite olika funktioner och prissättning men med samma grundpremiss, de ska hjälpa dina ben att återhämta sig snabbare.

Vi på Café har testat ett par JetBoots och har testat om de gör någon skillnad efter ett rejält benpass. Häng med!

Vad är kompressionsstövlar?

Precis som med massagepistolen Theragun handlar det om återhämtning. Här görs det genom att stövlarna som dras över benen fylls med luft, från fötterna och uppåt, och skapar ett tryck som på de högre nivåerna känns ordentligt. Efter 60 sekunder släpper sedan detta tryck och luften släpps ut ur stövlarna. Therabody själva säger att det är två till tre gånger snabbare än konkurrenterna, vilket betyder fler ”tryckcyklar” per session.

Det är alltså tal om en sorts tryckmassage som hjälper till att stimulera blodcirkulationen och få in nytt blod i benen. Liknande tekniker används även inom sjukvården men då för att behandla ödem och andra svullnader, det är alltså ingen ny teknik.

Vem är de till för?

Alla med ben, men det gäller att kunna motivera sitt köp för prislappen är rätt hög. För den som tränar och tävlar mycket och vill ta varje chans att maximera sin återhämtning, och därigenom sin prestation, kan det vara värt att testa. Varför återkommer vi till längre ner. Therabodys grundare är hur som helst övertygad.

"Alla kan dra nytta av en förbättrad blodcirkulation. Jag har sett att RecoveryAir har omedelbara positiva effekter på många människor, från weekend warriors, föräldrar som bär småbarn hela dagen, till medicinsk personal som avslutar ett 12-timmarspass. RecoveryAir hjälper till att snabbare återhämta benen, medan du är på ett videokonferenssamtal eller bara tittar på TV. ” säger Dr. Jason Wersland, Therabodys grundare.

Design

JetBoots-modellen är den mest kompakta av de tre och har istället för en extern luftpump integrerat pumpen i botten av stövlarna. Själva säger Therabody att de får plats i ett handbagage och det stämmer, om du inte vill ha något annat i väskan. De är även batteridrivna (ca 240 min batteritid) så om du väl får in dem på planet är det bara att köra på i flygstolen.

Annars är de smidiga och känns premium, som de borde för prislappen. De är även lätta att torka av vilket är ett stort plus om man planerar på att köra ner sina svettiga ben i dem direkt efter träning. Programmen styrs enkelt via en app eller genom kontrollen på stöveln där man kan välja mellan fyra nivåer av tryck och tid för behandlingen.

Funkar de?

Therabody själva säger att de har gjort vetenskapliga tester på att återhämtningen förbättras men när Café frågar om de har några siffror på detta kan de inte visa upp några i nuläget. Att det stimulerar blodcirkulationen och mjukar upp benen har vi erfarit själva men det gör ju även en massage. Det smidiga med RecoveryAir är att det inte behövs någon massös.

För Kevin De Bruyne verkar de i alla fall fungera, men hur fungerar de på en nästan lika begåvad bollkonstnär (nåja) men inte lika vältränad man (okej då), alltså undertecknad?

Jo, när undertecknad själv testade efter ett benpass värdigt The Rock (nämen) var det första som slog mig att det, precis som en massage, var skönt och avslappnande. Det som inte var särskilt avslappnande var att de brummar en del, inte jättehögt (det går att prata i telefon samtidigt) men hörlurar rekommenderas.

Jag körde ett 40 minuters pass i soffan där jag varierade mellan de två mellannivåerna i tryck. Man kan verkligen känna hur trycket byggs upp steg för steg, från foten och upp till låret. Ett minus är att de inte når upp till rumpmusklerna där träningsvärken brukar vara som värst men det är inte heller målet för stöveln.

Efteråt kändes benen fortfarande trötta men betydligt mjukare än annars. Överlag gav de även en avslappnande känsla men det viktigaste resultatet skulle komma dagen efter.

Dagen efter var jag inte helt befriad från träningsvärk men kunde fortfarande röra mig som en människa. Ingen mirakelmedicin alltså, men samtidigt skulle jag säga att benen var mer redo för bollkonster eller löpning än om jag inte använt ett par Jetboots.

Precis som Therabodys problem är att de inte riktigt kan bevisa hur mycket bättre återhämtning man får av att använda dessa stövlar kan jag varken råda eller avråda till ett köp. Ett par Jetboots går loss på 9 559 kr och känner du att lite mjukare ben är värt den pengen så kör på, de gör åtminstone mer nytta än skada.

Du kan läsa mer och spana in de andra modellerna på Therabodys hemsida.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2022-02-16 22:46