Café träffade Henrik Schyffert för 21 år sedan och intervjun är helt underbar

Markus Thunberg  |  Publicerad 2015-05-21 12:57  |  Lästid: 4 minuter

hank1

1994 träffade Cafés Thomas Sjöberg en 26-årig Henrik Schyffert. Schyffert har då precis fått ta emot hyllningar för rockbandet Whale från ”prestigefyllda rockmagasin världen över” och tar emot i en skivstudio i Spanien. Det här är precis innan han ska bli hela Sveriges älskling i Nile City 105,6 och Percy Tårar. Det är en annan tid, ett annat liv men här är de 12 bästa ögonblicken ur intervjun – som får oss att vilja vara unga på 90-talet. 

Missa inte: Fredrik Wikingsson intervjuar Henrik Schyffert

* * *

1. Schyffert är nere med data

Ur texten: Ingen ska tro att denna multimediala begåvning är helt bortkopplad från den sköna, nya värld som stavas IT, informationsteknologi. Han har andra upplagan av Ed Krols 543-sidiga bestseller Users guide & catalog The whole Internet på nattygsbordet i det vitmenade lilla annexet som han och Cia Berg disponerar. Med sin Powerbook 160 är han online med Astra, Compuserve samt några datapolare i Stockholm.

 

2. Schyffert tycker musik ska tas jävligt allvarligt

hank3

Vad är det för behov du tillfredställt (med Whale)? 

– Jamen, det är väl en sån där gammal grej! Att det svänger, man gillar ju musik. Jag har tusentals LP-skivor, läser musiktidningar, går på en massa konserter. Jag tycker musik är världens viktigaste grej och ska tas jävligt allvarligt. Och så får jag chansen att göra det som jag själv vill att det ska låta. Det är inget larv, man kan inte skämta bort det. De skivor jag gillar är gjorda av folk som är på gränsen, som river upp bröstet och visar hjärtat, som skriker och blöder. Det kan man inte fejka, det ser folk igenom direkt.

 

3. Det var råddigt runt Schyffert

hank2

Att göra någon med barn är väl ingenting man skojar bort och rycker på axlarna åt? (reds. anm. Henrik Schyffert hade rest till Cannes för att läsa franska)

– Jo, om man är tjugo stycken artonåriga män och fyrtio stycken artonåriga tjejer, så är det liksom… det hände rätt ofta, det var rätt vanligt tydligen att rektorn fick skriva ner namnet på sin privata doktorsconnection och ge ut det till de manliga eleverna. Det var råddigt där nere.

 

4. Schyffert om att leva life

hank8

– Vi hade blivit fulla på planet och jag och Ray (Cokes) och Al (Munteano) hade skrivit en rapp på planet, en jättedålig fyllerapp. Och så kom vi mer och mer i gasen, det var gratis sprit i baren hela kvällen, och vi sa ”vi måste göra den här, den är så bra den här rappen”. Och så ska Elton John gå upp på scenen klockan fem i tolv och hålla tal, ”Welcome to Europe, MTV”. Och vi springer upp och snor micken från Elton John, som står backstage, och springer ut på scenen och kör den där rappen och vi är så jävla bra och Elton John kommer in en minut i tolv och hinner bara säga ”Welctoeurmtvwhatareyoudoin!!??” och sen går det igång och han har liksom fått 20 000 dollar för att göra det där och vi går av scenen och alla våra polare och alla rockstrjärnor tycker ”Wow, kul!”. Men chefen, Mark Booth, säger ”You’re fucking out of here!” och så rycker han mitt festpass och that’s it. Jag får sparken.

 

5. Schyffert om svensk tv

hank6

6. Schyffert var något annat

hank4

Ur texten: Henrik Schyffert har anklagats för att inte vara en riktig satiriker.

 

7. Schyffert om Ulf Brunnberg

Är nu aldrig nervös inför nåt? Är jag tillräckligt påläst, kan jag det här, kommer det att funka? Vad händer om det inte funkar?

– Jo, men det är väl vad hela livet är baserat på? Har man inte den skräcken så är man ju Ulf Brunnberg. Säkra kort, kalkylerade risker, rakt in i banken. Jönssonligan 9? Hur kul är det? Det måste ju vara svårt, det måste vara skrämmande.

 

8. Schyffert om att satsa ända in i kaklet

– Just nu är det väl 70-30 procents risk att man inte orkar vara så jävla aktiv och läsa en massa belgiska datatidningar varje månad.

 

9. Schyffert om haters

hank7

Tar du verkligen åt dig av negativ kritik?

– Ja, det gör jag, Fast jag gör ingenting åt det, jag ändrar ingenting. Jag går direkt igenom det en gång i huvudet, det får dom, men inte mer än så.

 

10. Schyffert om the man

Ur texten: Jan Stenbeck har personligen ringt och bett att få gå in med pengar i Schyfferts lilla aktiebolag, men fått nobben eftersom Henrik Schyffert helt enkelt inte ville äga det med någon annan, oavsett vem. Enligt vad han hört blev Stenbeck besviken.

 

11. Schyffert om the man, del 2

– En tremånaders-sting på Berns samtidigt som man jobbar på Z-TV samtidigt som man gör två reklamfilmer, så kan man tjäna 100 000 i månaden. Jag tar betalt som fan. Och varför skulle jag inte göra det. För om jag inte gör det kommer ju Sam Nilsson eller Stenbeck att stoppa pengarna i fickan. Det är bara att förhandla. Om man är snäll och jobbar billigt, slutar det alltid med att nåt högdjur får alla pengarna.

 

12. Schyffert om folk

hank5

* * *

Läs mer!

Fredrik Wikingsson intervjuar Henrik Schyffert

De här fantastiska husen kostar lika mycket som en 1:a i Stockholm

14 saker bara vi som bor på Södermalm förstår

22 ord som du förstår om dina päron kommer från Stockholm

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-02-03 15:27