Café utser 10-talets bästa album – plats 12: Four Tet – ”New Energy”

Four Tet

Cafés Tom Cehlin Magnusson utser decenniets bästa album fram till julafton.

Tom Cehlin Magnusson  |  Publicerad 2019-12-13 13:17  |  Lästid: < 1 minut

– Vad vill vi ha?

– En julkalender som består av en lista med 2010-talets bästa album, som känns ganska godtycklig i både urval och utformning!

– När vill vi ha det?

– Om du insisterar så antar jag att nu vore lämpligt!

Opåkallat – men med oförtruten entusiasm – fortsätter Café att ringa in, runda av och randa ned det bästa av 2010-talet. Om du vill ha decenniets bästa rocklåtar så finns det redan sammanfattat av Cafés Joakim Almén. Inom kort kommer också år 2019 att sammanfattas låt- och tv-seriemässigt. Varje dag under december månad fram till julafton kommer därför Café också att ranka albumen som formade det decennium som snart går i mål.

Eftersom vi numera lever i ett helvetiskt VAR-universum så är det på sin plats att meddela att den enda regeln som gäller är den om ett album per artist. Café önskar trevlig läsning, härlig lyssning och god jul!

Plats 12: Four Tet – New Energy (2017)

Det känns passande att Four Tets senaste och bästa album handlar om klimatfrågan. När hans musik är som bäst låter den alltid som en kraft hämtad direkt ur jorden, en elektrisk vattenström som sipprar fram eller forsar över – intensivt och stilla på samma gång.

Det spelar ingen roll om låtarna på New Energy innehåller indiska stråkinstrument eller klarblå syntljud, allt görs med varm blick och mjukt handlag. Även om man inte alltid känner sig helt bekväm i det nyandliga paradigm som vi lever i så är det svårt att inte plocka fram ordet ”transcendent” ur bakfickan på sina haremsbyxor för att försöka förmedla tillståndet av låten Daughter. Den är hjärtat på skivan och låter som ett nyfött barns hjärtslag, ett sista andetag och exakt allt bitterljuvt som sker däremellan.

Lyssna på hela albumet här:

Här hittar du tidigare listplaceringar!

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2019-12-13 13:31