Café utser 10-talets bästa album – plats 8: Tame Impala – ”Currents”

Kevin Parker i Tame Impala.

Cafés Tom Cehlin Magnusson utser decenniets bästa album fram till julafton.

Tom Cehlin Magnusson  |  Publicerad 2019-12-17 13:25  |  Lästid: < 1 minuter

Opåkallat – men med oförtruten entusiasm – fortsätter Café att ringa in, runda av och randa ned det bästa av 2010-talet. Om du vill ha decenniets bästa rocklåtar så finns det redan sammanfattat av Cafés Joakim Almén. Inom kort kommer också år 2019 att sammanfattas låt- och tv-seriemässigt. Varje dag under december månad fram till julafton kommer därför Café också att ranka albumen som formade det decennium som snart går i mål.

Eftersom vi numera lever i ett helvetiskt VAR-universum så är det på sin plats att meddela att den enda regeln som gäller är den om ett album per artist. Café önskar trevlig läsning, härlig lyssning och god jul!

Plats 8: Tame Impala – Currents (2015)

Det är nästan svårt att ta in vilken prestation Tame Impalas Currents var. Det är i princip ett perfekt album, där alla låtar skulle kunna ha släppts som singel. Kevin Parker har pedantiskt skruvat fram en ljudbild som är helt unik, i en musikvärld där allt sedan länge är gjort. Han har gått från att vara en angelägenhet för festivaler som alltid verkar utspela sig på olika ställen i Texas till att toppa världens allra största scener.

Men det mest imponerande med Kevin Parkers förvandling på Currents är att han gjorde det förbjudna. Han tvingade insnöade gitarrpedalskillar att omvärdera hela sin världsbild. Ett perfekt album kan vissa artister göra då och då, men det som är ännu mer beundransvärt är att det är ett perfekt album vars byggstenar är sådant som i psychrock-kretsar varit fullständigt tabu: Hall & Oates-melodier, discotrummor och högblanka elpiano-ljud.

Det är en göra slut-skiva, fast huvudpersonen mår toppen. Det är ett album av rockmännens rockman som fläkte upp dörren från sitt kvalmiga paisleymönstrade pojkrum och för första gången såg världen i fyrfärg på riktigt. Efter släppet av Currents har Kevin Parker arbetat med Lady Gaga, SZA och Travis Scott. Rihanna har gjort en cover på hans låt. Han har – från ingenstans – kommit och gjort popvärlden till sin.

Lyssna på hela albumet här:

Se tidigare listplacering här!

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2019-12-17 13:44