Hoppa till innehåll

Café utser 10-talets bästa skiva – plats 1: Kanye West – ”My Beautiful Dark Twisted Fantasy”

Kanye West
Tom Cehlin Magnusson

Cafés Tom Cehlin Magnusson utser decenniets bästa album fram till julafton.

I en studio på Honolulu stod Kanye West för tio år sedan och satte upp egenutskrivna A4-lappar på väggarna. På en lapp stod det ”TOTAL FOCUS ON THIS PROJECT IN ALL STUDIOS”, på en annan ”DON’T TELL ANYONE ANYTHING ABOUT ANYTHING WE’RE DOING!”. På en ytterligare en lapp stod det ”NO HIPSTER HATS”, men det kan vi lämna därhän.

Han var redan då en av landets mest avskydda personer efter att ha stormat upp på scen och avbrutit Taylor Swift. Han hade bestämt sig för att han skulle vinna tillbaka alla som hatade honom genom att göra det bästa albumet genom alla tider. Ett år senare var han tillbaka.

https://www.youtube.com/watch?v=8EqDPBGv12M

My Beautiful Dark Twisted Fantasy är en Sgt. Peppers Lonely Hearts Club för 2000-talet, med den enda skillnaden att Kanye inte då och då envisas med att göra löjlig cirkusmusik. Det är musik som är så lyxig, opulent och vräkig att hälften hade varit en överdos. Det är musik av en artist som har bestämt sig för att han ska tvinga världen att älska honom. Om Brian Wilson med Good Vibrations skrev en symfoni till Gud i fickformat så var den här symfonin i Imax-format, uppskruvad till elva, spelad inuti en amfiteater mitt ute i öknen.

Albumets inleds med att Teyana Taylor och Justin Vernon frågor ”Can we get much higher?”. 68 minuter senare hade vi svaret: Nej.

Lyssna på hela albumet här:

Se tidigare listplaceringar här!

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.