Hoppa till innehåll

Caféredaktionens bästa lästips till semestern

Redaktionen

Saknar du en riktigt bra bok för sommarens långa dagar på stranden? Här är redaktionens bästa läsning just nu.

Yellowface (RF Kuang)

Denna välförtjänt hypade spänningsroman i litterär miljö är ett måste i sommar. En ung halvt misslyckad författare stjäl sin döda väns manus och blir framgångsrik, men självklart inte helt utan komplikationer. Boken har ett driv som nästan helt bygger på rädslan att bli avslöjad som en bluff, vilket sköts med en oerhörd fingertoppskänsla. Det ska också sägas att den absolut inte är utan humor.
(Jonas Strandberg)

You Like It Darker (Stephen King)

Den årliga Stephen King-boken är hans första novellsamling sedan 2020 års If It Bleeds och bjuder bland annat på en uppföljare till megaklassikern Cujo (och faktiskt samtidigt Duma Key). Kings novellsamlingar är i regel perfekta för slö sommarläsning i hängmattan och den här är inget undantag. Det är ingen ny Skeleton Crew eller Different Seasons, men den bjuder på några riktigt kusliga små berättelser. Dessutom är samlingen, som alltid med King nuförtiden, präglad av en stark berättarglädje och hantverkskicklighet.
(Jonas Strandberg)

Lou Reed: The King of New York (Will Hermes)

Den ultimata Lou Reed-biografin. Ett av rockhistoriens mest bisarra och intressanta livsöden, från elchocksterapin han fick som barn till det groteska Metallica-samarbetet han gjorde i 70-årsåldern – och exakt allt däremellan. Så långt från Marcus & Martinus man kan komma. Lika mycket en episk hyllning till New York. Perfekt att läsa i sommar!
(Rasmus Blom)

Rummet i jorden (John Ajvide Lindqvist)

Ajvide fortsätter med sin alternativa version av Millennium-serien och gör det med den äran. Det måste understrykas att det är ett nöje att läsa en stilistiskt skicklig författare som skriver deckare/spänningsromaner, något man ärligt talat inte är bortskämd med i dagens snabbproducerande klimat.
(Jonas Strandberg)

Hatets hjärta (Dennis Lehane)

Har hört mycket gott om Dennis Lehanes nya thriller Hatets hjärta, som tar avstamp i de gängkrig och raskravaller som härjade i Boston på 70-talet. En gripande berättelse om en mammas desperata sökande efter sin försvunna dotter under en av Bostons mest tumultartade epoker. Boken har utsetts till en av årets bästa romaner av pålitliga källor som Wall Street Journal, Washington Post och NPR och hyllats som Lehanes bästa sedan Shutter Island. Sommarens bladvändare?
(Joel Ågren)

Baumgartner (Paul Auster)

Vad som ledsamt nog skulle bli Austers allra sista roman är samtidigt ett lågmält, vackert farväl. Ett porträtt av professorn Sy Baumgartner som försöker handskas med förlusten av sin fru Anna.
(Jonas Strandberg)

Kniv (Salman Rushdie)

2022 blev Salman Rushdie under ett framträdande attackerad av en man med kniv som åsamkade honom fruktansvärda skador. Tidigare i vår släpptes Kniv, en självbiografisk skildring av händelsen, men också av Rushdies 35 år under dödshot. Det är en mörk, rörande historia sprinklad med ett kryddmått torr, akademisk humor.
(Jonas Strandberg)

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.