Hoppa till innehåll

Cafés kulturkalender – 9 bästa serierna, spelen och skivorna som släpps i juni

Från filmen A Quiet Place 2
Joakim Almén

Uppföljaren till kanonskräckisen ”A Quiet Place”, ett äventyrsspel som andas next-gen till Playstation 5 och den andra delen av Netflix hyllade kriminaldeckare ”Lupin” är några av junis främst popkulturella godbitar.

1. Film: Nobody (Bio)

Premiär 4 juni

Inget ont om Bob Odenkirk – han är mästerlig som den slirige advokaten Saul Goodman i Breaking Bad och Better Call Saul – men en bild på honom med en kulspruta gör knappast att det vattnas tillräckligt för att boka en biobiljett. Recensionerna pekar dock mot en överraskande bra film och Nobody beskrivs som en blandning av John Wick och Ensam hemma. Kanske värt en lättsmält sommarbio, trots allt. (Joakim Almén)

2. Album: Wolf Alice – Blue Weekend

Släpps 4 juni

Brittiska bandet Wolf Alice blandar sockervaddsballader som skulle gå rätt in i vilken coming-of-age-film som helst med alternativrocklåtar som tangerar Pixies karriärshöjdpunkter. Att döma av de tidigare Mercury Prize-vinnarnas singelsläpp från kommande albumet Blue Weekend fortsätter man med samma framgångsformel. (Joakim Almén)

3. Tv-serie: Lisey’s story (Apple TV+)

Premiär 4 juni

Tv-adaptionerna av Stephen King-romaner fortsätter att dugga tätt. Denna gång är det författaren själv som skrivit manus. Stalkers, förträngda minnen och hjärtesorg är några av inslagen i sommarens mest lovande tv-thriller, med Julianne Moore och Clive Owen på rollistan. (Joel Ågren)

4. Film: A Quiet Place: Part 2 (Bio)

Premiär 10 juni

John Krasinskis karaktär från den välspelade rysaren A Quiet Place må vara död, men det hindrar inte amerikanska The Office-mannen från att regissera sin fiktiva familj i tvåan. I den andra filmen adderas tunga skådisar som Cillian Murphy och Djimon Hounsou och vi lär återigen få se en nagelbitande skräckis med kvalitetsstämpel. (Joakim Almén)

5. Tv-serie: Lupin – del 2 (Netflix)

Premiär 11 juni

Den franska kriminaldeckaren första fem avsnitt kom i början av 2021 och nu är det äntligen dags för fortsättningen på en av årets bästa nya serier. En oväntad vänskap-skådisen Omar Sy imiterar den altruistiske charmtjyvens Arsène Lupin manér och tillvägagångssätt i ett tjusigt porträtterat Paris. Sys karaktär delar starka likheter med Benedict Cumberbatchs tolkning av Sherlock Holmes. (Joakim Almén)

6. Tv-spel: Ratchet and Clank: Rift Apart (Playstation 5)

Släpps 11 juni

Om du lyckats komma över en Playstation 5 har du blivit varse om att det saknas riktigt bra exklusiva titlar till Sonys bautastora konsol. Inte länge till. Äventyrsspelet Ratchet and Clank är PS5-exklusivt och ser verkligen ut att ge Sonys senaste konsol ett kanonspel som andas next-gen. Kika på trailern (snyggt tonsatt med kultbandet Devos Uncontrollable Urge) och sugna till. (Joakim Almén)

7. Tv-spel: E3-mässan

12–15 juni

Foto: Getty

Världens största spelmässa, som tidigare samlade hela spelbranschen i Los Angeles, är för andra året digital. Även om spelmässans status inte är lika hög som för tio år sedan är det fortfarande här de flesta stora nyheter närmaste spelåret avtäcks. I år ryktas det att Nintendo ska annonsera ett nytt Switch och att vi kanske, kanske får se ett splitternytt GTA. Hoppas. (Joakim Almén)

8. Tv-serie: Katla (Netflix)

Premiär 17 juni

Islands första Netflix-originalproduktion utlovar en historia om ett vulkanutbrott som ”ställer lokalbefolkningens liv på ända när mysterier som dolts under isen avslöjas”. Svenska Aliette Opheim och Valter Skarsgård gör två roller i serien som känns som att den har potential. Kommer den upp i Korpen flyger-klass kommer det bli kanon. (Joakim Almén)

9. Film: Tenet (HBO Nordic)

Premiär 28 juni

Regissören Christopher Nolans patenterat förvirrande, klurigt tidshoppande berättarstil togs till sin spets i förra sommarens stora biofilm Tenet, som nu kommer till HBO. Filmen fick blandat mottagande även om sportjournalisten Robert Laul, Sveriges kanske främsta anhängare av Christopher Nolan, tycker den var så bra att han har sett den (minst) nio gånger. Nio gånger är … lite väl, men en andra titt har du i dig. (Joakim Almén)

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.