Detaljen som gör nya Call of Duty magiskt

Call of Duty Modern Warfare

Den 25 oktober släpps ”Call of Duty: Modern Warfare”. Café har spelat och noterar en detalj som sopar banan med andra spel, och som varit extremt svårt att lösa för spelutvecklare de senaste femton åren

Kristofer Steneberg  |  Publicerad 2019-10-11 10:26  |  Lästid: 2 minuter

Nya Call of Duty handlar om mycket mer än en ombearbetning av tv-spelsklassikern Call of Duty: Modern Warfare som släpptes 2007. Den första scenen Café får testa är inom det så kallade Special Ops-läget. London har utsatts för en terroristattack på Picadilly Cirkus. Samma kväll ska specialstyrkan slå till mot ett radhus i en förort till London. Det är natt och i huset finns terroristcellen som ska slås ut innan nya attacker hinner ske. Det är tio år sedan Special ops-läget debuterade i Modern Warfare 2. I nya Modern Warfare kan upp till fyra spelare tillsammans hantera uppdrag som är vid sidan om solo- och multiplayerläget.

Redan innan specialstyrkan går in noteras en stor skillnad mot andra förstapersonsskjutspel: grafiken har tagit ännu ett steg närmare realismen. Fler bilder per sekund, nytt grafikstöd, ny grafikmotor och HDR-support är några av sakerna som flyttat fram grafiken till spelvärldens absolut högsta nivå. Bland annat märks att skuggor, ljus och mörker fått ett lyft.

Men detaljen som sticker ut är karaktärernas ögonrörelser. Spelutvecklare har haft svårt att lyckas med just blicken i spel som dessa. I nya Call of Duty: Modern Warfare syns reflektioner, små snabba rörelser och blänk i ögonen. Karaktärerna tittar på något, följer med blicken, till skillnad från tusenmeters-stirren som präglat förstapersonsskjutspel hittills.

”Vi vill att när karaktärerna verkligen tittar på dig ska det kännas. Som svarar på när spelaren agerar, som reagerar med olika känslor. Då är ögonrörelserna viktiga”, säger Marc-Alexandre Milot som är en av de som utvecklat spelet.

”Men det finns saker som är svåra ändå med att skapa en naturlig blick hos alla personer runt dig när du som spelare kan röra dig helt fritt. Men det känns mycket mer verkligt när de kollar in i kameran. Det är som att du ser en riktigt bra film”, säger han.

Call of Duty Modern Warfare 2019.

Specifika uttryck har gjorts levande i nya Call of Duty med ny grafik och med ännu bättre skådespelare. Utvecklarna har satt många fler polygoner i ansiktet på skådespelarna än tidigare och fångat uttryck och rörelser ännu mer exakt och resultatet blir bättre. Ögonen fångas dock inte utan läggs in efteråt.

Utvecklarna har velat göra en mörkare dramaturgi, komplexare historia där spelaren ska ha svårt att avgöra vem som är vän eller fiende.

När spelutvecklaren Infinity Ward släppte första Call of Duty vann spelet mer än 80 ”årets spel-titlar” och dess uppföljare Call of Duty 2 sålde över 1 miljon exemplar på PC och Xbox. När Call of Duty 4: Modern Warfare kom i november 2007 såldes mer än 7 miljoner spel på tre månader. Spelet fick under då pris för bästa grafik, bästa action-spel och årets spel.

Call of Duty: Modern Warfare” släpps den 25 oktober 2019 till PC, Xbox One och Playstation 4.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar