Då öppnar stjärnkockarna Adam & Albins nya restaurang Solen

Kockduon Adam Dahlberg och Albin Wessman.

Den prisade kockduons nya restaurangkoncept hämtar inspiration från soldränkta matparadis som Tel Aviv, Santa Fe, Oaxaca och Neapel.

Joakim Almén | Foto: Andreas Johansson  |  Publicerad 2023-02-07 10:06  |  Lästid: 2 minuter

Kockduon Adam Dahlberg och Albin Wessman har flera succéer bakom sig. Förra året tilldelades deras restaurang Adam / Albin på Rådmansgatan en stjärna i Michelinguiden. Dessutom ska de båda krögarna hållas högst ansvariga för att sommarrestaurangen Ön på Långholmen blev ett av de populäraste tillhållen för festsugna stockholmare under tiden den var öppen. Som en parentes ska också nämnas att Adam och Albin står bakom Japaninfluerade restaurangen Misshumasshu.

Nu utvidgar duon sitt restaurangimperium med en fjärde restaurang. Den nya restaurangen Solen ligger i Hus 26, Slakthusområdets nya mat- och kultursatsning, och målet är att det nya stället ska vara en mötesplats för folk som ”älskar livet, mat och kultur”.

Illustration: Daniel Carlsten

Inspirationen kommer från soldränkta matparadis som Tel Aviv, Santa Fe, Oaxaca och Neapel och den nya restaurangen öppnar redan i april.

”Solen är vår tolkning av en stökig och familjär volymkrog i Los Angeles. Menyn består av vad vi i köket skämtsamt kallar “solens mat”, en samling av de bästa rätterna vi inspirerats av från våra många resor söderut och skapat enligt vår egen prisma”, säger Albin Wessman.

I praktiken innebär detta att matlagningen är inspirerad av råvaror, rätter och tillagningssätt från köken i Mexiko, Mellanöstern, Italien och Kalifornien med stort fokus på värme, rök och eld. Här kombineras vedeldat, kolgrillat och den klassiska öppna spisen för att ta fram olika smaker och texturer.

Stjärnkockarna Albin Wessman och Adam Dahlbergs restaurang Adam / Albin tilldelades förra året en stjärna i Guide Michelin. Foto: Andreas Johansson

Man kommer att servera olika typer av smårätter såsom oststinn och sprödbakad pizza, handgjord pasta, hängmörat kött, mycket grönt, intensiva kryddor och söta bakverk. Dryckesmenyn erbjuder cocktails från baren, inspirerade av soldränkta regioner, samt viner från den egna vinkällaren fylld av naturliga viner.

”Alla våra restauranger, från Adam/Albin, Ön och Misshumasshu, har varit drömprojekt utifrån sina olika koncept och gastronomiska ambitioner. Vår styrka ligger mycket i att vi vågar satsa på det vi vill och brinner för, där kontrasterna varit en stor drivkraft och inte minst ett vinnande koncept. Drömmen kring “solens mat” har länge varit med oss och när vi såg lokalen i Slakthushallarna visste vi direkt att det var dags”, säger Adam Dahlberg.

Huruvida rockbandet Solen kommer att spela på Solen under invigningskvällen vet Café ännu inget om. Däremot kan vi berätta att Adam & Albins nya restaurang öppnar i Slakthusområdet i Stockholm i april 2023.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-02-07 14:15