Här är alla svenska VM-låtar 2019

Sveriges landslag i damfotboll 2019.

Idag börjar sommarens stora sportmästerskap, VM i fotboll för damer, när hemmanationen Frankrike tar sig an Sydkorea. På tisdag 11 juni kliver Sverige in i turneringen när man möter Chile i Bretagne. Precis som vanligt gifter sig musik med stora fotbollsmästerskap med svenskt deltagande. Café har samlat – och lyssnat på – årets mästerskapslåtar.

Joakim Almén  |  Publicerad 2019-06-07 13:42  |  Lästid: 2 minuter

När det för svenskt vidkommande framgångsrika fotbolls-VM för herrar gick av stapeln i Ryssland förra året sattes nytt officiellt rekord i svenska mästerskapslåtar – något Café uppmärksammade genom att samla och lyssna på den stora mängden mästerskapslåtar.

Inför damernas fotbolls-VM i Frankrike är inte låtproduktionen i närhet av att vara lika stor (tråkigt!) – hittills har fem låtalster laddats upp på Youtube inför Sveriges första match mot Chile på tisdag. Nytt för det här mästerskapet är att Svenska Fotbollsförbundet frångått sin brukliga linje med en stor artist (hej Per Gessle! Hej Magnus Uggla!) som gör EN officiell svensk VM-låt. Istället har förbundet valt att ge tre okända svenska artister (Sabina Wärme och Moa Svan, Julia Kedhammar och Lydia Schough) chansen att bidra med mästerskapslåtar.

”De tre låtarna har olika perspektiv som speglar fotbollen på ett bra sätt; supportrars kärlek inom fotbollen, en hyllning till damfotbollens utveckling och en skildring av livet som kvinnlig fotbollsspelare och lagsammanhållning”, skriver förbundet på sin hemsida.

Nedan följer de officiella och inofficiella svenska VM-låtarna 2019 – inklusive högst subjektiva omdömen från Café.

Dödens grupp – Vi drar till Frankrike

Kommentar: Trivsam feelgood-historia med Doktor Kosmosk Uje Brandelius-tusch på sångarens röst. Texten lämnar inga kreativa eftertryck: det är en mästerskapsmallad låt som drar referenser till spelare (Asllanis passningsregister) och spelort (Bretagne). Smalt pluspoäng för att Dödens Grupp inte brytt sig om att få basen att låta som någonting annat än vad den är – en väldigt MIDI-ljudande MIDI-bas.

Sabina Wärme feat. Moa Svan – Jag tror jag stannar kvar (Officiell VM-låt)

Kommentar: Låten ska enligt Svenska Fotbollsförbundet belysa supporterkulturen och ”hur härligt det kan vara att ingå i en värld med en stark gemenskap mellan människor som ibland inte ens hejar på samma lag”. Fint så, och det låter som någonting Little Jinder eventuellt skulle kunna tänka sig att placera på en B-sida. Okonventionellt mörk ljudbild för att vara en mästerskapslåt.

Julia Kedhammar – Starka stolta underbara (Officiell VM-låt)

Kommentar: När chocken över att introt låter som en blandning av Magnus Ugglas Trubaduren och Styles Dover-Calais lagt sig presenteras en uptempo-låt med obligatoriskt mästerskapslåtutsmyckat tjo och tjim. Och tutor.

Lydia Schough – Enade (Officiell VM-låt)

Kommentar: Peppiga melodier och en refräng som andas respass i andra chansen i Melodifestivalen 2002. Stabil sångleverans av Lydia, som precis som sin landslagsspelande syster Olivia är en del revydynastin Schough. Men vad händer egentligen med maskningen mot green screenen? Känns slarvigt.

IJustWantToBeCool – Tror på VM-guld

Kommentar: En kraftig fördel med det – hittills – skrala utbudet av VM-låtar är att vi slipper förra årets inflation av killhumorgrupper som gör VM-låtar. Skönt. Låten då? Pampig refräng, absolut. Men vad hjälper det när verserna får en att kryssa Youtube-fönstret omgående.

BONUS: Tyskarna från Lund – Global Fussball OK

Kommentar: Inofficiell VM-låtperfektion från 2002.

Har du gjort en inofficiell VM-låt och tycker att den borde vara med på listan? Hör gärna av dig till: joakim.almen@cafe.se

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-06-07 13:55