Hoppa till innehåll

Vintertrail, fjällorientering och 30-timmarslöpning – vi listar Sveriges 10 roligaste äventyr

Gotland360
Tobias Ivarsson

Satsa på en riktigt kul utmaning! Sverige bjuder på ett stort antal äventyr för dig som inte bara vill tävla, utan är ute efter en härlig upplevelse. Cafés Patrik Hedlund listar landets tio roligaste äventyr. * * * Svenskar tränar mest i Europa. 70 procent av befolkningen säger att de ägnar sig åt regelbunden fysisk … Continued

Björkliden Arctic Mountain Marathon Markus Alatalo

Satsa på en riktigt kul utmaning! Sverige bjuder på ett stort antal äventyr för dig som inte bara vill tävla, utan är ute efter en härlig upplevelse. Cafés Patrik Hedlund listar landets tio roligaste äventyr.

* * *

Svenskar tränar mest i Europa. 70 procent av befolkningen säger att de ägnar sig åt regelbunden fysisk aktivitet, visar under­sökningar. Vi testar dessutom allt fler nya utmaningar, från multi­sport till skyrunning.

Erik Ahlström, 50, är en av dem som bi­dragit till att de här tävlingsformerna fått fäste i Sverige. Han har anordnat evenemang av den typen i 25 år och bossar nu för nystartade Sweden Sky Race 24.

– Det finns flera anledningar till att intresset växer, säger han. Born to run-­löpboomen fortsätter, vi springer mer och längre. Men många nöjer sig inte med bara ett vanligt maraton, utan vill ha en äventyrsupplevelse också. Det har blivit coolt att träna. Förr i tiden sprang man i svettiga collegegrejer. Nu kan man genom kläderna snabbt se om en löpare springer på asfalt, bana, trail eller orientering.

Gruppträning blir vanligare. Varför växer det i popularitet?

– När jag springer med ett gäng, en så kallad community run, så är det som att gå på fest. Man pratar aldrig om jobb, utan om utrustning och lopp. Man blir en familj – det är en fascinerande häxbrygd.

Vad gillar du mest med trail running?

– Skogslöpning är roligare och mer skonsam än på asfalt. Dessutom blir utrustningen allt bättre. Ryggsäckarna sitter perfekt, kläderna andas och är otroligt lätta. Sovsäck, tält, liggunder­lag och mat för två dagars löpning väger inte mer än tre eller fyra kilo.

Vi tipsar om svenska utmaningar här, men vilket är ditt utländska favoritlopp?

– Kilian’s Classik i Pyrenéerna. Sagolik miljö och stämning. Man hejar på alla och allt är en fest. I Sverige hejar folk bara på tätklungan, resten står man och glor på. Där har vi något att lära!

* * *

bamm

1. Jaktstart till frukost

Björkliden Arctic Mountain Marathon är en fjällorientering för tvåmannalag. Tre klasser erbjuds: 30, 50 och 70 km. Lagen startar samtidigt. När kontrollpunkterna är tagna anländer de till nattlägret för övernattning i tält. Nästa dag är det jaktstart enligt resultaten från gårdagen. Tävlingen genomförs i mitten av augusti varje år. Framåt våren brukar startfältet vara fullt, så anmäl dig till 2015 års upplaga i god tid.

Bamm.nu

* * *

Sweden Sky Race 24

2. Spring mot himlen!

Skyrunning är en extremsport som sker på 2 000 till 4 000 meters höjd. Stigningen ska vara minst 30 procent. I juli var det premiär för det första svenska loppet, Sweden Sky Race 24 – även det i Björkliden. En ofantligt vacker och tuff bana: 50 km lång med en stigning på 3 000 meter. Man kan välja mellan ett eller två varv – de som kör det sistnämnda byter löpriktning efter halva loppet. I år deltog endast 100 testpiloter, så kallade trail blazers, men 2015 satsas det på ett stort internationellt startfält.

Swedenskyrace24.se

* * *

Axa fjäll­maraton

3. Storslagen längdskidåkning

Café har skrivit om löploppet Axa fjäll­maraton förut. I mars i år var det tänkt att vinterversionen skulle gå av stapeln – 43 km längdskidåkning i storslagen bergs­miljö i Vålådalen utanför Åre. Tyvärr blev det inställt på grund av snöbrist, men 2015 gör de ett nytt försök. Missa inte!

Fjallmaraton.se

* * *

CykelVasan

4. I fäders cykelspår

I mitten av augusti varje år körs Sveriges största mountainbikelopp, CykelVasan. Du rullar från – you guessed it – Sälen till Mora. Loppet vänder sig, precis som ursprungsloppet, både till motionärer och elit och erbjuder tre distanser: 30, 45 och 90 km.

Vasaloppet.se

* * *

Klarälvsbanan

5. On the road i Värmland

Sugen på en lite softare utmaning? Ta med en kompis eller din bättre hälft och ge er ut på en vacker tur längs Klarälvsbanan. En 90 km lång naturupplevelse på bilfri asfalt mellan Karlstad och Hagfors. Perfekt för dig som vill åka rullskidor, inlines eller cykla – och kanske stanna till för en mjukglass och ett dopp ibland.

Klaralvsbanan.se

* * *

vikingarännet

6. Grymt glid på mälaren

Om vädret vill kommer den trettonde upp­lagan av Vikingarännet gå av stapeln i februari. Ett 80 kilometer långt skridskolopp mellan Skarholmen utanför Uppsala och Hässelby utanför Stockholm. Distanserna 50 km (Vikingaturen) och 30 km (Vikinga­rännet) erbjuds också. Eller varför inte testa Vikinga­stafetten? Då kör lag om fyra åkare 20 kilometer var.

Vikingarannet.com

* * *

Täby Extreme Challenge

7. 30 timmar till fots

I USA är det en grej att ha löpt 100 miles i sträck – en trend som nu har spridit sig till Sverige. I Täby Extreme Challenge springer du 100 eller 50 miles (cirka 160 eller 80 km) på en 10 km lång slinga i Täbys skogar. Runt, runt, runt, alltså. Maxtiden är 30 timmar. Avgörs i april.

New.tec100.se

* * *

Stockholm Challenge

8. Triss i utmattning

Möt Stockholm Challenge – trippelloppet där man korar tre enskilda segrare och en totalvinnare: cykling (130 km), terränglöpning (21 km) och rullskidåkning (45 km). Du väljer själv vilket eller vilka lopp du vill delta i och betala för. Datumet 2015 är inte klart än, men senast an­ordnades det hela i slutet av juni.

Stockholmchallenge.se

* * *

Sandsjöbacka Trail Marathon

9. Får det lov att vara lite kladdkaka till kollapsen?

Två ord för Sandsjöbacka Trail Marathon: vackert och svinkallt. Det är ett terränglopp (68, 43 respektive 22 km långt) i Sandsjöbacka och Änggårdsbergens naturreservat i Halland. Längs ett fåtal energistationer delas kladdkaka ut. Däremellan ägnar du dig åt den kamp mot elementen som det innebär att springa vintertrail. Genomförs i januari 2015, anmälningen öppnar nu under hösten.

Sandsjobackatrail.se

* * *

Gotland360

10. Om livsnjutaren får välja

”Tidtagning har vi inte, på Gotland stressar vi inte. Men du som vill cykla snabbt får givet­vis göra det.” Den charmiga programförklaringen hittar du hos Gotland360, ett tvådagarslopp i mitten av september med betoning på cykling, god mat, upplevelser och social samvaro. Hyllat bland annat för de gotländska delikatesser som serveras. Vad sägs om helgrillat lamm, rökt flundra och saffranspannkaka?

Gotland360.se

Patrik Hedlund

Foto: Markus Alatalo

* * *

Mer äventyr:

Så blir du en järnman – Proffsets smartaste tips för hur du lägger upp träningen inför ett triathlon

Cafés guide till nya terrängloppet: Så tar du dig genom UltraVasan

20 coola äventyrsprylar som du inte klarar dig utan i vildmarken

Hoja loss hela sommaren – tips på sex perfekta resmål för dig som vill ta med cykeln på semestern

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.