Därför är 146-rankade Joel Dahmen golfvärldens mest populära spelare

Joel Dahmen på golfbanan och Joel Dahmen och hans caddie Gino Bonnalie med tårar i ögonen på ett flygplan.

Amerikanen Joel Dahmen är inte världens bästa golfspelare. Långtifrån. Däremot är han den mest relaterbara och sympatiska spelaren inom golfvärlden – en folkets hjälte.

Joakim Almén | Foto: Getty Images & Netflix  |  Publicerad 2024-03-20 14:34  |  Lästid: 4 minuter

Hyperfokuserade, omänskligt målinriktade och stundtals robotlika – i elitidrottsvärlden i dag ryms sällan relaterbara personligheter som känns som dig och mig, vars främsta idrottsliga meriter är att vi en gång i tiden var en medelmåttig idrottare på regional nivå.

Därför blir man som sportfantast extra glad när det dyker upp en relaterbar och sympatisk idrottare som klickar i samtliga ”han är en av oss!”-boxar. På hemmaplan har vi längdskidåkaren Calle Halfvarsson som, åtminstone för undertecknad, fungerar som en snuttefilt i mänsklighet och relaterbarhet. En stor talang som sätter krokben för sig själv oftare än han är på pallen – men som alltid säger exakt vad han tycker och känner på ett underhållande naket vis.

I den stora vida golfvärlden finns Joel Dahmen.

Joel Dahmen, vem?

Om du inte sett Netflix golfdokumentärserie Full Swing är risken överhängande att du aldrig har hört talas om den 36-årige amerikanen. Dahmen placerar sig nämligen sällan högst upp på ledartavlorna och för närvarande är han rankad som 146:e bästa spelaren i världen.

Men faktum är att han är ”den sämsta spelaren med mest fans” på PGA-touren, som han själv uttrycker det i Netflix dokumentärserie. Det är lätt att förstå varför han blivit så populär. I första säsongen av Full Swing, som sändes förra året, förärades den då 70-rankade Dahmen med ett eget avsnitt. En perfekt casting, visade det sig.

Foto: Netflix

Dahmen tar nämligen inte sin golf på lika blodigt allvar som McIlroy, Scheffler, Spieth och de andra topprankade världsklassgolfarna. Han har inga ambitioner om att vinna en major – han tycker helt enkelt att han för dålig – och om han ansträngde sig en gnutta mer mer hade han på sin höjd kunnat nå topp 50 i världen, menar han.

Joel Dahmen, som anses ha en extrem talang trots att han hunnit bli 36 år, gillar mest att ha kul på banan med sin lika sympatiska och varma caddie, tillika barndomsvän Geno Bonnalie. Missar han kvalgränsen dricker han öl med Geno i stället för att träna på sina spelmässiga brister.

Man som tittare relaterar starkt, och Dahmen är både en ”peoples champ” och ”one of us”.

Caddien Geno Bonnalie på Joel Dahmen och Lona Dahmens bröllop. Foto: Netflix

I uppföljningsavsnittet i den nyligen släppta andra säsongen, för övrigt ett av de bästa enskilda avsnitten i en sportdokumentärserie på mycket länge, är temat idrottspsykologi – och som tittare blir man, om möjligt, ännu mer förtjust i Dahmen.

Det har nämligen gått prestationsmässigt åt helvete för vår sympatiske protagonist sen sist. Kändisskapet som Full Swing fört med sig, samt faktumet att han har blivit farsa gör att han spelar sin sämsta golf sedan han blev proffs.

Hans caddie Geno, som också blivit kändis tack vare Full Swing, är förtvivlad. Hans arbetsgivare och bästa kompis verkar bry sig rekordlite om hur det går på golfbanan – något som till och med hörs i Dahmens lågmälda vredesutbrott.

Hans ”fuck you” riktat till sig själv efter ett dåligt utslag saknar geist och han missar kvalgräns på kvalgräns vilket betyder att han inte drar in några pengar till sig själv, sin familj eller sin caddie.

Alla runt om honom tycker det är läge att ta in en idrottspsykolog, men Dahmen själv flinar i synk och avfärdar det. Kanske är det oviljan att rota i tidigare trauman (hans mammas bortgång tog hårt och han har själv överlevt testikelcancer) som stoppar honom. Geno funderar på att ställa ett ultimatum och lämna Joel om han inte går till en idrottspsykolog.

Foto: Getty Images

Till slut, efter en säsong av urusla prestationer, kommer genombrottet. På ett flyg hem efter ytterligare en missad kvalgräns bryter både Joel Dahmen och Geno Bonnalie ihop och förenas i en kram som aldrig tycks vilja ta slut. Dahmen lovar att han ska börja hos en idrottspsykolog och med sprucken röst får han fram ”tack för att du bryr dig om mig” till Geno, som svarar: ”Jag bryr mig inte om vi missar fem kvalgränser till, så länge du bryr dig”. Ögonen fuktas kraftigt till ett av de finaste sportdokumentära ögonblicken på länge.

Dahmen är folkets hjälte, just för att han är så otroligt relaterbar och naken. Har du inte sett Full Swing borde du verkligen göra det. Avsnitten med Joel Dahmen är, som du hör, något alldeles extra.

Årets finaste sportdokumentära ögonblick? Foto: Netflix

Till sist, en kort uppföljning. Hur har det gått för Joel Dahmen sedan andra säsongen av Full Swing spelades in? Bra. Till och med riktigt bra om man jämför med förra säsongen. I helgen placerade sig han på delad 11:e plats i stortävlingen The Players Championship och drog in 606 250 amerikanska dollar. En framgång man unnar världens kanske mest relaterbara elitidrottare just nu.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2024-03-20 14:50