Annons
Annons

omslag

Hoppet var inte helt ute för ratade M. Night Shyamalan, trodde man. Men när trailern för hans senaste film The Visit släpptes dog den sista lågan hopp om regissörens comeback. Här förklarar vi varför The Visit är slutet på hans karriär.

* * *

Ända sedan man såg Sjätte sinnet har man hållit tummarna för att M. Night Shyamalan få till en gåshudspoppande twist igen. Hans patenterade filmknorrar som vänder hela handlingen upp och ner i ett gapande ögonblick blev krystat i samma stund som man förväntade sig filmknorren. De följande filmerna Unbreakable, Signs och The Village höll sig på en svagt lutande linje av fallande kvalitet tills linjen föll 90 grader ner mot x-axeln med The Happening. En av 2000-talets mest bespottade filmer som till och med fick huvudrollsinnehavaren Mark Wahlberg att skrika in skämskudden.

Annons

Nåväl, varje gång han har varit och fingrat på en filmproduktion har man tänkt att nu får man vara med om en Sjätte Sinnet-upplevelse igen. Man har föreställt sig att han varit på botten, tänkt till och rusat med rekylfart upp mot ljuset igen. Precis så är fallet med hans senaste film The Visit  som går upp på biograferna i höst. Han kröp tillbaka till skuggorna och började producera en film i hemlighet. Han gör vad alla vilsna konstnärer gör – går tillbaka till ursprunget. Den skulle gå i linje med just Sjätte Sinnet och Unbreakable. Den skulle också vara lågbudget vilket i dessa sammanhang måste ses som positivt. Katastrofrullen After Earth med utomjordingen Jaden Smith och med M. Night Shyamalan som kapten hade en budget på 130 miljoner dollar.

Därför var man förväntansfull på hans nya film The Visit. Men efter att vi sett trailern känner man: hopplöshet.

Här är trailern bildruta för bildruta:

7

Trailern inleds med Buddy Hollys sockersöta och plingiga Everyday för att sätta en supermysig ton men som mot bakgrund av att det är en skräckfilmtrailer blir supercreepy. Trailern arbetar väldigt osubtilt med de enklaste av kontraster som till och med i den klyschigaste filmgenren skräckfilm känns urvattnad – följ med här:

24

Bilder på mormor som bakar kardemummalängder. Allt trevligt än så länge.

10

Farfar är nere med kidsen och gör lediga fistbumps.

11

Sen kommer kvällen och enligt farfar så går man och lägger sig klockan halv tio och man lämnar inte rummet. Läskigt eller hur? Vänta bara tills klockan slår 22:47 för då börjar det hända konstiga saker. Detta otroligt obehagliga klockslag. Eftertexterna till TV4-nyheterna har precis slutat rulla.

19

För då har dementa mormor tagit sig ur sängen och börjar klösa på väggarna. Istället för att tycka synd om en kvinna som så tydligt fått Alzheimers så blir snorungarna till barnbarn livrädda för kvinnan som en släktgren bort är ansvarig för att de existerar.

17

De filmar allting med en handkamera, för M. Night Shyamalan vill fortfarande rida på ett 7 år för sen Rec/Paranormal Activity/Cloverfield-handkameravåg.

16

Nästa läskiga scen dyker upp. Stackars mormor sitter och skrattar i gott mod, rakt in i väggen visserligen men ändå. Det finns inte fog för att krypa upp bakom henne med en handkamera. Här tänker man sig att scenen vänder likt den klassiska scenen i The Others där Nicole Kidmans rollkaraktär smyger upp bakom ett barn som sedan visar sig vara en gammal tant. Här får vi:

14

Det vänligaste ansikte man någonsin sett.

13

Barnbarnen har tröttnat på att mormor är gaggig och börjar gnälla för mamma på en knackig Skype-linje.

9

Mormors alzheimer fortsätter att äta upp hennes hjärna inifrån vilket gör att hon springer runt i sitt eget hus.

8

Farfar är konstig för han står på ett tak. Lägg till läskig musik så förstår man att något är fel!

5

Mormor blir tröttare och tröttar på att ha två gnälliga barnbarn som filmar allt hon gör.

4

Det riktigt läskiga i trailern. Detta nypande som åldringar utsatte en för under ens yngre år var det närmsta vi i senare generationer kom till barnaga.

3

I en av trailerns sista sekvenser så frågar mormor, som vid det här laget är helt slut, om flickan kan krypa in i ugnen för att göra rent. Man har inte varit så rädd sedan den odödliga skräckupplevelsen Hans och Greta.

2

Skräckhoppet har gått ut en. Det finns ingen öppning för att den här filmen kommer att vara någonting annat än genomusel.

1

You messed it up for the last time mr. Shyamalan.

Erik Lejdelin

* * *

Läs mer!

13 gånger Entourage-filmen är världens mest förutsägbara film

En ovanligt onödig film

14 plagg du älskade under 00-talet men som du skäms över nu

Annons

Dela (3)
Tweeta

Annons


Laddar