Hoppa till innehåll

Därför är pennyloafers sommarens bästa stilköp

Pennyloafers från svenska Myrqvist
Daniel Lindström

Rädda sommarfestens dressade stil med hjälp av loafers.

Den här tiden på året är det alltid lite knepigt att hitta rätt skor till dressad klädsel. När klassiska snörskor känns lite klumpigt på sommarfesten är loafers din räddning. Och det bästa av allt – de passar till både jeans och kostym. Stilexperten Andreas Weinås säger:

– Det finns ingen skomodell som ligger mig närmare hjärtat än loafers. Det är något med den avslappnade men samtidigt eleganta känslan i att sticka ner fötterna i ett par skor utan snörning som kan bäras både med och utan strumpor.”

Namnet pennyloafer sägs härstamma från 1950-talet då amerikanska ungdomar i preppy­stil placerade en penny i den dekorativa glipan på skons överdel. Pengen räckte precis till ett samtal från en telefonkiosk. 

Svenska skomärket Myrqvist har precis lanserat en ny pennyloafer, Stenhammar, som passar perfekt för årets alla säsonger och tillfällen. 

– Det är en klassisk randsydd pennyloafer, fulländad med en halvgummisula som klarar av vilket väder som helst˝, säger Sebastian Öhrn, grundare av Myrqvist. 

Skorna är producerade i Portugal, och det släta och grainade kalvskinnet kommer från det Hermès-ägda garveriet Du Puy i Frankrike, som anses producera bland världens finaste kalvskinn. Mockan kommer från det anrika garveriet Charles F. Stead i England och är gjord i deras slittåliga och korthåriga Super Buck. Sebastian Öhrn menar att det är skomodellens stilrena design och breda användningsområde som gör den så populär.

– Loafers är på frammarsch, då de är både enkla att sätta på sig och sköna att använda.

Fredrik af Klercker, känd från podden Stiljournalen, använder loafers dagligen.

– Ofta när jag har kostym dagtid så använder jag pennyloafers för att kombinera elegans och bekvämlighet samt att de är lätta att rengöra.

Om du inte vet vilket material eller utförande du ska välja är detta en liten vägledning: Loafers i ljus mocka passar bäst till jeans och chinos, medan svart skinn är perfekt till din kostym.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.