Hoppa till innehåll

Snyggaste skorna i sommar och tjusigaste tröjan under kavaj – Cafés modechef tipsar

Brad Pitt, kille i rosakläder och Daniel Lindström

Varje månad svarar Cafés modechef Daniel Lindström på stilfrågor. Den här gången om de snyggaste sommarskorna, vilken tröja som är snyggast under kavaj och vad som är att föredra, halskedja i guld eller silver.

1. Guld eller silver?

Fråga: Jag har länge tänkt att köpa en lite grövre halskedja, du vet sådana man ser på gangsters i gamla maffiafilmer. Frågan jag ställer mig: guld eller silver? Vad tycker modeexperten? /Kim T

Svar: Smycken är så individuellt. Själv använder jag mest silver i armband, halsband och ringar men tycker alltid att guld ser så snyggt ut på rätt person.

2. Vilka loafers ska jag välja?

Fråga: Det finns så många olika typer av loafers, vilken är din favorit och varför? /Jens Larsson

Svar: Jag tycker bäst om klassiska penny loafers för att de är rena och enkla i modellen och passar lika bra till jeans som till en kostym. Jag vill inte ha så mycket mönster eller utsmyckningar på fötterna. 

3. Denim på denim?

Fråga: Vad ska man tänka på när man bär flera jeansplagg samtidigt, till exempel jacka och skjorta eller jacka och jeans? /David Stark

Svar: Det är snyggast om de olika denimplaggen har varierande tvätt och nyanser i tyget. Om du har jacka och byxa i exakt samma tvätt kommer hela outfiten att se ut som en uniform. Jag brukar blanda ganska kraftigt nedtvättade plagg tillsammans. Slitna jeansplagg är dessutom mjukare, vilket gör dem lättare att bära lager-på-lager.

4. Snyggast på tur? 

Fråga: Har du tips på en bra skaljacka som är funktionell och snygg? Jag tänker att den ska kunna gå att använda både på vandring och i stan. /Henrik Larsson

Svar: Jag tycker mycket om Peak Performances supertekniska hikingserie Vislight. Plaggen, som gore-tex-­skaljackan på bilden, är lätta, bekväma, skyddar mot vatten och har en utmärkt andningsförmåga. Känns just den modellen för sportig för stan så skulle jag satsa på en enfärgad jacka i svart, grått eller militärgrönt från Houdini, Patagonia eller Arc’teryx, som gör snygga och tekniska jackor i minimalistisk stil.

5. Rätt längd på shortsen?

Fråga: En fråga som gäckar mig varje sommar – hur långa ska ett par shorts egentligen vara? /Simon Edvinsson

Svar: Personligen tycker jag ofta att kortare shorts är snyggare, det blir en slankare och längre silhuett då. Ett riktmärke är att shortsen ska sluta strax nedanför mitten av låret. Föredrar du att gå ännu kortare är skådespelaren Milo Ventimiglia (bilden) en god förebild. 

Här kan du läsa mer om trenden med korta shorts på män i sommar.

6. Tröja under kavaj?

Fråga: Finns det något bra alternativ till skjorta under en kavaj? Svara helst inte svart t-shirt, tack. /Anton Lundman

Svar: En tunn stickad tröja i merinoull eller kashmir i grått eller off white. Påminner om en piké men är mycket mer elegant. En annan fördel med den här typen av tröja är att du känner dig lagom uppklädd och att du enkelt kan bära den utan kavaj.

Foto: Brioni

7. Hur använder jag en steamer?

Fråga: Jag har tänkt köpa en steamer eftersom det verkar smidigare än att hålla på och stryka sina plagg (vilket jag sällan orkar). Är en steamer enkel att använda? Vad är ett bra köp, enligt dig? /Ali M

Svar: Steamern är världens bästa uppfinning, speciellt för den som använder och tvättar skjortor ofta. Busenkel att använda. Man pressar bara ånga ur steamern på plagget medan man sträcker ut det. Ett tips är att hänga upp skjortan som ska steamas på en galge. Svenska klädvårdsmärket Steamery gör toppensteamers.

8. Skor till sommarkostymen?

Fråga: Jag ska på ett litet sommarbröllop i juli. Kostymen är redan fixad (en ljus) och nu behöver jag hitta rätt skor att ha till. Jag vill att de ska kännas avslappnade och även gå att använda i andra sammanhang. /Måns Ericsson

Svar: Till en ljus bomullskostym behöver du ett par ”lätta” skor. Till exempel ett par vita sneakers i tennismodell (tänk Adidas Stan Smith i stilen, finns massor av alternativ), ett par ljusbruna penny loafers, ett par ljusa ökenkängor eller espadriller. Det sistnämnda förslaget är dessutom billigt, men kommer kanske inte att hålla livet ut.

 

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.