Därför gör bubbel dig berusad snabbare – bevisat i studie

Bubblorna stiger dig faktiskt åt huvudet – det är inte inbillning, visar forskning. Efter bara fem minuter har du som dricker mousserande 0,15 milligram alkohol mer per milliliter blod än de som dricker vanligt vin.

Mikaela Alex | Foto: IBL  |  Publicerad 2018-03-07 13:57  |  Lästid: < 1 minuter

Många av oss har nog känt att ett glas mousserande vin – oavsett om det är champagne, cava, prosecco eller något annat bubbligt – stiger en åt huvudet snabbare än ett glas obubbligt vin. Och enligt forskare kan den känslan vara befogad – och att det är själva bubblornas fel.

Studien började för 17 år sedan, då Dr Fran Ridout höll en liten fest i sitt laboratorium och alla kollegor fick två glas champagne (justerat efter kroppsvikt). Men twisten här var att hälften fick mousserande som vispats för att bli av med så mycket av bubblorna som möjligt, medan bara hälften fick faktiska bubblor i glaset.

När man sedan mätte deras alkoholhalt i blodet kunde man se att den steg betydligt snabbare hos de som druckit vin med bubblor. En vecka senare gjorde man om samma experiment men med ombytta grupper – och resultatet var fortfarande det samma.

Efter fem minuter hade de som drack den mousserande drycken i genomsnitt 0,54 milligram alkohol per milliliter blod, medan de som drack det avslagna bubblet hade 0,39 milligram alkohol per milliliter blod i jämförelse.

Detta är dock en liten studie, så att kalla detta fakta är lite väl tidigt. Men nog kan det ligga något bakom att du får nog av alkoholen tidigare (eller?) när du dricker bubbel.

Artikeln publicerades först på MåBra.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-10 14:01