Annons
Annons

OIAM One In A Million

* * *

Två av tre dyker upp på utsatt tid. OIAM saknar Sam ”Samboii” Mbye, 20, så Adam Kanyama, 19, och Gedz, 24, ser en lucka för rökpaus. De hinner precis fimpa när Samboii kommer strosande nedför gatan.

Annons

– Fan, jag vill också röka! skrattar han och skjuter upp intervjun fyra minuter till.

Det stinker av tobaksrök i hissen upp till musikbolaget ­Warners kontorslandskap. I högtalarna spelas just OIAM:s Speciell. Singelns musikvideo visar hur rapparna åker snöskoter och dricker varm choklad i stickade ylletröjor.

– Det skulle kännas förutsägbart om den här låten skulle ha en sommarvideo, säger Samboii. Då är det fett att vända på det och bara dra till Sälen. Göra en Sällskapsresan 2, ­liksom, säger Samboii.

Låten handlar om den där tjejen som är en på miljonen vilket också är idén med OIAM – en förkortning för One In A Million. Första singeln Avundsjuka sålde platina förra året och har över åtta miljoner spelningar på Spotify. Nu jobbar de med en singel som planeras släppas i augusti.

 

”Vi kommer med ett nytt koncept och då är det inte alla som förstår.”

* * *

Adam Kanyama pratar med ett tillbakalutat lugn om gruppens rätt att vara kaxiga.

– Vi har sysslat med musik i flera år, vi har hungern och nu kommer vi. De etablerade i branschen tror oftast att deras sätt att lyckas är det enda. När vi då kommer med ett nytt koncept är det inte alla som förstår.

Samboii bryter in med sin rossliga röst:

– Jag tror att många kör på gamla metoder. Många säger att man inte kan släppa låtar för tätt inpå för varandra, men det där skiter vi i. Jag droppar låtar, Gedz droppar låtar, Adam droppar låtar, liksom, bam-bam!

De upplever svensk hiphop som inrutad och förortsrapen som deprimerande. De vill mer än att bara skriva musik till killen från förorten som blev kriminell.

– Vi är ingen grupp, utan ett kollektiv som ska kunna ­utökas med konstnärer, sångare och dansare – människor som är en one in a million på sitt sätt, säger Gedz. Det
konceptet kommer hålla oss fresha och ta oss långt.

– Vi vill göra musik för alla, säger Adam. Men vi vill göra mer än bara rap, vi ska bli en kvalitetsstämpel som man kan sätta på allt, från musik till konst och kläder. Vi ska bli en rörelse.

Erik Lejdelin
Foto Saga Berlin

* * *

Läs också!

Emil Persson: Sverige, det är dags att ni börjar lyssna på country

Andrev Walden: ”Därför är nya Terminator årets orimligaste film”

Andrev Walden: Varför håller journalister alltid händerna så konstigt?

Annons

Dela (7)
Tweeta

Annons


Laddar