Annons
Annons

emil-persson-nojesredaktor-cafe

Nu är det hög tid för countryn att erövra Sverige. Den 28 februari kommer amerikanska stjärnan Luke Bryan till Globen i den största countrysatsningen som gjorts på svensk mark.

* * *

Sverige och country, country och Sverige. Relationen är komplicerad. Trots att vi glupskt slukar all kultur från USA – kan påminna om att 100 personer sov över i Täby centrum när Dunkin’ Donuts öppnade – har vi tagit avstånd från den genre som, tillsammans med gospel och blues, byggt amerikansk musik från grunden.

Mycket är dansbandens fel. Deras country-parodi skapar dåliga associationer hos en oinvigd svensk som plötsligt exponeras för, säg, George Strait. Jämfört med outlaws som Willie Nelson och Waylon Jennings framstår farbröderna med synkade kavajer och dubbelnamn som den totala motsatsen: in-laws.

Men det finns en attitydförändring vid horisonten och jag misstänker att det började med filmen Walk the line 2005. Helt plötsligt stod folk på fester och älskade Johnny Cash. De kunde i många fall inte en enda låt utöver I walk the line, Ring of fire och Hurt (som de trodde var ett original), men på en punkt var de obevekliga: de älskade Johnny Cash.

På senare år har det eskalerat. First Aid Kit har blivit ett av våra folkkäraste band. SVT-programmet Jills veranda hyllades stort och tog hemlöse Doug Seegers till toppen av singellistan. Och snart kommer festivalen Country 2 Country till Globen (28 februari–1 mars).

Genren har aldrig varit större än nu. Under första halvan av 2014 stod moderna country-artister för 5 av de 20 bäst säljande albumen i USA: Eric Church, Luke Bryan, Brantley Gilbert, Florida Georgia Line och Miranda Lambert. Listan i övrigt bestod av idel världskändisar: Beyoncé, Lorde, Coldplay, Katy Perry, Pharrell Williams, Eminem, Bruno Mars.

Luke Bryan, Florida Georgia Line och Brantley Gilbert är klara för festivalen i Globen. I andra genrer hade namn av sådan kommersiell dignitet orsakat Ticnet-krascher, men det här är kanske första gången du ens hör talas om evenemanget.

Om man lägger ihop spelningarna för Florida Georgia Lines fem mest populära låtar på Spotify uppgår de till 176 miljoner. Men duon är ändå inte huvudnamn på Country 2 Country.

Den platsen är vikt för Luke Bryan.

 

luke-bryan

Countrystjärnan Luke Bryan i sin naturliga miljö.

* * *

Georgiasonen ses som en av genrens största påläggskalvar. Musiken låter som att någon satt en truckerkeps på Max Martin och texterna handlar om det svenskaste vi har – viljan att festa sig till fosterställning efter en hård arbetsvecka. I låten Rain is a good thing lanserar Bryan en egen fotosyntes: ”Rain makes corn/Corn makes whisky/Whisky makes my baby/Feel a little frisky.”

Vi kan streta emot, men till slut kommer countryn att flyta hela vägen över Atlanten. Svällande amerikanska fenomen gör alltid det.

Du har fortfarande chansen att vara tidig och ligga i framkant, men då gäller det att börja agera. Den som mumifierar sig i flanell, kilar ett mentalt halmstrå mellan tänderna och går till Globen vid månadsskiftet kan delta i den viktigaste svenska manifestationen sedan bondeupproret.

Annons

Emil Persson

* * *

Mer musik:

Emil Persson: ”Father John Misty vågar sticka ut hakan och skapa Konstig Stämning”

Emil Persson: ”Vi borde sluta hoppas på att artister ska lyckas överträffa sina mästerverk”

10 låtar du inte trodde var covers

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar